Web Analytics

Copii din Piteşti – premiaţi la Festivalul Internaţional de şah de la Constanţa

de | 8.07.2021 13:33 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

# „Vârsta de performanță șahistă scade din ce în ce mai mult”, spune dr. Ovidiu Stancu, președintele Clubului Sportiv „Alfil” Pitești

Clubul de Șah „Alfil” din Pitești s-a întors cu premii de la Festivalul Internațional de Șah FISCA 2021, care s-a desfășurat la Venus, cap Aurora, în județul Constanța, între 23-30 iunie a.c. Au participat 9 sportivi ai clubului: șapte copii și cei doi antrenori, medicul de familie Ovidiu Stancu și Andrei Rădulescu.
„În primul rând, avem un rezultat al colaboratorului meu Andrei Rădulescu, care a luat locul I la unul dintre concursuri. Tot la acel concurs de șah rapid a mai luat locul I un copil care se numește Bodea Andrei, care s-a transferat de curând la clubul nostru, de 2-3 luni. El a reușit să ia locul I la categoria sub 12 ani. S-au mai înregistrat rezultate notabile și la ceilalți copii care au mai participat la aceste concursuri. Noi cuantificăm aceste rezultate într-un coeficient care se numește ELO sau CIV, adică un coeficient valoric. În cadrul concursurilor poți să acumulezi puncte la acești coeficienți sau să scazi. La noi s-au acumulat puncte, deci copiii noștri au arătat o creștere de valoare la șah rapid, cât și la șah clasic. Am avut iarăși un rezultat notabil cu un copilaș de 7 ani și jumătate, care se numește Mihăilă Cezar și care a luat locul doi la șah blitz, la categoria sub 8 ani. Șahul blitz e o formă de șah care se joacă foarte repede. O partidă se termină în aproximativ 5 minute.

În cadrul concursului general Open am participat noi doi, antrenorii. Eu am ocupat locul 21, într-un concurs la care au participat foarte mulți jucători de valoare, doi mari maeștri, printre care una este fosta campioană a Statelor Unite, de origine română, se numește d-na Foișor, cu care chiar ne-am întâlnit cu copiii. Ei au fost încântați. Vârsta de performanță șahistă scade din ce în ce mai mult. Marii jucători la nivel mondial, la momentul actual, sunt sub 30 de ani. De aceea clubul se orientează spre aceste vârste mici, tocmai ca să îi creștem ușor-ușor, să îi aducem la un nivel pentru a participa la competiții naționale sau internaționale și acolo să câștige cât mai multe medalii sau să aibă o participare onorabilă”, a explicat dr. Ovidiu Stancu, unul dintre antrenorii copiilor și președintele Clubului „Alfil”.

Clubul „Alfil” are 206 membri și participă la concursuri locale și naționale

Clubul de Șah „Alfil” Pitești este înființat din 2006 și are 206 membri înscriși, majoritatea copii, și se pregătește să participe la Campionatele Naționale de Echipe, pentru juniori, care se vor desfășura la Iași, între 12 și 20 iulie. Printre susținătorii acestui club se numără Consiliul Județean Argeș, Centrul Cultural Casa Cărții Pitești și Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Argeş.

Citește și Concurs de şah, organizat de Asociaţia „Alfil” Piteşti

Citește și Piteștiul va avea o echipă în Divizia B a Campionatului național de șah pe echipe-seniori

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii