Web Analytics

Rezervele de sare ale României sunt în pericol. Fostul secretar de stat Cătălin Bulf trece la dezvăluiri

de | 15.04.2021 13:24 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# „90% din resursele de sare ale României sunt în mâna unui singur om. Timp de 10 ani de zile, acest om a fost împotriva dezvoltării Societății Naționale a Sării”, spune Cătălin Bulf, fost secretar de stat la Ministerul Economiei
Argeșeanul Cătălin Bulf, fost secretar de stat până luna trecută la Ministerul Economiei, a trecut la dezvăluiri. Și a făcut-o spectaculos, în cadrul conferinței de presă de pe 6 aprilie, când a vorbit despre resursele de sare ale României și despre cum se pune la cale înstrăinarea acestora.

Cine a pus ochii pe rezervele de sare ale României

”Avem posibilitatea să producem plus valoare și bogăție în România. Și totuși, cineva se opune. Și acest cineva este dl. ministru Claudiu Năsui, care a avut «inspirația» să scoată din Planul Național de Reorganizare, de Redresare și Reziliență toate firmele de la Ministerul Economiei. Dânsul vrea să dea bani numai la ONG-uri. Nu știu dacă în PIB-ul României ONG-urile contează. Sunt sigur că nu, dar pot să vă spun că, la această dată, niciuna dintre firmele pentru care noi am făcut planuri de reorganizare, am făcut studii de prefezabilitate și de fezabilitate nu este înscrisă în Planul Național de Redresare și de Reziliență. Am să vă dau un singur exemplu, al Societății Naționale a Sării (SNS) sau SALROM. Este o societate care deține peste 85-90% din rezervele de sare ale României. Este o societate care are profit, anul trecut, cred că de 30 de milioane de lei noi, nu are datorii la stat și se poate califica la orice proiect sau program al Uniunii Europene pe industrie.
Vă reamintesc, în 27 septembrie a luat ființă o asociație europeană a materialelor critice, ERMA. Printre materialele critice pe care le-a promovat această asociație se află și grafitul. Green Deal-ul nostru european înseamnă trecerea de pe combustibilul fosil pe curent electric în următorii 10 ani și, până în 2050, integral, să devenim neutri din punct de vedere al emisiei de dioxid de carbon. Consumul de grafit, ca și de cupru, va crește între 2021-2027, cât durează acest interval european de finanțare, 7 ani; cam de 10 ori se estimează că va crește consumul de cupru și cam de 12 ori cel de grafit, iar prețurile vor exploda în consecință”, a declarat Bulf.

Citește și Simona Bucura-Oprescu (PSD): „Guvernele de dreapta dăunează grav economiei românești!”

Citește și Ministrul Economiei promite zero taxe pe salariul minim, din 2022. ”Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul”

Citește și Cătălin Bulf: „Sperăm ca, în 2024, dl. Cristian Diaconescu să fie preşedintele României”

Citește și Cătălin Bulf, candidatul PMP Argeș pentru Camera Deputaților: „Industrializarea județului Argeș trebuie privită și abordată din perspectiva creșterii substanțiale a nivelului de trai”

Rolul doamnei Fătu, de la reprezentant al Fondului Proprietatea în CA la SALROM, la secretar de stat la Ministerul Economiei

După care, fostul secretar de stat a trecut la probarea celor afirmate: ”Mare mi-a fost mirarea când, în Consiliul de Administrație de la SALROM, de la SNS, o doamnă, pe numele ei Simona Carmen Fătu, astăzi secretar de stat la Ministerul Economiei, s-a opus prelungirii licenței de extragere și recoltării minelor de grafit din România. Avem și noi două mine care aparțin acestei companii. Mai mult, compania, obligată de faptul că era în funcțiune, și-a făcut planuri de dezvoltare pe mai multe saline. Am să vă dau câteva exemple. La Salina de la Prahova, nu numai că se urmărea modernizarea, dar și construcția unui hotel în interiorul minei. Erau 2 proiecte de dezvoltare a minei de la Praid, pentru lărgire, deci se trece de la nivelul minus la 300 m și la 500 m, să poți să stai în mină. La Cacica, la fel, de modernizare. Pe lângă această licență pentru grafit, mai există un proiect foarte frumos de transformare a minei de la Ocna Mureș într-una modernă, care să producă și sare alimentară, pentru a alimenta nu numai Transilvania, dar și Ungaria, Slovacia și Serbia. Sarea este foarte ieftină. Dacă produci sare alimentară la Cacica și vrei să vinzi la București, s-ar putea să ai probleme, să fie mai ieftină cea din import. Atunci, această mină de la Ocna Mureș ar fi fost chiar în centrul Transilvaniei și ar fi reușit să acopere o foarte bogată zonă pentru desfacere. Vreau să vă spun că la toate aceste proiecte doamna cu pricina s-a opus, pentru simplul motiv că era reprezentanta Fondului Proprietatea, care are 49% din SNS, și care a motivat că Fondul Proprietatea are nevoie de bani, nu de de dezvoltarea Societății Naționale a Sării (SNS). Bun, astăzi doamna cu pricina, doamna Fătu, a devenit secretar de stat la Ministerul Economiei și motivează privatizarea pe bursă a SNS-ului pe un singur criteriu: nu este modernizată, nu este tehnologizată. Păi, tu de 10 ani de zile te opui oricărei investiții acolo, iar după aceea, când ajungi în cealaltă poziție (din Executiv, n.red.), acuzi exact ceea ce nu ai vrut tu să faci. Cam ăsta este modelul economic pe care îl avem noi acum de dezbătut la Societatea Națională de Sare și lucrurile sunt foarte simple”, a declarat Cătălin Bulf.

Schema prin care rezervele de sare sunt controlate de o singură persoană, devoalată de Bulf

Fostul secretar de stat de la Economie, schimbat din funcție de ministrul Claudiu Năsui de la USR, și-a continuat demonstrația la tablă: „O să fac și o schemă, ca să înțelegeți cum se duc voturile în CA de la SNS. Avem Fondul Proprietatea și aici MEEMA, ministerul. Aici avem ce a fost de la SNS. Fondul Proprietatea își nominalizează 2 membri; MEEMA, 3. De aici se alege un director general și aici avem AGA, unde avem 42% Fondul Proprietatea, 51% statul român. Aici este doamna Simona Carmen Fătu (la Fondul Proprietatea, n.r.). Ce se întâmplă astăzi? Era echilibrat C.A-ul. Ce face, astăzi, dl. Năsui? Mi-o pune aici (la MEAT, Ministerul Economiei, n. red.) pe d-na Simona Carmen Fătu, delegându-și prerogativele dânsului de ministru. Fondul Proprietatea (FP) are ministru, secretar de stat și își numește, în același timp, doi membri în CA, la SNS. Doamna Simona Carmen Fătu, omul Fondului Proprietății, numește 3 oameni. Precum vedeți, Fondul Proprietatea, care are 49%, deține întregul Consiliu de Administrație, pentru că doamna, fiind omul de la FP, și-a nominalizat oamenii ei. Este ales un director general tot de către Fondul Proprietatea, iar hotărârile AGA sunt controlate și aprobate de către doamna Simona Carmen Fătu. Astăzi, circuitul de decizie este în CA, dat de Fondul Proprietatea, și în AGA, controlată tot de Fondul Proprietatea. Deci, toate resursele de sare sau 90% din resursele de sare ale României sunt în mâna unui singur om, un om care, timp de 10 ani de zile, a fost împotriva dezvoltării SNS-ului și astăzi decide pentru noi ce se va întâmpla cu anumite resurse. Pe lângă sare, vom pierde şi grafitul și pot să vă spun că există o firmă care a declarat deja că are licență pentru grafitul din România.
Despre acest tip de guvernare voiam să vă atrag atenția, că este o guvernare care nu poate să aducă nimic bun României. Vom rămâne, efectiv, închiși în deciziile câtorva interese străine, care sunt, astăzi, concentrate la această companie, în Fondul Proprietatea”, a mai declarat Cătălin Bulf.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii