Web Analytics
scris luni, 28.08.2023

Un alt vechi oraș mayaș, descoperit în jungla din sudul Mexicului

Un centru aparent important pentru Imperiul Maya în urmă cu un mileniu și jumătate a fost descoperit de curând în jungla din sudul Mexicului. Conform Institutului de Antropologie din această țară, este vorba despre un vechi oraș mayaș, necunoscut până acum.

Un alt vechi oraș mayaș, descoperit în jungla din sudul Mexicului

Etnie indigenă din zona Americii Centrale, care a constituit o civilizație veche și un imperiu în perioada precolumbiană, Maya reprezintă un subiect în continuare foarte interesant pentru arheologi și antropologi. Numeroase mistere rămân de elucidat pe măsură ce sunt consemnate noi descoperiri.

Civilizația înfloritoare care a excelat în multe domenii

Despre civilizația mayașă se cunoaște faptul că și-a atins apogeul undeva între anii 400 și 800, rezultând un adevărat imperiu. Arta, arhitectura, matematica și chiar astronomia erau printre domeniile care s-au dezvoltat puternic în rândul acestei societăți. Civilizația Maya a excelat de asemenea în agricultură, scriere, ceramică, având și un avansat sistem calendaristic. Au rămas în urma ei opere arhitecturale uimitoare, orașe de piatră care impresionează și astăzi, deși nu au fost conservate deplin.

Spre finalul primului mileniu, această societate înfloritoare avea să decadă puternic, un declin dramatic încă neînțeles complet de către oamenii de știință. Practic, orașele civilizației mayașe au fost abandonate în urmă cu puțin peste 1000 de ani. Despre căderea regatelor Maya, cea mai larg răspândită idee este cea conform căreia cauza principală ar fi fost o secetă severă și prelungită, care a generat o criză agricolă majoră.

Subiectul Maya este prezent în numeroase filme care pun adesea accent pe fantezie mitică mai mult decât pe adevăr istoric. Un astfel de exemplu este producția Maya din anul 1989, în care este prezentat un spirit diabolic străvechi ce se trezește într-un mic sat mexican, determinând numeroase drame în rândul oamenilor. În lumea jocurilor, Maya apare într-o viziune asociată cu distracția, explorarea, descoperirea. Astfel, nu este de mirare că misterele acestei civilizații străvechi au determinat și o parte din producătorii de sloturi online să lanseze jocuri precum Mayan Gods de la Pragmatic Play, Mayan Spirit de la EGT sau Rise of Maya de la NetEnt.

Citește și Toate stațiile de carburanți din țară vor fi verificate, începând de luni

Ce presupune noua descoperire din sudul Mexicului

Orașul maiaș nou descoperit include clădiri de mari dimensiuni, asemănătoare unor piramide, coloane de piatră, trei piețe publice plus alte structuri dispuse în cercuri aproape concentrice, notează Reuters, citată de Digi24. Orașul a fost denumit de către cercetători Ocomtun, termen care înseamnă „coloană de piatră” în limba mayașă yucatecă.

Noua descoperire a fost se pare un centru important în acea regiune unde între anii 250 și 1000. Iată, declinul este estimat temporal în mod similar celorlalte orașe mayașe descoperite până acum. Ocomtun se află localizat în situl arheologic Balamku din Peninsula Yucatan și a fost scos la lumină în timpul unei cercetări a unei întinderi de junglă neexplorate în mare parte.

Tehnologia de cartografiere aeriană cu laser (LiDAR) a fost utilizată pentru noile explorări ale respectivului perimetru. Situl Ocomtun prezintă o zonă centrală, situată pe un teren înalt, înconjurată de zone umede extinse, cu structuri asemănătoare unor piramide de până la 15 metri înălțime.

O civilizație cu totul remarcabilă

În epoca sa de glorie, civilizația mayașă se întindea în sud-estul Mexicului și în unele părți din America Centrală. Zona geografică acoperă toată Peninsula Yucatan, Guatemala, Insulele Belize, o parte din Mexic, partea de vest a Hondurasului și El Salvador.

În timp ce popoarele antice au înflorit de obicei în climate uscate, mayașii au reușit să se dezvolte, în mod surprinzător, într-un climat tropical umed. Invadatorii străini nu au fost prea interesați de această zonă, dar civilizația maya a știut cum să se adapteze și să folosească orice resurse, inclusiv calcar, jad, obsidian, scoici marine și multe altele, rezultând materiale utile de exemplu în construcții sau pentru fabricarea de unele și arme.

Lumea rămâne fascinată de orice nouă descoperire legată de populația maya, iar orașele vechi descoperite până acum atrag anual o mulțime de turiști. Elementele cu privire la civilizația maya pot fi comparate cu cele asociate cu Egiptul Antic.

Misterele sunt încă multe de deslușit, multe informații sunt momentan incerte, bazate mai degrabă pe presupuneri ale cercetătorilor, pe baza experiențelor anterioare ale acestora. Totuși, tehnologia de ultimă generație ar putea fi utilizată mai intens în perioada imediat următoare pentru a se oferi noi informații mult mai exacte despre civilizații care au apus în trecut.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *