Web Analytics

Exclusiv. Trei firme de evrei şi un piteştean sunt marii proprietari de terenuri din Pădurea Trivale

de | 3.10.2019 13:29 | Dezvăluiri

De peste 9 ani, Primăria Pitești blochează sistematic proiectul de declarare a Pădurii Trivale drept rezervație naturală, fiind singura instituție care nu e de acord cu constituirea ariei protejate. În tot acest timp, zeci de hectare din Pădurea Trivale au ajuns la oameni de afaceri români și străini, iar defrișările și vilele ridicate în zonă au devenit ceva constant, din păcate.
În cele ce urmează vă prezentăm, în premieră, o parte dintre proprietarii importanți de terenuri din Pădurea Trivale.
Și – surpriză sau nu – cele mai multe terenuri aparțin în acte firmelor controlate de israelienii care au dat 2,3 milioane euro pe câteva zeci de hectare de teren din Pădurea Trivale cumpărate de la omul de afaceri Nicolae Ivănescu. Aceștia riscă să rămână și cu banii dați și fără terenuri, după ce în martie 2017 Tribunalul Argeș a decis anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru 32,8 hectare de teren “teleportate” de la Rătești în Pădurea Trivale. Evreii au făcut ulterior plângere la DNA Pitești împotriva a zeci de oficiali din Argeș. Procesul legat de anularea titlurilor de proprietate pentru aceste 32,8 ha din Trivale a ajuns între timp la recurs, la Tribunalul Vâlcea, următorul termen fiind pe 25 octombrie.
Reamintim că “Jurnalul de Argeș” a fost primul și singurul ziar care a prezentat, pe parcursul a zeci de articole, toate detaliile legate de „teleportarea” celor 32,8 hectare de la Rătești în Pădurea Trivale. O „teleportare” ce a fost posibilă în mod cert cu complicitatea autorităților din județ.
Prețul plătit Ilenei Brătianu pentru a înstrăina cele 32,8 hectare a fost unul derizoriu, de doar 5,5 miliarde lei vechi, astfel: 3,5 miliarde date de magnatul Nicolae Ivănescu pentru 29,8 hectare și 2 miliarde plătite de către Valerian Jinga (fost director al Direcției Silvice Argeș) pentru 3 hectare. Ulterior, Jinga a vândut terenul, tot pentru 2 miliarde lei vechi, Valeriei Stoian, iar aceasta l-a vândut firmei Orly Forest, deținute de către israelianul Leza Yosef, pentru 200.000 euro. Iar Ivănescu a vândut acelorași firme cu acționari israelieni restul de 29,8 ha, pentru care a primit 2,3 milioane euro.

Trei firme conduse de evrei dețin peste 22 de hectare de pădure

Cele trei firme care au cumpărat terenuri de la Nicolae Ivănescu sunt KNA Big Investment, Orly Forest și Gov Estate&Investment. Ele dețin în total peste 22 hectare în Pădurea Trivale.
Concret, firma Orly Forest deține 15,5 hectare. Iar la Orly Forest este administrator un anume Abayev Abraham, în timp ce asociați sunt Leza Yosef (42,67%), Valerica Stoian (0,86%), Abayev Yair (31,47%) și Josopov Meir (25%).
O altă firmă – Gov Estate&Investment – deține și ea 3,43 ha în Pădurea Trivale, firma avându-i asociați pe Gov Nir Shlomo și Gov Alon, fiecare cu 50%, primul fiind și administrator.
În fine, a treia firmă – KNA Big Investment – deține tot 3,43 ha în Pădurea Trivale și îi are asociați tot pe Gov Nir Shlomo și Gov Alon, însă cu procent diferite, respectiv 35% pentru primul și 65% pentru al doilea. Gov Nir Shlomo este administrator, ca și la Gov Estate&Investment.

Un revoluţionar, fost campion la judo, are 1,83 hectare

Un alt proprietar important de teren în Pădurea Trivale este Cracalia Benoni, care deține 1,8 hectare. Acesta este fost antrenor și campion la judo și este născut în 1961. Cracalia Benoni are și certificat de revoluționar, cu calitatea “remarcat” la Revoluția din decembrie 1989, așa cum apare pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989.
Interesant e că terenul de 1,8 a fost achiziționat printr-un contract de vânzare-cumpărare din iulie 2007 și prin încheierea din 11 martie 2008.

Ce interese are Primăria Piteşti să blocheze proiectul declarării Pădurii Trivale drept arie protejată?

Și, deși au trecut mai bine de nouă ani de la inițierea proiectului rezervației naturale Pădurea Trivale și peste doi ani de când Agenția de Mediu a cerut Primăriei Pitești să clarifice neconcordanțele din documentație, mai exact dispariția a circa 58 ha din suprafața propusă spre a deveni arie protejată, proiectul trenează în continuare, fiind, practic, blocat la Primăria Pitești.
Oficialii Ministerului Mediului au cerut deja de mai mult timp autorităţilor locale de la Piteşti o nouă hotărâre de consiliu local, act necesar declarării pădurii drept arie protejată, pe care municipalitatea refuză s-o iniţieze, tergiversând, astfel, finalizarea demersului.
Potrivit proiectului din anul 2010, suprafaţa propusă din Pădurea Trivale ce urma să devină arie protejată era de 432,3363 ha şi făcea parte din fondul forestier proprietate de stat.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii