STUDIU – Tratamentele psihologice, pe lângă cele fizice, duc la îmbunătățirea stării de sănătate, în cazul durerilor de spate

de | 6.04.2022 12:50 | Actualitate, Home

Un nou studiu publicat în British Medical Journal sugerează că cele mai bune tratamente pentru durerile cronice de spate ar trebui să acopere atât aspectele fizice, cât și pe cele psihice. Cercetătorii au descoperit că adăugarea intervențiilor psihologice la tratamente – în principal terapia comportamentală și educația privind durerea – a dus la cele mai durabile beneficii atât pentru starea fizică, cât și pentru intensitatea durerii, potrivit Aleph News. În SUA, se consideră că aproximativ 8 % dintre adulți se confruntă cu dureri de spate persistente sau cronice, ceea ce duce la costuri date de asistența medicală, cât și la zile de muncă pierdute. Datorită noului studiu, tratamentele ar putea deveni mai bine țintite și mai eficiente.

Citește și: Surprize, surprize! O nouă variantă Covid, descoperită în Regatul Unit

Ghidurile clinice recomandă în mod constant o combinație de exerciții fizice și terapii psihosociale pentru gestionarea durerilor lombare croniceCu toate acestea, se cunosc de fapt foarte puține lucruri despre diferitele tipuri de terapii psihologice disponibile și despre eficacitatea acestora”, spune fizioterapeutul Emma Ho de la Universitatea din Sydney, Australia. Prin urmare, atât medicii, cât și pacienții pot fi adesea nesiguri cu privire la cea mai bună cale de urmat în ceea ce privește tratamentul, potrivit fizioterapeutului Ho.

Principalele tipuri de intervenții psihologice

Pentru analiza statistică a studiului au fost identificate șase tipuri principale de intervenții psihologice, inclusiv intervenții comportamentale, terapii comportamentale cognitive, mindfulness, consiliere și programe educaționale privind durerea. Al șaselea tip a fost reprezentat de studiile în care au fost combinate două sau mai multe abordări psihologice.

Conform studiului, starea fizică a unei persoane poate fi îmbunătățită prin folosirea combinată a terapiei cognitiv-comportamentale cu fizioterapie și a educației privind durerea combinată cu fizioterapia mai degrabă decât în cazul folosirii doar a fizioterapiei. Pentru ca durerea să fie ameliorată, terapia comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală și educația privind durerea s-au dovedit a fi completări eficiente. Eficacitatea s-a modificat însă în timp, diferite studii funcționând pe durate diferite. Educația privind durerea și terapia comportamentală s-au dovedit a avea cel mai mare impact la șase și 12 luni după tratament. Pe baza datelor disponibile, aceste intervenții par să fie și ele sigure.

Citește și: CONAF: Prețurile producției industriale vor crește în perioada următoare

Examinarea eficacității și siguranței comparative a gamei largi de intervenții psihologice disponibile pentru durerile lombare cronice ar putea contribui la îmbunătățirea clarității recomandărilor din ghiduri și la un mai bun sprijin pentru clinicieni și pacienți în luarea deciziilor de tratament”, scriu cercetătorii în lucrarea lor. Durerea cronică de spate este definită ca fiind durerea care durează mai mult de 12 săptămâni, iar aceasta vine adesea cu efecte psihologice atașate, inclusiv anxietate și depresie. Aceste efecte asupra sănătății mintale pot determina apoi deteriorarea sănătății fizice a unei persoane.

Printre rezultatele pe care echipa le-a analizat au fost cele legate de calitatea vieții – derivată dintr-o stare bună de sănătate – siguranța, respectarea tratamentului și evitarea fricii.

Există câteva limitări ale studiului despre care trebuie să vorbim. Cercetătorii spun că eficacitatea pe termen lung a acestor tratamente (dincolo de 12 luni) trebuie încă evaluată, iar unele dintre studiile utilizate în analiză au avut o calitate slabă a datelor de raportare a siguranței. Cu toate acestea, luată în ansamblu, noua cercetare oferă informații importante despre ce intervenții psihologice funcționează cel mai bine și cât de eficiente pot fi tratamentele complementare în general, în comparație cu faptul de a se baza doar pe tratamente fizice și exerciții.

Citește și: Simona Bucura Oprescu a participat la ședința Adunării Generale a Asociației Orașelor din România

„Clinicienii ar trebui să ia în considerare încorporarea intervențiilor psihologice cu îngrijirea fizioterapeutică (în principal exerciții structurate) pentru a maximiza îmbunătățirile în ceea ce privește rezultatele în materie de sănătate”, scriu cercetătorii. În cadrul studiului au participat peste 13.000 de pacienți.

Sursa: www.alephnews.ro

Acest articol este despre: dureri,psiholog,spate,studiu

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!
Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!

S-a născut la 24 mai 1943, în comuna Albuleşti, în judeţul Mehedinţi. A început fotbalul la Progresul Strehaia (1955), fiind foarte repede promovat (încă junior) în echipa mare. În anul 1961 a devenit student la IEFS şi s-a transferat la divizionara “B” Dunărea...

Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo
Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo

Șase medalii au obținut în week-end, judocanii de la CS Mioveni, la Finala Campionatelor Naționale Under 13 și Under 15. Concursul s-a desfășurat la Sibiu. CS Mioveni a fost prezent cu o delegație formată din 19 sportivi, toți antrenați de Verginel Popescu și Lavinia...

Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului
Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului

După un nou sezon reușit, echipa de baschet a Piteștiului își ia rămas bun de la suporteri. Joi, de la ora 17:30, formația alb-violetă va juca Meciul 2 al Finalei mici contând pentru Liga Națională. Adversară este CSM Oradea, vicecampioana en-titre. Scorul la general...

Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici
Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici

Două persoane s-au electrocutat, marţi, după ce au atins cu o scară o linie de înaltă tensiune ce trecea prin curtea unei biserici din comuna Merișani. Potrivit informațiilor, un bărbat de 43 de ani a atins cu scara linia de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, iar o...


Loading RSS Feed