Web Analytics
scris joi, 17.08.2023

Scandalul de corupţie de la Arestul IPJ Argeş ia amploare! Poliţişti, pe surse: „Marangoci avea locuri doar pentru cei arestaţi preventiv de pe care putea să mulgă ceva”

„Se știa prin IPJ de mai mult timp. Conducerea știe tot. Pentru că au informatori în fiecare structură. Știe cine e bun. Cine e corect. Cine ia bani. Cine e șantajabil, cine nu”

Un caz grav de corupție a fost demascat recent la Inspectoratul de Poliție Județean Argeș, dar lucrurile sunt departe de a fi lămurite. Șeful Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, cms-șef Ciprian Marangoci, a fost arestat, la nivel intern a fost dispusă – zice-se – o anchetă, dar mulți se întreabă cum a fost posibil să nu afle nimeni ce se întâmplă acolo, deși unii discutau de mai mult timp despre aceste nereguli. Arestul era mereu plin, unii dintre cei „cazați” acolo erau menținuți nepermis, ilegal și păgubitor pentru Poliție, în schimbul mitei (Marangoci a fost prins în flagrant când primea 500 euro, conform DIICOT), dar superiorii spun acum, când totul a fost făcut public, că nu știau și că ei nu tolerează astfel de fapte (sic!).

Scandalul de corupţie de la Arestul IPJ Argeş ia amploare! Poliţişti, pe surse: „Marangoci avea locuri doar pentru cei arestaţi preventiv de pe care putea să mulgă ceva”

„- De-aia avem panarame de polițiști. Ultimul dovedit: Marangoci”; „- Daa, prietenul lui Gherghe”

Pare puțin credibil scenariul potrivit căruia Ciprian Marangoci decidea singur în legătură cu neregulile din Arest fără ca vreun polițist să observe asta, dar mai ales șeful lui direct, inspectorul-șef adjunct Gabriel Gherghe. Discuțiile între unii polițiști pe anumite grupuri de socializare, primite pe surse, arată că lucrurile erau cunoscute.

Iată câteva dintre dialoguri:
Polițist 1: „De-aia avem panarame de polițiști. Ultimul dovedit: Marangoci”; Polițist 2: „Daa, prietenul lui Gherghe; Polițist 1: „Prin faptele lui continuate a produs și IPJ-ului un prejudiciu”; Polițist 2: „Sigur. I-a dat mandat?”; Polițist 1: „Prin plata orelor suplimentare și a carburantului până la IPJ-urile unde au fost primite persoanele reținute. Am avut două, cu control judiciar amândouă. Am mers noaptea până la IPJ Vâlcea să le ducem. Până la ora 3. Că Marangoci a zis că el nu are locuri”; Polițist 2: „Aveau doar pentru ăia de plăteau”; Polițist 1: „Avea doar pentru cei arestați preventiv de pe care putea să mulgă ceva. Da. Și a doua zi iar am fost la Vâlcea să îi luăm ca să îi prezentăm la Parchet . Alte ore, alt carburant, plus oboseala oamenilor. Și IPJ-ul nu știa?”

Polițist 3: „Polițiștii din Argeș au fost nevoiți să ducă persoanele reținute în alt județ”; Polițist 4: „Știu”; Polițist 3: „Că Marangoci ocupa camerele cu persoanele de pe urma cărora avea beneficii”; Polițist 4: „Și crezi că Gherghe nu știa?”; Polițist 3: „Acum am auzit că se știa prin IPJ de mai mult timp. Conducerea știe tot”; Polițist 4: „Și eu mi-am dat seama”; Polițist 3: „Pentru că au informatori în fiecare structură. Știe cine e bun. Cine e corect. Cine ia bani. Cine e șantajabil, cine nu”.

CYP nu avea locuri mai mereu…

De notat că la diferite solicitări ale polițiștilor (exemplu: „3 pakistanezi depistați fără documente legale”; „112 Mărăcineni DN 73, accident rutier cu victimă pieton”), cms-șef Ciprian Marangoci (CYP, pe rețele) răspundea: „La acest moment nu mai avem locuri la arest. Avem aprobare de la IGPR pentru IPJ Vâlcea”… Nu mai erau locuri, dar erau pentru cine „merită”? CYP-CYRYP…

Citește și Șeful Arestului Preventiv Argeș a fost arestat pentru 30 de zile

Despre agresiunea de la Primăria Mioveni și înregistrările mascaților

Așadar, din aceste dialoguri reiese că la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție n-avea cum să nu fie cunoscută situația respectivă, prin urmare – cităm din nou întrebarea retorică a unui polițist – „și ce crezi că Gherghe nu știa?”
Și alții își pun aceeași întrebare: nu știa, oare, superiorul direct al d-lui Marangoci cu ce se ocupă dl Marangoci? Cu mijloacele pe care le avem la îndemână încercăm și noi să oferim câteva răspunsuri apelând la un caz grav petrecut în februarie 2022, care provoca discuții la acea vreme și în legătură cu inspectorul-șef adjunct Gabriel Gherghe, dar și cu arestul… Pe scurt, este vorba despre incidentul petrecut noaptea, după ora 21, în sediul Primăriei Mioveni, atunci când edilul-șef Ion Georgescu a fost agresat de controversatul Stelian Crăciun. În zilele următoare, Cristian Mihalcea, fost șef al Poliției Mioveni (aflat la pensie), a declarat pentru „Ancheta” că a fost sunat de primar care i-a povestit ce s-a întâmplat, iar el i-a sugerat edilului-șef „să ceară discuțiile care au avut loc, înregistrate de cei de la mascați cu body-cam-urile, în care (Stelică Crăciun – n.red.) îi spune avocatului Sabie să îl anunțe pe dl Gherghe că îl bagă în arest și că nu vrea să stea acolo. De ce nu a zis să sune pe X, pe Y, pe Mocanu, pe alții, ci doar pe Gherghe?” (anchetaonline.ro, 14 feb. 2022).

Citește și Colonelul (rez) Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Dacă situaţia de la arestul IPJ Argeş era cunoscută, e grav, dacă n-a fost cunoscută, e management defectuos”

Col (rez) Cristian Mihalcea: „Gherghe îi e dator lui Stelică Crăciun. Hai să nu mai ocolim chestiile astea!”

Iată ce spune și astăzi col (rez) Cristian Mihalcea, fost comandant al Poliției Mioveni: „Eu eram la pensie atunci. Așa a vrut dl Bode, pe care l-am văzut la Untold, bâțâia acolo…; ce preocupări pentru țară au ei! Da, m-au anunțat și colegii de acolo și un fost inspector-șef mi-a spus asta, erau și ziariști, erau foarte mulți; e posibil să existe și pe body-cam-uri înregistrări, cu toate că… se pot șterge… Dar au auzit foarte mulți. Știe și dl primar, că a avut reprezentanți acolo, a avut și avocată, au fost și reprezentanți de la mass-media, care am înțeles că au auzit când Stelică Crăciun a făcut afirmațiile către avocat. E clară! De ce nu spune Stelică Crăciun că e prieten cu Badea, cu Mocanu?!… Ce să vă spun?! Gherghe îi e dator lui Stelică Crăciun. Hai să nu mai ocolim chestiile astea! Încă o dată vă spun: eu i-am văzut, fugeau, erau ca la „hoții și vardiștii”, se piteau după pomi, e penibil! În loc să spună (Gherghe despre Crăciun – n.red.): „Da, domnule, am avut o relație de amiciție, de prietenie cu el, asta e, dar între timp mi-am reconsiderat poziția”… Un om serios așa ar trebui să zică, dar ați văzut cum își reconsidera poziția: Aioanei era omul de legătură al lor. Ca să nu-l vadă lumea la Inspectorat pe Stelică Crăciun, Aioanei se ducea la Gherghe și îi transmitea – după cum ați văzut – că îi poartă respect și că îl va respecta tot timpul. Foarte bine, respectați-vă între voi, caracatița. Am mai spus: cât timp dl Badea nu va rupe pisica în legătură cu dl Gherghe, lucrurile vor merge într-o direcție greșită la Inspectorat. Foarte greșită!”

Așteptăm răspunsuri de la dl chestor Badea și dl adjunct Gherghe

La vremea respectivă, primarul Ion Georgescu declara că va cere acele înregistrări, dar „nu pentru a scoate în evidență o persoană, ci pentru a dovedi care este felul lui (al lui Stelică Crăciun – n.red.) de a fi și de a proceda”. Între timp, edilul-șef l-a dat în judecată pe cel care l-a agresat pentru violarea sediului profesional. Cât despre acele înregistrări, dl Georgescu a spus că nu-și mai amintește, dar că o va întreba pe avocată în legătură cu ele.
Dată fiind însă importanța respectivelor înregistrări pentru o eventuală anchetă, vineri, 11 august, i-am adresat d-lui inspector-șef al IPJ Argeș, chestor Marian Badea, întrebarea dacă la IPJ Argeș a fost făcut vreun demers oficial în legătură cu acestea? Și dacă s-a făcut, care a fost finalitatea demersului? Un răspuns n-am primit deocamdată, dar îl așteptăm.

Așa cum așteptăm încă răspunsuri și la alte întrebări pe care i le-am adresat, tot vineri, 11 august, d-lui inspector-șef adjunct Gabriel Gherghe, care, în prealabil, a spus că nu discută cu noi decât în cadru instituțional, nu la telefon. Sau, eventual, în instanță. Prin urmare, noi l-am întrebat pe dl Gherghe cum comentează cele publicate în „Ancheta” după agresiunea de la Primăria Mioveni, cum că Stelian Crăciun i-a strigat d-lui avocat Florin Sabie să-l anunțe „pe Gherghe” că va fi băgat la arest și că nu vrea să ajungă acolo. Și de ce i-ar fi spus Crăciun avocatului să îl sune pe dumnealui, și nu pe altcineva? Și l-am mai întrebat pe dl Gherghe dacă l-a propus pe Ciprian Mihai Marangoci, până de curând șef al Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Argeș, pentru salariu de merit (de excelență).

Citește și Chestorul Marian Badea, interviu despre reţinerea şefului arestului: „Orice act de corupţie este de o însemnătate gravă”

Av. Florin Sabie: „Cu privire la dl Gherghe nu mi s-a formulat nicio solicitare. Și nici nu i-aș fi dat curs dacă s-ar fi formulat”

Am discutat și cu avocatul Florin Sabie, care spune că fostul lui client Stelian Crăciun nu i-a cerut să apeleze la inspectorul-șef Gabriel Gherghe: „Nu mi-a cerut asta. În afară de a-l apăra, nu mi-a cerut nimic. Nu a avut solicitări speciale. Iar în legătură cu dl Gherghe, nu am purtat absolut nicio discuție și nciodată nu mi-a cerut să îl anunț că va ajunge undeva anume… Știu că Stelică Crăciun are probleme cu dl Gherghe, dar nu știu… Iar cu privire la caz nu am mandat să dau informații, pot doar să vă spun că, cu privire la dl Gherghe nu mi s-a formulat nicio solicitare. Și nici nu i-aș fi dat curs dacă s-ar fi formulat. (În legătură cu înregistrările discuțiilor de pe body-cam-urile mascaților – n.a.), nu îmi amintesc că am discutat și chiar nu am discutat. Iar în perioada cât domnii de la mascați au fost de față, nu s-au formulat solicitări către avocat; discuțiile dintre avocat și client sunt confidențiale, adică nu ar fi asistat mascații la așa ceva”.

Stelian Crăciun: „Dacă eu l-am pus pe Gherghe adjunct, pe cine voiai să sun?!”

