Web Analytics

Pe 7 mai 1986, Steaua București cucerea Cupa Campionilor Europeni, cea mai mare performanță a fotbalului românesc

de | 7.05.2023 14:56 | Actualitate, Home, Sport

Astăzi se împlinesc 37 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc. Pe 7 mai 1986, la Sevilla, Steaua trecea de Barcelona (2-0 la penalty-uri) și câștiga Cupa Campionilor Europeni. Astfel, Steaua a devenit prima echipă din estul Europei şi prima dintr-o ţară comunistă care a câștigat trofeul continental suprem.

Citește și: Gigi Becali, din nou în atenția FRF. „Am văzut meciul Voluntari – Mioveni! Arbitru a fost o femeie cu sânii în vânt pe teren”

Conduși de antrenorul Emerich Jenei, Duckadam, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu, Balint, Bălan, Majearu, Boloni, Pițurcă, Lăcătuș, Marin Radu II, Iordănescu, Tudorel Stoica, Stângaciu, Pistol și Weisenbacher au învins-o pe FC Barcelona, o echipă condusă din teren de Bernd Schuster, în celebra finală de Cupa Campionilor Europeni.

După 0-0 în timpul regulamentar, meciul a ajuns la penalty-uri. Acolo, Helmut Duckadam fost erou. A devenit primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book. Marius Lăcătuş și Gavril Balint au fost jucătorii care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea. Steaua București este singura echipă din fotbalul românesc care a triumfat în cea mai importantă competiție intercluburi din lume și probabil că va rămâne singura și de acum înainte.

Citește și: Primarul din Pitești a alergat la maraton în tricoul Barcelonei. „Este și o palmă pentru băieții de la FC Argeș”

„Și au trecut 37 de ani! 7 mai 1986. E ziua magică a Stelei, ziua în care toată lumea a auzit de DUCKADAM, IOVAN, BUMBESCU, BELODEDICI, BĂRBULESCU, BALINT, BĂLAN, MAJEARU, BOLONI, PIȚURCĂ, LĂCĂTUȘ, MARIN RADU II, IORDĂNESCU, TUDOREL STOICA, STÂNGACIU, PISTOL, WEISENBACHER, dar și de antrenorul care a scris istorie în roșu și albastru, EMERICH JENEI. Sunt eroii noștri, a milioane de suporteri. De ei ne aducem aminte an de an, vizionând cu aceeași plăcere penalty-urile apărate de Duckadam, golurile lui Balint și Lăcătuș, sau driblingurile lui Anghel Iordănescu, intrat la Sevilla când nimeni nu se mai aștepta. Au trecut de atunci 37 de ani, eroii noștri au îmbătrânit, dar în sufletele noastre vor rămâne mereu tineri. Pentru că ei au scris istorie în acea seară de 7 mai 1986…”, au scris roș-albaștrii pe pagina oficială de Facebook pentru a marca această zi deosebită din viața clubului.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole