Web Analytics
scris vineri, 26.04.2024

Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii în Dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie ’90 pentru infracțiuni contra umanității.  Fostul șef de stat are 94 de ani și se deplasează greu, astfel că a semnat actele de învinuire acasă, în vila lui din cartierul Primăverii, unde este păzit de SPP.

Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii în Dosarul Mineriadei

Citește și: Alina Gorghiu și ministra Justiției din Republica Moldova, la pas prin Argeș

Suspectat de infracțiuni contra umanității, Ion Iliescu a primit vestea acasă de la prima femeie procuror militar care cercetează Mineriada din 13-15 iunie 1990. Iliescu, îmbrăcat cu o cămașă, dar fără cravată, a petrecut puțin timp cu procuroarea care a acceptat să îi prezinte învinuirea la domiciliu.

Procurorii militari susțin în actul de învinuire că, în iunie 1990, Ion Iliescu a ordonat, a solicitat și a încurajat acțiunea represivă cu ajutorul militarilor din Armată, Miliție și serviciile secrete. Ion Iliescu este suspectat că i-a mințit pe români ca să justifice înăbușirea brutală a protestelor opoziției din Piața Universității. Fostului președinte i se reproșează că a provocat violențele din Piața Universității, inclusiv cu ajutorul minerilor, iar bilanțul a fost unul dramatic: 4 morți și peste 1.200 de răniți.

Citește și: Căutat în Austria, imobilizat de polițiștii argeșeni. Cum a fost prins bărbatul

Ion Iliescu, susține avocatul său, nu va da nicio declarație în ancheta Parchetului General. Dacă va fi judecat și condamnat definitiv, riscă închisoarea pe viață.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *