Web Analytics

Un absolvent de seminar din Curtea de Argeş este singurul chitarist cu atestat de flamenco din România

de | 24.02.2022 13:22 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri

O poveste adevărată! Când îţi urmezi visul şi pare că tot universul ţine cu tine
„E trăire, pasiune, e mai mult decât o melodie la radio”, ne-a spus Cristi Matei

Povestea lui Cristi Matei din Curtea de Argeș, profesorul de suflet al multor copii, licențiat în Chitară clasică și cu atestat de Flamenco obținut în Italia, aduce aminte de un citat celebru din opera „Alchimistul” de Paulo Coelho: „Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”. A plecat în Italia la muncă, dar pasiunea pentru muzică l-a dus tot către visul său, flamenco.

Cristi Matei este primul chitarist din România cu atestat de Flamenco, absolvent al Academiei de Chitară Flamenco din Florența, Italia, și de 15 ani activează ca profesor de chitară la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Are 43 de ani și s-a născut în Curtea de Argeș, acolo unde își desfășoară activitatea didactică acum. Cum a ajuns să îl cunoască pe un maestru al genului de muzică flamenco aflați din povestea de mai jos, una cât se poate de autentică.

Citește și Șantier deschis la Muzeul Județean Argeș! Au început lucrările de restaurare a clădirii!

Niciodată nu e prea târziu! A învățat să cânte la chitară la 20 de ani

Constantin Matei, dar Cristi îi spune toată lumea, a descoperit chitara clasică la 20 de ani, când unii credeau că e deja prea târziu. „Eu am făcut seminarul în Curtea de Argeș și colegii mei mai cântau cu chitarele, mergeam cu colindul și așa am văzut chitara. Iar când am luat la facultate, în Pitești, am plecat la Școala de Arte, am zis că vreau să învăț și eu să cânt la chitară și acolo am terminat în 2002, la secțiunea chitară, cu d-na Badea Maria, d-na Mara, cea mai bună profesoară de chitară. Toți absolvenții dânsei au ajuns bine, adică sunt cei mai buni. Din păcate, acum e la pensie, dar toți o iubim”, a povestit Cristi Matei pentru Jurnalul de Argeș. Deși cu ani în urmă îi plăceau și artele marțiale, a rămas cu chitara. „Pentru că asta pot să fac toată viața”, spune împăcat profesorul.

În România nu se predă chitara flamenco în cadru instituțional, doar unele trupe au mai popularizat această artă. „Normal ar trebui să fie, pentru că place și flamenco este și în Patrimoniul UNESCO, e bun universal. Și noi suntem latini, până la urmă, și flamenco are și rădăcini latine. N-avem oameni specializați pe așa ceva. Trebuie să studiezi în Spania. Eu n-am ajuns, am ajuns în Italia, dar am un prieten foarte bun care studiază cu cei mai mari. Se numește Tiberiu Gogoanță. E nr. 1 pe flamenco și el a rămas în Spania. Eu am plecat în 2002 în Italia, el a plecat în Spania și el chiar a rămas și și-a urmat visul, eu m-am întors. M-am întors și facem aici, în țară. Din ce știu, nu există nici în București. Așa, mai sunt băieți care știu și pot să mai ajute, dar cu diplomă nu cred, cred că eu am fost primul, în 2005, când m-am întors din Florența. Acum nu știu dacă a mai luat cineva. Oricum, nu diploma te face mai bun, dar e acolo un atestat”, a argumentat Cristian Matei, care a descoperit genul flamenco încă din țară, înainte să plece în Italia, din vremea când stătea la cămin, alături de Tiberiu Gogoanță, un tânăr artist care venise din București și studia chitară clasică tot la “Dinu Lipatti”, cu aceeași profesoară, dar știa și flamenco. „Stăteam pe balcon, cântam cu chitarele. El m-a învățat prima dată, el mi-a pus mâna pe chitară pentru flamenco”, își amintește Cristi Matei.

Citește și Copii din Piteşti – premiaţi la Festivalul Internaţional de şah de la Constanţa

Cum l-a cunoscut pe maestrul Juan Lorenzo

Şansa cea mare de a studia flamenco a întâlnit-o în Italia, în 2002, când l-a cunoscut şi a studiat cu unul dintre cei mai mari artişti ai chitarei flamenco, spaniolul Juan Lorenzo, până în 2005, la Academia de Chitară Flamenco din Florența. Povestea întâlnirii cu maestrul Juan Lorenzo este una parcă desprinsă din scenariul unui film făcut pe străzile istorice din Italia. Juan Lorenzo este originar din Spania, dar locuiește în Italia și are mii de concerte, fiind cunoscut pentru muzica sa. Iar Cristi Matei îi studia cărţile încă din ţară şi apoi a ajuns să muncească la Florenţa, fără să ştie că el acolo predă.

„Chiar a fost cea mai frumoasă întâmplare. Eu cumpăram cărțile, eram în Firenze și mă duceam la Institutul Ceccherini, cum se numesc la noi librăriile. Sunt magazine numai cu cărți de muzică, dar magazine serioase, și acolo era un raft pentru chitară flamenco. Când luam banii, mai cumpăram o carte-două și scria pe ele Juan Lorenzo, Giovanni Lorenzo și, la un moment dat, vânzătorul mi-a spus că el (Juan Lorenzo, n.r.) predă și în Florența. Locuiește în Pisa, dar o zi pe săptămână venea chiar în Firenze și preda chitară. Și nu l-am lăsat până nu m-a dus să îl cunosc, să îmi dea un autograf. M-am dus pentru un autograf și de la un autograf am rămas. Cristian îmi zicea”, și-a amintit cu bucurie profesorul. Nici în Italia nu se predă flamenco la orice pas, doar în Roma și la Conservatorul din Terni.

În Florența, Cristi Matei era vânzător într-un magazin din centrul orașului. A învățat limba, obiceiurile lor și vorbea la fel de bine ca nativii. „Acolo am fost la lucru, cum plecam toți românii. Terminasem facultatea. Am zis să încerc, poate facem un bănuț. N-am uitat de chitară, numai că nu prea aveam timp, lucram zilnic și când l-am cunoscut pe maestru mi-am luat o zi liberă, special ca să mă duc o oră la curs la el, dar a fost cea mai mare bucurie, asta pot să spun o dată în viață. Adică să cumperi niște cărți și apoi să zici că omul ăsta vine și predă flamenco aici, poți să îl cunoști, să lucrezi cu el… Am și acum cărțile”, a mai spus Cristi Matei.
La întoarcerea din Italia, a creat un site, www.flamencoliber.ro, despre istoria artei flamenco și a realizat chiar și un manual – „Metodă de chitară flamenco”, pentru elevii săi și pentru cunoscuți, pentru cine vrea să învețe chitara flamenco de la zero.

Citește și „Un surâs în plină vară”, cu Dorin Oancea

Profesor de chitară și de religie

Cristi Matei are multiple studii și unele chiar în desfășurare. Este licențiat în Teologie la Pitești, fiind primul admis în promoția 1998-2002. A absolvit cursurile postuniversitare de chitară la Universitatea Valahia din Târgoviște în 2010. Este licențiat în Educație Fizică și Sport din 2016, iar anul acesta va termina Facultatea de Muzică de la Pitești. Este și profesor de religie din 2005, gradul I cu media 10, la Liceul Tehnologic Auto din Curtea de Argeș. „Îmi place ce fac. După-amiaza sunt chitarist, sunt la dispoziția copiilor, iar dimineața sunt la școală, la Liceul Tehnologic Auto. Mi-am urmat visul cât am putut. Din păcate, nu toți au șansa aceasta. Am fost mai norocos”, a spus Cristi Matei. Din 2007 e profesor la Școala de Arte din Pitești, la Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeș. Ca profesor de chitară, a avut elevi cu rezultate excepționale. Unii studiază flamenco, alții folk, muzică ușoară sau clasică. „Mi-a ajutat Dumnezeu și am copii și la Conservator în București. Și în Pitești, la Facultatea de Muzică, am foști elevi de-ai mei. Asta e bucuria și mândria mea”, a adăugat Cristi Matei.

Citește și Atracţii turistice de interes naţional de la Costeşti, Bughea de Sus şi Bârla

„Pentru flamenco nu sunt mulți, trebuie să simți, să rezonezi”

Visul lui Cristi Matei este să ajungă în Spania, să îi vadă cântând pe cei care moștenesc direct genul flamenco. „Ne vin mulți copii. Am lăsat și eu cumva mai în spate flamenco și m-am adaptat pieței. Dacă vede copilul o melodie la televizor, vrea muzică ușoară, vrea folk. Pentru flamenco nu sunt mulți, trebuie să simți, să rezonezi, să fii altfel făcut, e altceva, e trăire, pasiune, e mai mult decât o melodie la radio și nu se caută, din păcate. Visul meu e să ajung o dată în Spania, să fac o excursie, să îi văd cântând acolo, la o fiestă de-a lor. Eu m-aș bucura să fiu în sală doar să mă bucur. Acolo sunt maeștrii. E cum e muzica populară la noi, nu vin străinii să ne învețe jocurile populare, doar admiră. Ce v-am spus până acum e adevărat, fără falsă modestie. Nu le poți face pe toate, eu am avut șansa să fac ce îmi place, acum poate sunt și alții care mai au diplome. Până la urmă, nu asta contează, contează că de 15 ani le dăruiesc copiilor din ce știu eu, din pasiunea mea. Am destui copii la Școala de Arte și aici, la Casa de Cultură, unde mă cheamă. Până la urmă, e un mod de viață și sufletesc”, a încheiat Cristi Matei, care este și voluntar la Asociația „Aripi de Înger” din Curtea de Argeș, încă de la înființare, din 2012. Atunci când auzim de flamenco, ne gândim și la dansul specific, cu aplauze de mâini și bătăi ritmice de picioare. Însă pentru a învăța dansul flamenco nu este de ajuns să faci doar cursuri. Profesorul Cristi Matei spune că trebuie să stai în Spania, să îi urmărești pe dansatori, „bailaores”.

Citește și Fonduri insuficiente pentru amenajarea Casei Memoriale „Elisabeta Rizea”


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *