Web Analytics

Maternitatea ”Cuza Vodă”, pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă. Au murit doi bebeluși cu infecție nosocomială

de | 3.04.2021 12:07 | Actualitate

În dosarul care investighează decesul, în noiembrie 2017, a doi nou-născuți infectați cu Klebsiella pneumonie, Parchetul a trecut de la cercetările „in rem” la cele „in personam”. Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi este urmărit penal, au confirmat procurorii pentru Libertatea.

Citește și: Familia bătrânei a cărei avere a ajuns la fiul parohului de la Mavrodolu cere anularea testamentului şi anunţă că apartamentul va fi donat Patriarhiei

Unul dintre doctorii care au fost consultați ca experți dăduse vina pe mama și pe tatăl fetiței decedate la câteva zile după naștere: „O familie cu puține informații medicale”. În noaptea de 21 noiembrie 2017 s-a declanșat alerta la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași. La ora 1.30, coordonatoarea Centrului de Terapie Intensivă Neonatală, prof. dr. Maria Stamatin, a fost sunată de către medicul de gardă, care a anunțat-o că unul dintre nou-născuții prematur prezenta tahicardie și creșterea glicemiei, motiv pentru care suspiciona prezența unei infecții.

În următoarele ore, starea de sănătate a altor trei prematuri a început să se agraveze, întregul corp medical intrând în alertă. Probele recoltate aveau să confirme bănuielile medicilor: o infecție nosocomială intrase în zona cea mai sensibilă a unității medicale.

Doi copii, vecini de viață și de moarte 

Eliza, fetița soților Marina și Cătălin Acasandrei, s-a născut prematur – la șapte luni – pe 3 noiembrie 2017, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Copila a murit în după-amiaza de 21 noiembrie. După naștere, Eliza a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae.

Citește și: Iată că se poate şi altfel! / Casa Mărculescu – conservată, restaurată şi introdusă în circuitul public de familia Enescu

În ciuda primelor zile nefavorabile, de pe 15 noiembrie, fetița soților Acasandrei începuse să aibă „o evoluție mulțumitoare”, respira singură, nefiind necesar oxigen suplimentar. Eliza a luat în greutate, iar starea generală mulțumitoare s-a menținut până în dimineața de 21 noiembrie, când brusc  starea i s-a alterat. Seara, fetița a murit. Cu câteva ore înainte murise și băiețelul mamei confirmate cu Klebsiella.

Citește mai departe pe ziaruldeiasi.ro, parte a platformei jurnaliștilor în serviciu public Presshub

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii