Web Analytics
scris joi, 10.03.2022

Spitalul de Boli Cronice şi Geriatrie „Constantin Bălăceanu-Stolnici” Ştefăneşti şi Spitalul de Boli Cronice Călineşti

Continuăm și în acest număr al Jurnalului prezentarea spitalelor de pe teritoriul județului Argeș. Spitalul de Boli Cronice si Geriatrie ”Constantin Bălăceanu-Stolnici” Ștefănești și Spitalul de Boli Cronice Călineşti sunt două unități medicale foarte bine cunoscute argeșenilor și nu numai.

Spitalul de Boli Cronice şi Geriatrie „Constantin Bălăceanu-Stolnici” Ştefăneşti şi Spitalul de Boli Cronice Călineşti

Spitalul de Boli Cronice şi Geriatrie Ștefănești a fost construit pentru angajații Uzinei Dacia

Spitalul de Boli Cronice si Geriatrie “Constantin Bălăceanu Stolnici” este situat în orașul Ştefăneşti, judeţul Argeş. Acesta şi-a dezvoltat activitatea actuală pe structura fostului Spital Comunal Ştefăneşti, construit între anii 1952 și 1954, cu scopul de a acorda asistență medicală unei populații restrânse, reprezentate de personalul angajat al Întreprinderii de Reparaţii Auto, viitoarea Uzină de Autoturisme Piteşti. În prezent spitalul dispune de secții și compartimente unice în județ: secția de medicină internă – cronici; secția de geriatrie-gerontologie, unde se acordă servicii medicale complete vârstnicului în strictă concordanță cu necesitățile acestuia. Unitatea dispune şi de un compartiment de îngrijiri paliative, unde pacienții cu afecțiuni în stadii terminale primesc tratament, suport și îngrijire de specialitate. Spitalul are și un compartiment de recuperare neurologică, unde pacienții cu afecțiuni neurologice beneficiază de un program de recuperare adecvat. Spitalul desfășoară activități didactice în învățământul superior pe bază de contract de colaborare cu Universitatea din Pitești, Școala sanitară postliceală „Carol Davila” Pitești.

Spitalul are un acord de parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Pitești pentru preluare în îngrijire a pacienților prin transfer interspitalicesc. Spitalul de Geriatrie și Boli Cronice „C-tin Bălăceanu-Stolnici” Ștefănești acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice necesare pentru asigurarea de servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici sau servicii medicale într-o singură specialitate, având în dotare echipamentele şi aparatura medicală necesare pentru furnizarea serviciilor medicale corespunzătoare specialităţilor aprobate în structura organizatorică aprobată. Proporţia bolnavilor externaţi din Spitalul de Geriatrie și Boli Cronice „C-tin Bălăceanu-Stolnici” Ștefăneşti care se reinternează, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare este sub 5%.

Proporţia bolnavilor transferaţi din Spitalul de Geriatrie și Boli Cronice „C-tin Bălăceanu-Stolnici” Ștefănești într-un alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 72 de ore de la internare este mai mică de 0,05%. Conform Ministerului Sănătății, Spitalul de la Ștefănești este încadrat la clasificarea V, conform ordinului ministrului Sănătății nr. 323/2011, modificat de ordinul nr. 441/2015.

Citește și 22 Ianuarie 1952 – înființarea Institutului Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”

Spitalul de Boli Cronice Călineşti a fost construit între anii 1906-1908

Spitalul de Boli Cronice Călineşti, având ca for tutelar Consiliul Judeţean Argeş, este amplasat în comuna Călineşti, judeţul Argeş, la o distanţă de 18 km de Piteşti. În anii 1906 – 1908 s-a construit Spitalul Rural Călineşti, care a funcţionat cu 25 de paturi, o singură secţie – medicină generală – şi un medic până în anul 1944. În anul 1985 s-a dat în folosinţă noul pavilion al spitalului, o construcţie modernă şi cu un înalt grad de asigurare a confortului. În anul 1988 Spitalul Călineşti se prezenta ca o instituţie sanitară cu ample posibilităţi de investigare şi tratament ale diferitelor boli, stând la dispoziţia locuitorilor din partea central-sud-estică a judeţului Argeş. Secţiile de chirurgie, obstetrică-ginecologie, precum şi secţiile de boli interne şi pediatrie au fost dotate cu aparatura modernă necesară, bucurându-se de o largă recunoaştere şi contribuind în modul cel mai eficient la ocrotirea sănătaţii populaţiei din zonă. Având un colectiv de cadre bine organizat, Spitalul Călineşti s-a bucurat de-a lungul timpului de un mare prestigiu.

CItește și ÎPS Calinic a sfinţit Paraclisul Spitalului de Boli Cronice şi Geriatrie din Ştefăneşti

În prezent, Spitalul de Boli Cronice Călineşti este un spital care asigură asistenţă bolnavilor cu afecţiuni cronice şi asistenţă bolnavilor cu afecţiuni oncologice, deservind o populaţie de circa 50.000 de locuitori din 11 comune arondate. Are în structură un număr total de 40 de paturi, pentru Secția de Boli Cronice 30 de paturi și 10 paturi pentru Compartimentul Îngrijiri Paliative. Structura spitalului include şi Camera de gardă, Cabinet ambulatoriu de specialitate Medicină Internă, Farmacie şi Aparat funcţional. Persoanele internate beneficiază, de asemenea, şi de analize medicale de laborator, radiologie şi imagistică medicală, ecografii.
Ambulatoriul de specialitate al spitalului are în componenţă un cabinet de medicină internă.

Resursele umane reprezintă una din cele mai importante investiții ale unei organizații, cu rezultate care devin tot mai evidente în timp; eficacitatea utilizării lor determină eficacitatea utilizării celorlalte resurse ale organizației. Din punct de vedere al dotării, spitalul deține la momentul actual aparatură și instrumentar pentru asigurarea și desfășurarea unui act medical în bune condiții. Posedă autorizație sanitară de funcționare, clădirea este bine îngrijită, reparată, igienizată şi reabilitată, are o dotare corespunzătoare pentru tipul de servicii pe care le oferă, este dotat cu aparatură medicală și personal tânăr, bine pregătit.

Citește și Personalul medical de serviciu de la Spitalul Ştefăneşti a fost chemat la audieri

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *