Web Analytics

Ministrul Mediului a dat DEROGARE pentru împușcarea a 239 de cocoși de munte

de | 23.09.2022 09:07 | Actualitate, Home

Vânarea a 239 de cocoși de munte, aprobată de ministrul Barna. Ordinul a stârnit controverse în rândul organizațiilor de mediu.

Cocoșul de munte ar putea fi din nou împușcat, după 10 ani de când a fost interzisă vânătoarea acestei păsări emblematice pentru Munții Carpați. Ordinul ministrului Mediului, care stabilește cotele pentru acest an, a stârnit indignare în rândul iubitorilor de natură, iar oficialii guvernamentali bat acum în retragere. Inițial, era vorba de 239 de păsări, dar, joi, ministrul Tanczos Barna a declarat că numărul se va înjumătăți.

Citește și: „Poate că, dacă avea o viteză de 70, şi nu de 130 km la oră, nu se întâmpla treaba asta”

Cocoșul de munte este un trofeu râvnit și greu de găsit.

Vânătorii vizează doar masculii, care au un aspect impresionant. Sunt foarte atenți și își petrec timpul nemișcați, pe crengile din vârful copacilor. Cocoșul este vulnerabil doar când cântă, pentru a atrage femelele – atunci nu vede și nu aude nimic. Vânătorii spun că secretul reușitei este abținerea de la foc. Trebuie să tragi doar atunci când ești sigur, pentru că ai o singură șansă de a-l ucide.

Citește și: Târg interactiv de experimente pentru elevii din Mioveni

România a interzis împușcarea cocoșului de munte în urmă cu 10 ani, când Comisia Europeană ne sancționa pentru că nu respectam directiva pentru protecția păsărilor sălbatice. Acum, Ministerul Mediului a revenit cu un proiect de ordin prin care propunea o cotă de vânătoare de 239 de exemplare.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *