Web Analytics
scris vineri, 24.11.2023

Premieră în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Preotul Onu a avut nevoie de consimţământul soţiei ca să se călugărească

Preoteasa ne-a povestit cum s-a întâlnit cu călugării de la Vatopedu în fața cărora și-a dat acordul

Preotul Constantin Onu a fost uns duminică, 12 noiembrie, preot-călugăr la Așezământul Monahal din Mănicești, comuna Băiculești. Acesta a devenit „călugărul Meletie”, după ce, în vară, a fost făcut rasofor (călugăr novice, n.red.) în Muntele Athos. Slujba de la Schitul Mănicești a fost oficiată în prezența arhiepiscopului Calinic și a arhimandritului Caliopie, acesta din urmă fiind un fel de naș spiritual al fostului paroh de la Mavrodolu.

Premieră în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Preotul Onu a avut nevoie de consimţământul soţiei ca să se călugărească

„Din moment ce el l-a ales pe Dumnezeu, ce puteam să fac?!”

În cadrul ceremoniei religioase, călugărul Meletie, aka preotul Constantin Onu, a depus un jurământ de castitate, ascultare și sărăcie și a devenit ieromonah și stareț al Schitului „Sf. Meletie” de la Mănicești. Dacă vă întrebați cum de este posibil ca un bărbat căsătorit să poată deveni călugăr, aflați că acest lucru s-a întâmplat printr-un acord al soției lui Constantin Onu. Iată ce ne povestește preoteasa Elisabeta Onu: „Pe părintele îl cunosc de o viață, am avut o viață foarte frumoasă, avem trei copii, noi am trăit în curățenie și în timpul căsniciei foarte mult timp. Pentru mine nu a fost un șoc și, din moment ce el l-a ales pe Dumnezeu, ce puteam să fac?! Poți să refuzi un om care îl iubește pe Dumnezeu ca să te iubească pe tine mai mult?! Dacă iubești pe cineva, trebuie să fii alături de el. Aceasta a fost condiția, nu era cazul să băgăm divorț din moment ce familia a fost de acord… Părintele Onu nu a fost preot în momentul în care noi doi ne-am căsătorit. Am fost niște oameni de rând, s-a îmbolnăvit, s-a dus într-un sanatoriu și acolo, cu Biblia după el, că așa a fost, credincios de când l-am cunoscut, s-a întâlnit cu un bătrân care i-a zis: «Mă, tu poate te faci preot, că așa frumos vorbești..!» A avut chemare, iar unui asemenea om nu ai cum să îi spui «nu». Era normal să fim de acord și să îl sprijinim în continuare să facă ceea ce face.

Citește și Argeş. Constantin Onu a fost uns preot călugăr la Așezământul Monahal din Mănicești

„Călugării de la Vatopedu m-au întrebat: Doamna preoteasă, sunteți de acord?”

Lumea vorbește fel de fel de prostii, prima întrebare pe care o pune este: păi, cum, nu se mai culcă cu dumneata? Doamne, ferește! Păi, cum să te mai gândești de la o vârstă încolo la așa ceva?! Noi trăim de mult în curățenie, ne hotărâsem dinainte să se hotărască părintele să devină călugăr. Am zis că de la o vârstă ar trebui să trăim așa, frumos, cum am trăit și prietenia, că am fost prieteni șase ani și jumătate și am avut și noi tentații ca toți tinerii, dar noi am fost curați în noaptea nunții. Ne-am căsătorit în 1980 și am fost prieteni de la 17 ani și jumătate. Aveam 23 de ani și jumătate când ne-am căsătorit. O viață ca a noastră, mai rar. Nu ar fi rezistat orice preoteasă lângă un asemenea om, cred că Dumnezeu a rânduit așa, să mă găsească pe mine. Dar să știți că viața nu a fost ușoară, a fost grea lângă un om cu o asemenea misiune; trebuie să pui și tu umărul. Eu am fost chemată și în Sfântul Munte, am fost într-o croazieră și acolo m-am întâlnit cu călugării de la Vatopedu. M-au întrebat: «Doamna preoteasă, sunteți de acord?». Aș putea eu să spun nu? Doar că nu l-aș putea vedea pe părintele Onu departe de noi. Pentru că părintele Onu e dedicat oamenilor și nu l-aș vedea eu pustnic la Athos. Le-am spus că nu e nicio problemă, pentru că noi, oricum, trăim în curățenie de patru ani”, ni s-a „spovedit” Elisabeta Onu.

Citește și Constantin Onu, apariţie inedită cu sceptrul episcopal în mână

Citește și Procesul lui Sorin Balaş & Co, privind infracţiuni silvice, amânat din nou!

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Proști,dar proști. Lumea e condusă de astfel de proști,cei care îmbracă salopete negre și se autointitulează slujitori ai Domnului,sunteți cu toții niște escroci.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *