Web Analytics
scris joi, 10.08.2023

Chestorul Marian Badea, interviu despre reţinerea şefului arestului: „Orice act de corupţie este de o însemnătate gravă”

Plecând de la reținerea de către DIICOT a șefului arestului, cms șef Ciprian Marangoci, considerată pe bună dreptate un incident grav ce lezează imaginea poliției județene, chestorul Marian Badea, comandantul IPJ Argeș, a acordat un interviu Jurnalului de Argeș. Apreciem disponibilitatea și transparența cu care Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Argeș a răspuns și la alte întrebări sensibile, legate de activitatea poliției argeșene și de conflictele din interiorul ei.

Chestorul Marian Badea, interviu despre reţinerea şefului arestului: „Orice act de corupţie este de o însemnătate gravă”

Fiind Comandant al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, cum apreciați evenimentul privind arestarea cms șef Marangoci, cel mai grav incident de corupție din ultimii 15 ani, de la dosarul permiselor încoace?

– Orice act de corupție este de o însemnătate gravă. Instituția noastră și implicit eu, în calitatea pe care o dețin, nu tolerăm astfel de fapte. Am acordat și vom acorda sprijinul necesar instituțiilor abilitate, în cercetarea evenimentelor de acest gen, astfel încât fiecare să răspundă, din punct de vedere legal, pentru faptele sale.

„IPJ Argeș se disociază de astfel de comportamente”

Pe surse, se aude că arestarea Șefului Arestului este doar vârful aisbergului, dosarul DIICOT este mult mai stufos. Având în vedere că este un dosar în lucru, ne puteți spune ceva în acest sens?

– Așa cum ați precizat, există o anchetă în desfășurare, care va stabili situația de fapt. Inspectoratul de Poliție Județean Argeș se disociază de astfel de comportamente și sprijină organele abilitate în anchetele derulate.

Ar putea fi credibil scenariul că dl Marangoci decidea singur aceste mențineri ilegale și păgubitoare ale arestaților în arestul IPJ Argeș, fără ca niciun polițist să observe, indiferent de poziția ierarhică, dar mai ales șeful direct?

– Aspectele la care faceți referire vor fi stabilite pe parcursul anchetei desfășurate de instituțiile abilitate. Pentru stabilirea adevărului, vom acorda tot sprijinul instituțional de care este nevoie, iar măsurile instituționale vor fi strict în concordanță cu prevederile legale, în funcție de evoluția procesului penal.

Citește și Corupţie la Inspectoratul de Poliţie Argeş. Dle Comandant Marian Badea, dle Adjunct Gabi Gherghe – nu vă cereţi scuze?

Având în vedere prejudiciul material destul de mare, cu transportul reținuților la arestul IPJ-urilor învecinate, plus plata orelor suplimentare, plus oboseala acumulată aiurea de către polițiști, credeți că este suficientă doar cercetarea din dosarul penal?

– Custodierea persoanelor la nivelul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă Argeș se realizează în limita numărului de locuri disponibile, iar, când acesta este depășit, pentru respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate și pentru buna desfășurare a procesului penal, transferul acestora este efectuat conform art. 62, alin. 3, lit. b) („Transferul persoanelor private de libertate între centre se poate dispune și în următoarele situații: (…) b) în cazul în care capacitatea legală de cazare a centrului este depășită, în condițiile art. 234 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Legii;”) și art. 239, alin. 2 („În cazul în care capacitatea legală de cazare a unui centru este depășită, șeful centrului poate informa, în scris, structura prevăzută la alin. (1), în vederea redistribuirii sau încarcerării directe a persoanelor private de libertate în alte centre, astfel încât să fie asigurată respectarea drepturilor fundamentale și să nu fie afectată buna desfășurare a procesului penal.”) din O.M.A.I. 14/2018, raportat la prevederile Legii 254/2013 și H.G. 157/2016.

Citește și Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Marian Badea, şeful Poliţiei, chiar a executat tot ce a dorit PNL-ul”

„La nivelul IPJ Argeș au fost dispuse verificări, prin Biroul Control Intern”

Având în vedere „frâna” pusă în cercetarea dosarelor prin contactele reținuților cu cine nu trebuia, credeți că nu va exista și un control intern?

– La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au fost dispuse verificări, prin Biroul Control Intern, iar, pentru asigurarea desfășurării în condiții optime a activității Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, a fost împuternicit un ofițer coordonator. La nivelul conducerii inspectoratului avem în vedere derularea activităților specifice de custudiere a persoanelor reținute sau arestate cu respectarea prevederilor legale. În funcție de concluziile activităților de verificare, vor fi luate măsuri corespunzătoare, fie că vorbim de măsuri administrative, fie că vor fi transmise organelor de urmărire penală, dacă va fi cazul.