Cât îl privește pe Stelian Crăciun, acesta nu recunoaște explicit că i-a spus avocatului Florin Sabie să apeleze la Gabriel Gherghe. „Alea le discutăm față în față, nu la telefon, că poate îl ai ascultat” – ne-a spus el. Și totuși, în felul său, ne-a oferit un răspuns: „Dacă eu l-am pus pe Gherghe adjunct, pe cine voiai să sun?! Păi, nu eu l-am pus pe Gherghe adjunct?! Adjunctul Poliției Gherghe Gabriel a fost împuternicit prin puterile mele. Eu l-am numit, prin 2011, cu Tobă Petre, șeful Poliției Române; l-am împuternicit pe acest Gherghe adjunct la Poliția județului, unde e și acum. Scaunul pe care se află acum eu i l-am dat. Cum am făcut acest lucru? Prin Masonerie. Cu clanul, cu frățiorii. Prin Tobă, păi, nu e el mason?!”

Citește și Corupţie la Inspectoratul de Poliţie Argeş. Dle Comandant Marian Badea, dle Adjunct Gabi Gherghe – nu vă cereţi scuze?

S. Crăciun: „Marangoci e omul lui. Erau prieteni, nu știu eu când vorbeau la băutură la mine acasă, Iancu cu Gherghe, despre Marangoci, cum l-au pus”

Stelian Crăciun a vorbit, în stilul său, și despre… apropierea lui Gabriel Gherghe de Ciprian Marangoci, fostul șef al Arestului. „Păi, nu era locotenentul lui?! Păi, cum să mârâie la post, cu Iancu Costinel, împărțeau banii, împărțeau tot, cum să nu?! Marangoci e omul lui. Erau prieteni, nu știu eu când vorbeau la băutură la mine acasă, Iancu cu Gherghe, despre Marangoci, cum l-au pus. Păi, ce, Marangoci e singurul locotenent al lui Gherghe, săgeată a lui Gherghe?! Sunt mulți…”

S. Crăciun: „Eu, atunci, vineri seara, am vrut să cumpăr clubul Mioveni de fotbal. Eu am vrut să fac bani cu el (cu primarul Ion Georgescu – n.r.), nu să-l bat”

Cât privește agresiunea din acea noapte de februarie 2022 la adresa primarului din Mioveni, Stelian Crăciun spune: „Ești primul ziarist căruia îi spun lucrul ăsta, n-am spus nici la Procuratură: eu, atunci, vineri seara, am vrut să cumpăr clubul Mioveni de fotbal, dă-l în… de Georgescu. Eu am vrut să fac bani cu el, nu să-l bat. Pentru asta am mers la Georgescu, să cumpăr clubul și să stabilesc cu el, cât îi dau lui, cât dau la club, cum să facem… Eu am mers la Georgescu să cumpăr clubul, ăla s-a speriat și m-o fi îmbârligat cu Mihalcea… cu cărțile lor. Cu Georgescu mă știu foarte bine din anii 90. (…) Am văzut că Mihalcea a făcut detectorul de minciuni. Și eu merg la detectorul de minciuni pentru ce spun acum. Ei, cei despre care vorbesc, să vedem au curaj să meargă?! N-a venit Gherghe, în 2020, la mine acasă să-l pun inspector-șef?! Să meargă la detector Gherghe, n-a venit la mine?! Când nu s-a lăsat rugat de mine să meargă la Carmen Dan să-l pun inspector-șef?! I-am spus: „Băi, Gherghe, (…) mi-ai făcut patru percheziții, te-am pus adjunct și primul pe care l-ai executat eu am fost! Am vorbit cu Carmen Dan ca să nu te pună, nu să te mai pună!”

Citește și Trimis în comisia de disciplină, avocatul Sabie s-a dezlănţuit pe grupul de WhatsApp al Baroului Argeş

Citește și Avocatul Sabie i se plânge lui Crăciun că procurorul Ioana i-a făcut plângere la DNA

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *