Web Analytics
scris joi, 03.08.2023

Semnal editorial. Gheorghe Smeoreanu – „Dragă Occidentule”

Ne bucură orice carte publicată de un confrate de breaslă. De această dată, cea a lui Gheorghe Smoreanu, intitulată, provocator, „Dragă Occidentule”, apărută la începutul acestui an, la Editura „Hoffman”.
Pentru cei care nu știu, cei tineri, Gheorghe Smeoreanu este un ziarist născut la Râmnicu Vâlcea și care trăiește, de ani buni, la Albota, Argeș. A fost fondator al unor publicații ce au atins pragul de cel mai citit cotidian din provincie – „Curierul de Vâlcea”, „Curierul zilei”, „Societatea Argeșeană”, fiind, în prezent, editorialist al revistei „Criterii Naționale”. Neuitând dragostea dintâi, proza, conduce o reviste literară la Râmnicu Vâlcea. Lucrurile acestea sunt de notorietate.

Semnal editorial. Gheorghe Smeoreanu – „Dragă Occidentule”

Ce se știe mai puțin este faptul că a întreprins călătorii de documentare la Cercul Polar, în Sahara, în China, în S.U.A., Chile, Peru, Columbia, Senegal, Guineea Bisau, Insulele Capului Verde, Maroc ș.a. Și mai puțin se știe că a fost șef de promoție La Centre Demografique ONU și a urmat un stagiu la Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales din Paris. Ca să nu se plictisească, a studiat, de asemenea, Teologie la Universitatea din Pitești.
Este expert ONU în Populație și Dezvoltare și specialist în Demografie Istorică. A debutat ca prozator în anii 80, deși primise un premiu național pentru poezie. Între timp, a publicat 22 de cărți în domenii precum literatură, politică, teologie, științele comunicării, unele atingând tiraje de 10.000 de exemplare, când tirajele majorității sunt de 500 exemplare.

Citește și Fosta Închisoare Pitești, a deținuților politici, a devenit monument istoric! Raluca Turcan a semnat ordinul de clasare

E conștient că e controversat în spațiul argeșean și în cel vâlcean. Pentru detractorii săi a scris o piesă de teatru, cu dedicație, intitulată „Spovedania unui jurnalist”. Nu a convins, doar iubitorii de teatru, care nu-i citeau editorialele, urmărind piesa. E conștient și de faptul că are puțini prieteni, „adică oameni cu care îmi beau, periodic, cafeaua”, dar nu îi pasă, merge înainte.
Știe că meseria de jurnalist e mai plină de pericole decât cea de marinar. Dar și-a asumat soarta. Cea de a-și spune, în funcție de pregătire și de experiență, punctul de vedere.
Ultima sa carte, intitulată, provocator, „Dragă Occidentule”, un Occident în ale cărui valori actuale nu crede, reunește articolele publicate în 2021 și 2022, ani de pandemie și de război. Ideea e că articolele sale nu ne lasă idiferenți. Nu trebuie să fii deloc în acord cu Gheorghe Smoreanu. Dar în dialog, da!

Citește și Labiş a început să scrie versuri în satul Văcarea, comuna Mihăeşti

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Dl Gheorghe SMEOREANU ,este un ziarist de marcă și chiar dacă unii nu sînt de acord, eu cred că dînsul a atins aspecte ale societății care sînt ridicate la nivelul dezbaterilor ce au dus la pierderi de prietenii sau chiar la dușmănii! Dînsul n-a făcut să arate ce-i în spatele ușilor închise sau ce oamenii bagă sub preș! Eu recomand cartea dlui Gheorghe SMEOREANU cu o selecție de articole ce nu sînt din arealul publicațiilor dînsului, dar care sînt valabile a fi citite chiar și-n occident, carte ce reflectă corect occidentul în relația cu ROMÂNIA!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *