Web Analytics

Judecătoarea șpăgară revine la tribunal. Elena Burlan a scăpat de condamnare prin prescrierea faptelor

de | 21.03.2023 08:51 | Actualitate, Home

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat în ședința de luni încetarea suspendării din funcție a judecătoarei Elena Burlan, care revine astfel pe postul de la Tribunalul București, potrivit unui comunicat al instituției. CSM a invocat articolul 200 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede că „dacă se dispune clasarea, achitarea sau încetarea procesului penal faţă de judecător sau procuror, suspendarea din funcţie încetează (…).”

Citește și: Percheziții azi la mafia deșeurilor din Argeș!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus la 16 martie încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată. Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan. Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.

Citește și: Bărbat anchetat pentru organizarea ilegală de jocuri de noroc. Taxa de participare era între 500 și 1500 de lei

Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice). Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar. Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă – Tribunalul Bucureşti – unde presta servicii de ghicit.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole