Web Analytics

Pactul verde european: Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul aviației

de | 12.12.2022 16:51 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Home, Politica si Administratie

Comisia salută acordul la care s-a ajuns săptămâna trecută între Parlamentul European și Consiliu cu scopul de a ajuta sectorul aviației să devină „Pregătit pentru 55”, înscriind în legislație contribuția sa la obiectivul nostru de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030. Acordul politic privind revizuirea normelor sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) în domeniul aviației a fost încheiat în noaptea de 6 decembrie.

Citește și:

Normele actualizate privind comercializarea certificatelor de emisii vor accelera punerea în aplicare a principiului „poluatorul plătește” prin eliminarea treptată a certificatelor gratuite pentru sectorul aviației până în 2026. Acordul convenit sporește strictețea sistemului existent, care se aplică sectorului aviației din 2012. Aceasta înseamnă că industria va trebui să își asume într-o măsură mai mare costul amprentei sale de carbon și că vor exista mai multe stimulente economice pentru reducerea emisiilor datorită unui semnal puternic legat de preț.

Până la începutul anului 2027, tarifarea carbonului se va aplica în UE zborurilor din interiorul Uniunii și al Spațiului Economic European și zborurilor având ca destinație Elveția și Regatul Unit, menținându-se actualul mecanism suspensiv („stop the clock”) privind aplicarea internațională a normelor. În 2026, Comisia va efectua o evaluare a Schemei de compensare și de reducere a emisiilor de carbon pentru aviația internațională (CORSIA), instituită de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI), pentru a verifica dacă aceasta îndeplinește într-o măsură suficientă obiectivele Acordului de la Paris. În funcție de rezultatului acestei evaluări, Comisia va prezenta o propunere legislativă, care ar putea extinde domeniul de aplicare al sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii la zborurile de plecare în cazul în care CORSIA nu este suficient aliniată la Acordul de la Paris.

Acordul prevede, de asemenea, o nouă schemă de sprijin pentru accelerarea utilizării combustibililor de aviație durabili, finanțată din veniturile EU ETS, estimate la 1,6 miliarde EUR. El va crea totodată un nou sistem prin care companiile aeriene să monitorizeze, să raporteze și să verifice alte emisii decât cele de CO2 și efectele asupra climei generate de aviație, acestea reprezentând două treimi din impactul global al aviației asupra climei. Vor fi publicate mai multe date privind emisiile generate de aviația internațională, într-un format ușor de utilizat, protejându-se în același timp datele sensibile din punct de vedere comercial, fapt care constituie un pas semnificativ în direcția transparenței.

Etapele următoare

Acordul politic trebuie acum adoptat în mod oficial. După finalizarea acestui proces de către Parlamentul European și Consiliu, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor intra în vigoare cu efect imediat.

Citește și:

Pactul verde european este strategia de creștere pe termen lung a UE menită să asigure neutralitatea climatică a Europei până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Europa trebuie să își reducă emisiile cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *