Web Analytics

Fonduri insuficiente pentru amenajarea Casei Memoriale „Elisabeta Rizea”

de | 2.07.2021 10:02 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În 28 iunie 1912, în comuna argeșeană Domnești se năștea Elisabeta Rizea, celebra eroină a luptei anticomuniste din România. Casa din Nucșoara în care a locuit mai apoi a fost ridicată de soții Rizea în 1931, iar în prezent se află în stare de degradare. Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea și președintele Asociației „Elisabeta Rizea”, vrea să transforme casa din Nucșoara într-una memorială, cu circuit public. Astfel, în 2017, a înființat Asociația „Elisabeta Rizea” și a început o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea casei, proiect numit CER (Casa “Elisabetei Rizea”). CER este un proiect comun al Asociației „Elisabeta Rizea” și al Centrului de Studii în Istorie Contemporană.

În timp ce case de patrimoniu din orașul Pitești sunt lăsate de izbeliște, strănepotul eroinei de la Nucșoara vrea să consolideze și să restaureze casa în care au locuit Gheorghe și Elisabeta Rizea, introducând-o din circuitul privat în circuitul public. Casa va fi amenajată cât mai aproape de forma ei originală. În toamna anului trecut au fost terminate lucrările ce țin de infrastructură.
„Ne-a ajutat Dumnezeu și am făcut subzidirea și un brâu de protecție, de consolidare a temeliei. Urmăm pașii conform proiectului, pe etape. Urmează intervenția la casă, la partea din spate, acolo este afectată cel mai rău. Nu este căzută, dar este foarte afectată”, ne-a spus Bogdan Vârvoreanu. După ce va fi gata amenajarea casei, se va trece la amenajarea anexelor. „Deja avem în construcție și o anexă. Am terminat exteriorul, dar mai avem grupul sanitar cu bucătărie, urmează interiorul vara asta și intervenția la casă, în cele două camere”, a mai spus Bogdan Vârvoreanu.
Casa va fi o parte dintr-un complex mai amplu, care va cuprinde și o sală multifuncțională pentru seminarii, șezători și proiecții de film; o grădină de vară. „Sala expozițională este una dintre anexe, a doua este această bucătărie cu grup sanitar și mai este casa de oaspeți, cum am numit-o, unde să îi primim, să stăm la povești, și corpul administrativ totodată”.
Odată proiectul finalizat, Bogdan, în calitate de reprezentant al asociației și administrator al spațiului memorial, va fi gazda și ghidul tuturor grupurilor de vizitatori.

„Ne-a ajutat foarte mult Primăria Nucșoara, ne-a sponsorizat și anul trecut, și anul acesta”

Fondurile sunt însă insuficiente pentru restul lucrărilor, iar proiectul se desfășoară cu pași mici. Cu aproximație, mai sunt necesari 300.000 euro, cel puțin. Până acum, banii au venit din sponsorizări și donații. „Ne-a ajutat foarte mult primarul Ion Cojocaru, Primăria Nucșoara ne-a sponsorizat și anul trecut, și anul acesta, plus cu materiale ne-a ajutat. Chiar ne-a ajutat mult primăria. Am mai primit mici sponsorizări de la diferite persoane”.
Bogdan Vârvoreanu se gândește și la organizarea unui spectacol în vederea strângerii de fonduri, la Ateneul Român. Oricine poate să sprijine Ansamblul Memorial „CER – Casa Elisabeta Rizea din Nucșoara” prin donații. Mai multe detalii despre acest subiect – pe pagina de facebook a Asociației „Elisabeta Rizea” sau pe site-ul www.casaelisabetarizea.ro.

Amintiri despre Elisabeta Rizea: „Duminica, după ce ieșeam de la biserică, ne lua turtă dulce sau dulciuri”

Casa Elisabetei Rizea este locuită doar ocazional de familia Vârvoreanu. Turiști curioși au mai trecut pragul casei și în perioada pandemiei. Strănepotul Bogdan Vârvoreanu își amintește cum, în copilărie, își petrecea vacanțele la Nucșoara și mergea la biserică sau la cositul fânului cu străbunica sa. „Aveau văcuță, găini, porc, aveau o mică gospodărie. Duminica ne duceam la biserică și ieșeam de la biserică și ne duceam la cooperativă, cum era atunci, ne lua turtă dulce sau dulciuri. Strânsul fânului prin grădină… sunt multe de spus, amintiri frumoase”, ne-a povestit Bogdan Vârvoreanu, chiar pe 28 iunie, ziua în care străbunica sa ar fi împlinit 109 ani. Elisabeta Rizea a devenit un simbol al demnității și al rezistenței împotriva comunismului, pentru că, alături de soțul ei, Gheorghe, a sprijinit grupul de partizani condus de Toma Arnăuțoiu. Elisabeta Rizea a fost și întemnițată între 1950-1956 și 1958-1964. A decedat în 2003, la 91 de ani.

Citește și Lucrări avansate la casa memorială Elisabeta Rizea

Citește și Elisabeta Rizea, eroina de la Nucşoara şi mărturiile sale cutremurătoare din închisoarea de la Piteşti

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii