Web Analytics

Rusia a blocat prin veto o rezoluţie ONU care condamnă anexarea teritoriilor ucrainene

de | 1.10.2022 13:49 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Rusia a respins ieri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de Statele Unite şi Albania, care condamnă anexarea proclamată de către Moscova a unor părţi ale Ucrainei, partenerul strategic al Rusiei, China, abţinându-se de la vot, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat autoritatea Rusiei asupra a patru regiuni care alcătuiesc 15% din teritoriul Ucrainei – cea mai mare anexare din Europa de la al Doilea Război Mondial. Acîiunea a fost respinsă ferm de ţările occidentale şi chiar de mulţi dintre aliaţii apropiaţi ai Rusiei.

Citește și: Bărbat atacat de urs, în stare critică la spital

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a prezentat rezoluţia care a cerut statelor membre să nu recunoască nicio modificare a statutului Ucrainei şi a obligat Rusia să-şi retragă trupele.

Ea a argumentat în camera consiliului că încercarea de anexare a teritoriului unei naţiuni suverane a fost împotriva principiilor fondatoare ale Naţiunilor Unite şi a spus că Putin sărbătoreşte „această încălcare clară a dreptului internaţional” printr-un concert susţinut după ce a proclamat vineri anexările.

Zece state au votat „pentru”, în timp ce China, Gabon, India şi Brazilia s-au abţinut.

„Nici măcar o singură ţară nu a votat cu Rusia. Niciuna”, a declarat Thomas-Greenfield reporterilor după întâlnire, adăugând că abţinerile, „în mod clar, nu au fost o formă de apărare a Rusiei”.

Citește și: Contabilul-şef al Liceului „Dinu Brătianu” Ştefăneşti, despre bătaia elevelor în excursia din Polonia: „Toţi vor să pună batista pe ţambal”

Washingtonul va apela la Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, pentru a condamna acţiunile Rusiei, a spus ea.

„În Adunarea Generală, naţiunile lumii vor spune tare şi clar: Este ilegal şi pur şi simplu inacceptabil să încerci să redesenezi graniţele unei alte ţări prin forţă”, a spus Thomas-Greenfield.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *