Web Analytics
scris vineri, 10.05.2024

Primul vaccin personalizat pentru cancer este testat în Marea Britanie

Un studiu important al primului vaccin ARNm „personalizat” din lume împotriva celei mai mortale forme de cancer de piele, melanomul, este în curs de desfășurare în Marea Britanie. Cu ajutorul acestuia, ar fi posibil ca organismul să devină „imun” la cancer.

Primul vaccin personalizat pentru cancer este testat în Marea Britanie

În faza a doua a testării, medicii au observat că vaccinul a redus drastic riscul de revenire a cancerului la pacienții care suferă de melanom, potrivit Doctorul Zilei. Acum a început și faza a treia a testelor, iar efortul este condus de University College London. Steve Young, 52 de ani, căruia i-a fost extirpat un melanom de la nivelul scalpului în august anul trecut, este unul dintre primii pacienți care au încercat vaccinul.

Citește și: Adevărul despre cauzele morții tânărului veterinar piteștean găsit mort în mașină

Vaccinul este conceput pentru a ajuta sistemul său imunitar să recunoască și să elimine orice celule canceroase rămase. Și sperăm că asta înseamnă că cancerul lui nu se va întoarce. Odată injectat, serul transmite organismului instrucțiuni despre cum să „vâneze” celulele canceroase și să le oprească din a se răspândi accelerat.

Dr. Heather Shaw, medicul care coordonează testarea la nivel național a declarat că vaccinurile au potențialul de a vindeca bolnavii de melanom și că sunt testate și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezică urinară sau renal. „Este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le-am făcut în ultimii ani. Este un instrument extrem de bine realizat”, a spus dr. Shaw, potrivit Guardian.

Tratamentul este personalizat pentru pacient

Cunoscut sub numele de ARNm-4157 (V940), vaccinul a fost creat pentru a viza neoantigenii, antigeni tumorali specifici fiecărui pacient în parte. Aceştia sunt markeri tumorali care pot fi recunoscuţi de sistemul imunitar. Vaccinul poate recunoaşte până la 34 de neoantigeni şi activează un răspuns imun antitumoral bazat pe mutaţiile unice în fiecare caz de cancer. Pentru a crea vaccinul este prelevată chirurgical o mostră din tumoare, se realizează secvenţierea ADN şi se utilizează inteligenţa artificială. Rezultatul este un vaccin personalizat împotriva cancerului, specific pentru tumoarea fiecărui pacient. „Aceasta este foarte asemănătoare cu o terapie individualizată şi este mult mai inteligentă, în anumite sensuri, decât un vaccin. (Tratamentul) este personalizat pentru pacient – nu o poţi oferi următorului pacient pentru că nu te aştepţi să funcţioneze. Ei pot avea nişte antigeni noi comuni, dar este posibil să aibă propriii antigeni noi foarte aparte, care sunt importanţi pentru tumoarea lor şi, prin urmare, este cu adevărat personalizat. Scopul final este de a vindeca pacienţii de cancerul lor”, a subliniat Shaw.

Citește și: Pe DN 73 cu autoutilitara cu înmatricularea provizorie expirată

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *