Web Analytics

22 Ianuarie 1952 – înființarea Institutului Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”

de | 22.01.2021 09:46 | Cultură, Actualitate

  La data de 22 Ianuarie 1952 a luat fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”. Primul Institut de geriatrie din lume, model pentru țările dezvoltate, prin asistență clinică și cercetare. „Ana Aslan” are anual, 4.000 de pacienți.  

Citește și: Un argeşean se luptă cu OMV Petrom în instanţă pentru că i-a defrişat livezile de pruni şi i-a poluat terenul 

Efectele terapiei Aslan asupra îmbătrânirii au convins încă de la început, aducând institutului pacienți cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, prințese, conți și directori ai unor mari bănci ale lumii.

Institutul Național de Grontologie și Geriatrie „Ana Aslan”

Încă de la înființare – până în anul 1988, Institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, având ca obiect de activitate: asistența medicală geriatricăcercetarea și gerontologia socială. În 1964 președintele OMS l-a propus ca model de Institut de geriatrie țărilor dezvoltate.

Citește și: Doamne fereşte să ai nevoie de un instalator! Mulţumim Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis!

 

În anul 1974 Institutul se extinde cu o secție clinică nouă, remarcabilă prin confortul interior și spațiile largi, situată într-un decor natural superb pe o suprafață de 33 ha la Otopeni. Clădirea din strada Mănăstirea Căldărușani nr. 9, care este și sediul central al Institutului, face parte din patrimoniul arhitectural, fiind o creație a lui I. D. Berindei, cu decorațiuni de ceramică în stil românesc.

Primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării „Novocaina – factor eutrofic și întineritor” publicată împreuna cu Prof. C. I. Parhon în 1955. Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima dată lumii medicale internaționale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.

Citește și: Milostivit de Tudor Pendiuc cu casă şi de Biserică cu două salarii, preotul Panciuc e chemat să prezinte o situaţie cu operele filantropice de care a răspuns

Renumele produselor „Aslan” a trecut și Oceanul, președintele american John Kennedy recurgând,  pentru o afecțiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

2 Comentarii

  1. De realizarile Prof. Dr. Ana Aslan … multi s-au bucurat si-n continuare se bucura ; mai putin „governantii-n fonctie” … pana le va veni si lor vremea /sa se bucure .

  2. Ca Ana Aslan … mai rar femeie : si-nteleapta si femeie ! Mai apoi, doar doua vazui : Margaret Theahter si Angela Merkel .