De ce Biroul de presă al IPJ Arges a fost paralizat pe acest subiect, ca și comanda Inspectoratului și nu s-a transmis niciun comunicat de presă pentru a satisface/servi interesul public?

– Prima comunicare publică, în acest caz, așa cum este procedural, a fost realizată de către structura în competența căreia este cazul, respectiv D.I.I.C.O.T., iar, ulterior, la data de 29 iulie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Argeș a emis un comunicat de presă cu privire la măsurile dispuse, adică situația ofițerului în cauză privind raporturile de serviciu cu inspectoratul. Așa cum am comunicat public, conform prevederilor legale, polițistul a fost suspendat din funcție.

Citește și Şeful IPJ Argeş nu are noroc la şoferi. Şi actualul şofer al comandantului Marian Badea a avut probleme penale

Au fost activități de instruire ale DGA cu tot personalul, în luna iunie

Se mai face prevenţie anticorupție în cadrul IPJ Argeș și cât de eficientă este aceasta dacă a fost posibil ca șeful arestului să ia mită timp îndelungat de la cei aflați in custodie?

– La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, activități de prevenire anticorupție se desfășoară, permanent, atât în cadrul activității de pregătire profesională, cât și în cadrul unor activități de instruire și informare anticorupție, realizate cu sprijinul specialiștilor D.G.A. – Serviciului Județean Anticorupție Argeș, conform OMAI 62/2018, privind organizarea și desfășurarea activităților de prevenire a corupției și de educație pentru promovarea integrității în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De altfel, specialiștii D.G.A. – Serviciului Județean Anticorupție Argeș au realizat, la nivelul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă Argeș, activități de instruire, cu tot personalul, în cursul lunii iunie a acestui an.

Din experiența dvs, cine credeți că sunt cei vizați de un eventual control? Mai concret, dvs și cei doi adjuncți sunteți vizați/cercetați disciplinar?

– Până la acest moment, nu mi-au fost aduse la cunoștință aspecte de acest gen. Vă asigur că prioritatea mandatului meu rămâne siguranța comunității argeșene și îndeplinirea atribuțiilor instituției, cu deplina respectare a prevederilor legale.

Citește și Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „I-am înaintat un raport d-lui chestor Badea. Aştept răspunsul, după care voi face public ceea ce s-a întâmplat”

„Voi folosi rezultatele verificărilor pentru adoptarea unor măsuri optime de prevenire a riscurilor de corupţie la nivelul acestei structuri”

Cine din IPJ Argeș, în afara cms șef Marangoci, răspundea de funcționarea arestului?

– Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Argeș se află sub coordonarea adjunctului șefului inspectoratului, care se subordonează nemijlocit inspectorului șef. Împreună cu adjunctul inspectorului șef, voi folosi rezultatele verificărilor pentru adoptarea unor măsuri optime de prevenire a riscurilor de corupție la nivelul acestei structuri.

De ce comanda IPJ Argeș nu mai organizează de ani buni conferințe de presă, ignorând ziariștii şi, pe cale de consecință, interesul public?

– Comunicarea se desfășoară permanent, prin canalele oficiale, în funcție de situație, iar evenimentele din competența poliției sunt aduse la cunoștința opiniei publice, prin mass-media. Având în vedere situația pandemică din perioada 2020-2022, nu a mai fost posibilă organizarea unor conferințe de presă, însă pentru asigurarea transparenţei instituţionale, au fost mediatizate, zilnic, activitățile instituției, prin intermediul buletinelor și comunicatelor de presă (aproape 1500 de comunicate de presă și 1000 de buletine de presă – în perioada menționată). De asemenea, acestea au fost postate pe site-ul poliţiei argeşene ag.politiaromana.ro. Totodată, începând cu a doua jumătate a anului 2022, au fost organizate și desfășurate o serie de acțiuni punctuale, dar și conferințe de presă pe diverse teme de interes, la care au fost invitați jurnaliștii acreditați.

Ce părere aveți despre conflictul aproape instituțional între adjunctul IPJ Argeș, cms șef Gabi Gherghe și fostul comadant al Poliției Mioveni? S-a „dezvoltat” fără acordul dvs?

– În privința tuturor aspectelor semnalate în cazul la care faceți referire, au fost dispuse verificări și au fost sesizate instituțiile abilitate, în funcție de situație. Este clar că, pentru atingerea obiectivului instituțional, fiecare polițist trebuie să urmărească interesul public cu prioritate.

Citește și Fosta juristă de la Direcția Generală de Evidenţă a Persoanelor Argeș a câştigat procesul cu directorul Badea

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *