Un subiect intens dezbătut în 2019 a fost declararea Pădurii Trivale drept arie protejată, proiect despre care însă nu s-a mai prezentat nimic de atunci și care se derulează cu încetinitorul. Am încercat să aflăm de ce trenează acest proiect chiar de la cei responsabili cu inițierea și pomovarea lui sau de la cei care chiar au votat pentru el în Consiliul Local Pitești.
În ședința din 31 octombrie 2019, consilierii PSD și ALDE (Apostoliceanu Sorin, Gentea Cristian, Preduț Mariana-Tatiana, Tudosoiu Dumitru, Costescu Cătălin, Janță Daniel Constantin, Olariu Gheorghe-Ionuț, Zidaru Ionuț Gabriel, Morlova Eduard, Florea Daniel) au inițiat un proiect de hotărâre privind propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată și declararea ca rezervație naturală a Pădurii Trivale.
Demersul care viza aproximativ 374 ha din cadrul Pădurii Trivale, mai exact suprafață a statului, a fost votat în unanimitate de consilieri și trimis la Ministerul Mediului spre aprobare. Pentru că declararea ca arie naturală protejată poate să o facă doar Guvernul, printr-o hotărâre, iar propunerile se înaintează autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor. „Deci, noi acum ne prezentăm intenția că vrem să se facă acolo arie protejată și dăm acest aviz pentru că, tot în această ordonanță, se spune la un moment dat că, printre alte acte care ne sunt necesare, este nevoie și de acest aviz al autorității”, explica intenția Sorin Apostoliceanu, după cum se arată în procesul-verbal al ședinței din 31 octombrie 2019.
Consilierul Sorin Apostoliceanu: „Trebuie făcut un proiect de hotărâre identic cu cel de la Pitești, pentru 75 de hectare care sunt pe teritoriul localității Moșoaia”
În decembrie 2019, Sorin Apostoliceanu, pe atunci viceprimar social-democrat, declara în „Jurnalul de Argeș” că va merge la Ministerul Mediului pentru a vedea cum poate urgenta ca Pădurea Trivale să fie declarată arie protejată de interes național și avea speranță că „fiind și în proprietatea statului, n-ar trebui să fie nicio problemă, ar trebui ca totul să meargă mai repede”. Sorin Apostoliceanu le spunea consilierilor, în ședința din 31 octombrie 2019, că „pentru această suprafață (a statului, n. r.), procedurile vor merge foarte repede, pentru că nu avem cu cine să negociem”. Având în vedere că au trecut aproape doi ani, l-am contactat din nou pe consilierul Sorin Apostoliceanu (pe atunci PSD-ist, acum înregimentat la PNL), unul dintre inițiatori, pentru a afla care este stadiul actual al acestui proiect.
„Eu am fost acolo (la Ministerul Mediului, n. red.). Tot ce a ținut de Pitești am făcut, am înaintat documente și către reprezentanții Primăriei Moșoaia, pentru că trebuie făcut un proiect de hotărâre identic cu cel de la Pitești, pentru 75 de hectare care sunt pe teritoriul localității Moșoaia. Numai așa se poate transforma Pădurea Trivale în arie protejată, pentru că acel studiu care a fost făcut în 2012 s-a făcut inclusiv pe teritoriul comunei Moșoaia și nu se poate face arie protejată doar pe teritoriul Piteștiului. Anul acesta, nu mai demult, am transmis către ei (către CL Moşoaia), pentru că am fost nevoiți să refacem HCL-ul cu noile suprafețe, pentru că prima oară am inclus și drumurile, niște stații de la CEZ și mai multe lucruri. (…) Trebuie să dea o HCL la fel cu cea de la Pitești, prin care să spună că sunt de acord cu transformarea celor aproximativ 75 de hectare de pădure în arie protejată de interes național, cum am dat noi ”, ne-a declarat telefonic Sorin Apostoliceanu.
Concluzia este că suprafața din Pădurea Trivale care aparține statului se află pe teritoriul Pitești – Moșoaia; aproximativ 374 ha sunt la Pitești și aproximativ 75 ha sunt și pe teritoriul comunei Moșoaia. Întreaga Pădure Trivale are aproximativ 900 ha. Și Consiliul Local Moșoaia trebuie să avizeze transformarea în arie protejată, nu este de ajuns doar hotărârea dată de Consiliul Local Pitești, pentru că un consiliu local nu poate să dea un aviz pentru o suprafață de teren de pe teritoriul altei unități administrative.
Citește și Sofianu și Irimia îl acuză pe Apostoliceanu că doar se preface că vrea să salveze Pădurea Trivale
Citește și Proiectele gândite de liberalii Sofianu şi Irimia, prezentate marţi, chiar în Pădurea Trivale
Citește și Exclusiv. Trei firme de evrei şi un piteştean sunt marii proprietari de terenuri din Pădurea Trivale
Viceprimarul comunei Moșoaia: „Chiar acum o lună și ceva am discutat cu colegii de la Primăria Pitești și am decis să dăm hotărâre pentru suprafaţa din Moșoaia”
Mai departe, am luat legătura cu viceprimarul comunei Moșoaia, Adrian Frântură. „O să încercăm să dăm și noi o hotărâre de Consiliu în sensul acesta. Eu am luat legătura cu colegii noștri de acolo, cu Apostoliceanu, am cerut informații cum au procedat dumnealor și intenționăm ca în următoarea ședință sau maximum peste două luni să procedăm în același fel și noi. Eu am credința că va trece și la noi. Am discutat cu consilierii noștri. Cei care sunt la PNL n-au nimic împotrivă, știu că și colegii din USR susțin protejarea pădurii. Noi chiar am avut două solicitări de aprobare a PUZ pe zona Smeura de Sus, care implicau tăiere de copaci, nu foarte mulți, dar era un precedent și nu s-a votat. Pentru construirea unei pensiuni și a unei locuințe; noi nu am aprobat PUZ-urile acestea, pentru că nu vrem să creăm un precedent cu tăierea pădurii pentru diverse obiective ca acestea. Cred că și dumnealor (consilierii locali, n. red.) sunt de acord și nu văd de ce s-ar opune ceilalți. Sunt persoane interesate de protecția Mediului”, este de părere vicele Adrian Frântură. Întrebat de ce din 2019 până acum nu s-a supus la vot, viceprimarul a spus: „Sincer să vă spun, discuțiile au fost inițiate de mine undeva în toamna anului trecut. Noi am preluat mandatul undeva în noiembrie și au fost diverse alte discuții. Chiar acum o lună și ceva am discutat cu colegii de la Primăria Pitești, de la Consiliul Local și am decis să facem și noi același lucru, să dăm hotărâre pentru hectarele care sunt în Moșoaia”.
Promisiunea realizării unui proiect și pentru suprafețele private din Pădurea Trivale, nerespectată
Ne întoarcem în 2019, după ședința de Consiliu Local din 31 octombrie, când consilierii locali își doreau să inițieze alt proiect de hotărâre, prin care restul pădurii, proprietate privată, să devină tot arie protejată de interes național. Numai că nu se cunoșteau suprafețele exacte de pădure privată din Trivale, nici atunci și nici acum, deși s-au făcut adrese către Direcția Silvică Argeș și către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
„Toate adresele sunt la Primărie. Sunt răspunsuri de la ei la solicitarea noastră să ni se transmită suprafața de pădure. Ni s-a răspuns că Ocolul Silvic nu are cunoștință de așa ceva. Am întrebat, în același timp, și la Cadastru și la fel au spus că acest cadastru, obligativitatea este relativ nouă, din anii 2000. Iar înainte, când s-au pus în posesie, în 1900, nu exista obligația asta, doar dacă vrei să schimbi proprietarul sau vrei să faci altceva acolo. Așa sunt și terenuri care încă n-au cadastru. Și ei, la fel, ne-au spus că nu au cum să ne transmită situația exactă cu suprafața de pădure de acolo, pentru că nu e cadastrat tot”, a mai explicat Sorin Apostoliceanu.
În urma unei solicitări a “Jurnalului de Argeș” în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară ne-a transmis că informațiile solicitate de noi, respectiv întreaga suprafață privată din Pădurea Trivale, „nu se subscriu dispozițiilor prezentei legi”, recomandându-ne să ne adresăm „instituțiilor care dețin o astfel de evidență a suprafețelor de pădure, în funcție de registrele agricole întocmite și existente”. Aceeași solicitare am transmis și către Direcția Silvică Argeș. „Pădurea Trivale face parte din Unitatea de Producție II Trivale din cadrul Ocolului Silvic Pitești, respectiv suprafața de fond forestier aferentă parcelelor 1-20. Conform amenajamentului silvic în vigoare al Unității de Producție II Trivale, suprafața fondului forestier proprietate privată aferentă acestei zone este de 50. 29 ha”, se arată în răspunsul primit de la Direcția Silvică Argeș.
O solicitare cu aceeași întrebare, întreaga suprafață de pădure privată din Trivale, am transmis și către Primăria Pitești. „Nu deținem informații cu privire la întreaga suprafață de pădure de pe teritoriul Pădurii Trivale, Pădurea Trivale fiind situată pe teritoriul administrativ al mai multor localități”, semnează Constantin Balcan, șef Birou Cadastru și Evidență Patrimoniu. Primăria mai transmite că hotărârea din 2019 privind propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată și declararea ca rezervație naturală pentru zona naturală Pădurea Trivale a fost modificată și completată prin HCL nr. 2l/28.01.2021 și transmisă Agenției pentru Protecția Mediului Argeș. Practic, în ședința din 28 ianuarie a.c., consilierii au modificat și completat hotărârea votată în 2019, pentru că aceea cuprindea și o unitate militară, drumurile și parcul din Trivale. Și tot în timpul ședinței de mai sus, Sorin Apostoliceanu a spus, din nou, că va urma un proiect pentru pădurea privată. „Însă acesta va fi un proiect separat, care va fi făcut în continuare”, a promis consilierul Apostoliceanu.
Consilierul Tiberiu Irimia: „Nu se ştiu multe lucruri şi pădurea este vândută în proporţie de 50-60%, părerea mea, unor persoane fizice”
Ne amintim și proiectul liberalilor, din octombrie 2019, inițiat de dr. Tiberiu Irimia (acum consilier local) și ex-consilierul local Narcis Sofianu (acum consilier județean), de declarare a pădurii arie protejată de interes local și pădure-parc. Această campanie strânsese aproximativ 5.000 de semnături, din cele 7.500 necesare pentru ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Pitești. Campania de strângere a semnăturilor a fost oprită și nici site-ul https://parcul-trivale.ro/ nu mai funcționează, iar pe pagina de facebook a proiectului nu s-a mai postat recent.
„Proiectul s-a oprit în momentul în care PSD a votat o hotărâre de Consiliu cum că și ei vor să declare pădurea monument, dar și în acest moment a rămas tot o hotărâre de principiu”, a explicat Tiberiu Irimia pentru „Jurnalul de Argeș”. Întrebat de ce nu s-au mai făcut demersuri în privința proiectului votat în ședința de Consiliu Local din 2019, consilierul Tiberiu Irimia a spus: „Nu s-au făcut demersuri pentru că, deocamdată, nu coincid suprafețele din baza cadastrală a Primăriei, nu se știe exact care sunt proprietarii care au fost împroprietăriți acolo, nu se știe exact ce suprafețe au, nu se știu multe lucruri și pădurea este vândută în proporție de 50-60%, părerea mea, unor persoane fizice”.
Citește și Cele 374 de hectare din pădurea Trivale, care au mai rămas la stat, arie protejată
Citește și Liberalii vin cu un proiect-capcană pentru Pădurea Trivale
Narcis Sofianu: „A fost un proiect de ochii lumii, ca să îi adoarmă pe piteşteni şi ca unii, pe terenurile proprietate privată, să ridice construcţii”
„Știu că nu s-a mai făcut nimic. Știu că, atunci, cei care au venit (de la PSD, n. red.) cu acel proiect, diferit de cel inițiat de mine și de dl. Tiberiu Irimia, au promis că vor continua demersurile pentru protejarea integrală a Pădurii Trivale, dar n-au mai venit cu asemenea inițiativă. Proiectul care s-a votat atunci (în CL, în 2019, n. r.) este insuficient, în sensul că nu protejează absolut de la defrișare suprafețele care sunt deja în proprietate privată. Am vorbit săptămâna trecută cu colegi din Consiliul Local care acum fac parte dintr-o majoritate și am primit asigurări că vor continua în spiritul proiectului pe care l-am propus inițial, acela de a proteja de la defrișare, în integralitate, Pădurea Trivale, cel puțin pe raza municipiului Pitești.
În primul rând, nu au venit cu un proiect la nivelul Consiliului Local, ca să fie votat (referindu-se la suprafața privată din pădure, n. red.). În al doilea rând, chestiunea interesantă pe care unii nu au înțeles-o și care este de maxim interes pentru piteșteni este dacă putem să facem o extindere reglementată a pădurii-parc și o zonă reală de arie protejată. Mi se pare foarte ciudat să ai arie protejată de interes arhifaunistic – în condițiile în care în rapoartele experților se spunea că, la un moment dat, cărările pentru accesul oamenilor să fie la minimum 150 m de locurile de cuibărire ale anumitor specii de păsări – şi să vii cu o propunere trunchiată de așa- zisă arie protejată, care are în centru o intersecție cu trei drumuri circulate destul de intens, adică varianta Găvana-Trivale, venirea dinspre cartierul Trivale și ieșirea spre comuna Băbana. Eu rămân convins de faptul că o zonă de arie protejată care să aibă finalitatea de arie protejată pentru speciile de păsări este dincolo de varianta Găvana-Trivale spre comuna Băbana și încoace, de la varianta Găvana-Trivale spre centrul orașului Pitești, cred că s-ar nimeri o zonă de pădure-parc, adică o pădure care să fie deschisă accesului publicului, cu acces pietonal sau, cel mult, pe bicicletă, fără ATV-uri și alte nebunii, fără construcții, cu excepția celor care sunt permise în parc, un chioșc, niște bănci și, eventual, niște instalații pentru iluminat public și locuri de joacă pentru copii. În niciun caz blocuri cu nu știu câte etaje, cum încearcă unii să facă acum, prin propunerea de Plan Urbanistic Gneral”, e de părere Narcis Sofianu.
„Dacă nu votam în 2019, prietenia majorității presei cu cei de la PSD, care au făcut acel proiect de ochii lumii, m-ar fi linșat mediatic…”
În ziua ședinței de Consiliu Local în care s-a votat propunerea de instituire a regimului de arie naturală protejată și declararea ca rezervație naturală pentru zona naturală Pădurea Trivale, 31 octombrie 2019, liberalii Narcis Sofianu și Tiberiu Irimia și-au exprimat, în cadrul unei conferințe de presă, consternarea cu privire la inițiativa social-democraților, venită ca din senin și care se suprapunea cu proiectele lor de protejare a pădurii. Totuși, hotărârea a fost votată în unanimitate în Consiliul Local, chiar și de Narcis Sofianu, care s-a opus inițial și a considerat-o nelegală.
„Dacă nu votam în 2019, să spunem așa, prietenia majorității presei cu cei de la PSD, care au făcut acel proiect de ochii lumii, m-ar fi linșat mediatic, spunând că în realitate nu doresc protejarea Pădurii Trivale. Eu am votat pentru protejarea Pădurii Trivale, ceea ce au afirmat dumnealor că vor să facă prin acel proiect. Eu am spus însă că acel proiect nu este cea mai bună variantă și este insuficient, în sensul că nu protejează Pădurea Trivale în integralitatea ei. E adevărat că acel proiect nu seamănă cu proiectul propus de Sofianu și Irimia. Voi vota orice variantă, chiar minimală, pentru protejarea Pădurii Trivale. Idealul este însă să protejăm Pădurea Trivale în integralitatea ei, ceea ce nu s-a făcut până acum. Dacă în 2019 exista majoritate în Consiliul Local, alta decât PSD, cum este acum USR-PLUS, de asta nu prea înțeleg de ce se tot trenează protejarea Pădurii Trivale, atunci s-ar fi votat cu siguranță și de către cei de la USR și cei de la PNL proiectul care privește protejarea integrală a Pădurii Trivale”, ne-a spus Narcis Sofianu.
„Există pericolul ca unii, într-un moment de neatenție a piteștenilor, să facă defrișări în vederea construirii”, avertizează Narcis Sofianu
Narcis Sofianu explică de ce crede că nu s-a mai făcut nimic în cazul proiectului votat în 2019. „Pentru că acel proiect, de fapt, a fost un proiect, să spunem așa, de ochii lumii, ca să îi adoarmă pe piteșteni și ca unii, pe terenurile proprietate privată, să poată să ridice construcții. În realitate, acel proiect este inutil, pentru că niciodată statul român, într-o pădure proprietate de stat, cum este cea care face obiectul proiectului din 2019, care, de fapt, copiază un proiect mai vechi, din 2009 sau 2010, nu îți permite să faci blocuri în pădurea statului. Miza reală sunt suprafețele private, unde proiectul propus de cei de la PSD în 2019 nu prevede nimic. În continuare, o spun deschis, există pericolul ca unii, într-un moment de neatenție a piteștenilor, să facă defrișări în vederea construirii”, avertizează Narcis Sofianu.
Domnule ziarist acești politicieni mărunți Sofianu, Apostoliceanu, doctorul Tiberiu au zero merit dacă Pădurea Trivale va fi declarata arie protejata de interes național. Proiectul, studiul stintiific de fundamentare necesar a fost făcut în 2010 sub tutela prefectului de atunci și aprobat de către Academia Romana. Atunci a fost munca de cercetare fără de care pădurea Trivale nu poate obține statutul de arie protejata. Acum doar vor sa profite niște caractere mici și sa se impauneze de glorie. Mai cercetați domnilor ziaristi inclusiv în arhiva jurnaluldearges.ro.