”Dl Bălășoiu a fost exclus pentru situația mai mult decât incedentă în care a apărut pe toate mijloacele media din România.”
”Pe dl Georgescu l-am vizitat când era în arest la domiciliu și am constatat că n-a înțeles nimic.”
Pe o scară de la 1 la 10, cum v-ați caracteriza acest mandat la conducerea Consiliului Județean?
– Întrebare complicată, să mă autoevaluez. În cea mai mare parte, cam ce ne-am propus am realizat. Sigur, puteam să realizăm și mai mult, dar, ca să vă răspund, am avut un mandat de 8 cu plus. Cifrele arată că în acești trei ani și jumătate s-au realizat cele mai mari investiții din ultimii 35 ani la nivelul județului Argeș.
Ce ați pus pe primul loc?
– Infrastructura rutieră, pentru care tot suntem atacați, pe bună dreptate, dar fără să se țină cont și de alți factori care ne-au adus aici. Mă refer la numărul de kilometri foarte mare pe care îi avem ca județ și că Argeșul e unul dintre cele mai tranzitate județe din România. Apoi am investit în infrastructura spitalicească, fiindcă, de asemenea, nu trebuie uitat că suntem singurul Consiliu Județean din România cu 9 spitale în administrare.
„Din 700 milioane euro investiții, 225 au mers în infrastrucura rutieră”
Ce înseamnă asta, în sume investite?
– Undeva în jur de 700 milioane euro, o sumă foarte mare, din care 225 milioane euro au mers în infrastructură rutieră.
La capitolul infrastructură rutieră, aveți ceva de reproșat și celor care au stat înaintea dv. pe acest scaun?
– Nu reproșez nimănui nimic, poate doar modul în care a fost gândită infrastructura rutieră în România. E un lucru cert că zona noastră, Muntenia, de Moldova nici nu mai vorbesc, a fost văduvită de mari investiții în infrastructura rutieră, comparativ cu Ardealul. Poate a fost o politică națională, poate ea a fost influențată și de jocurile europene, în fine, nu mai insist. Dezvoltarea infrastrucurii rutiere în Muntenia a fost deblocată, greoi, în timpul Guvernului Dăncilă, apoi stopată de următoarele două guverne al căror nume nici nu vreau să mi-l mai amintesc și reîncepută la parametrii ridicați în timpul mandatului de ministru al d-lui Sorin Grindeanu. Se vede clar că niciodată, în toată istoria lui, nu s-au făcut atâtea eforturi și atâtea investiții ca județul Argeș să aibă o infrastructură prietenoasă. Nu mai dau exemple fiindcă sunt zeci de drumuri pe care le găsiți în comunicarea oficială, începând cu celebrele DJ 503 și DJ 504, pe care le-am făcut cu bani europeni.
Când au venit Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Gabriela Firea la Pitești, la lansarea candidaturii dv. și a d-lui primar Gentea, ați avansat scoruri foarte mari ale PSD Argeș pentru alegeri, gen prezența în top 3 pe țară, iar cineva a promis chiar locul 1. Nu cumva v-ați riscat cu asemenea pronosticuri?
– În viață trebuie să țintești cât mai sus ca să realizezi ce ți-ai propus. La Argeș nu ne propunem obiective minore. Așa cum dl primar Cristian Gentea și-a propus stadionul și, iată, Guvernul Ciolacu a aprobat recent banii pentru această investiție, și noi, la nivelul județului Argeș, ne propunem ținte și obiective importante. V-am dat exemple de infrastructură rutieră și vreau să sublinez că pentru prima oară în istoria lui am reușit reabilitarea Transfăgărășanului și redarea lui pentru circuitul turistic. La fel, ne-am propus reabilitarea tuturor monumentelor istorice din Argeș.
Apropo de Transfăgărășan, i-ați mulțumit pe agenții economici, pe hotelierii care erau foarte critici pe această temă?
– La fel ca și noi, politicienii, nici investitorii din turism nu vor fi mulțumiți pe deplin și, pe bună dreptate, vor performanțe și mai mari.
Când vorbesc de critici, mă refer la dl Gheorghe Badea, care are câteva hoteluri pe Transfăgărășan, de asemenea la dl Dumitru Grecu de la Valea cu Pești.
– E clar că și dânșii își fixează ținte cât mai sus, ca și noi. Toți vrem ca și în zona de infrastructură turistică să ajungem pe primul loc, chiar dacă suntem în competiție cu județe cu foarte mare tradiție în domeniu. Însă noi, da, trebuie să le acordăm tot sprijinul investitorilor din turism.
Paradoxal sau nu, pe unul dintre acești doi critici îl regăsim acum pe lista PSD la Consiliul Județean, și mă refer la dl Grecu.
– E adevărat, dl Grecu a fost la un moment dat un critic al nostru, dar acum și dânsul recunoaște, mai ales că a fost și consilier județean, că nu credea că se vor face atâtea proiecte pentru județ în acest mandat. Am avut zeci de ședințe de îndată la CJ în acești ani, convocate pentru a grăbi pașii în finalizarea anumitor investiții în infratsructura rutieră, spitalicească, pe monumente istorice. Apropo, și Vila Florica, leagănul liberalismului, ar fi intrat mult mai devreme într-un proces de reabilitare dacă ar fi rămas în administrarea Consiliului Județean și nu ar fi fost transferată la Ministerul Culturii. Oricum, e bine de reamintit că ea fost cumpărată de la moștenitori de către miniștrii PSD ai culturii – Vulpescu și Romașcanu. Că tot vorbim de obiective culturale, am reușit să demarăm proiecte de reabilitare cu bani europeni la Muzeul Județean, Palatul Administrativ, Muzeul de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, Cetatea Poienari, Muzeul Golești.
Citește și Executorul judecătoresc Moromete a pierdut la ÎCCJ procesul cu fosta soţie
„Cu PNL e o căsătorie din interes”
Întrebare foarte directă. Va câștiga din nou PSD alegerile în Argeș? Adică CJ, Primăria Pitești și cât mai multe orașe?
– Cred că le vom câștiga pe toate și cu rezultate mai bune decât în 2020.
În 2020 cât ați obținut?
– În jur de 46%.
Și în 2024?
– Să câștigăm peste 50%.
Sunteți în alianță cu PNL la guvernare, comasați la europarlamentare și totuși adversari destul de contondenți în Argeș.
– E o căsătorie din interes. Știe toată lumea ce se întâmplase cu PNL după două guvernări de tristă amintire, cu doi prim miniștri schimbați și al căror nume nu vreau să mi-l mai reamintesc. Lucrurile mergeau într-o direcție total greșită și probabil că și la inițiativa partenerilor externi s-a ajuns la soluția aceasta, ca PSD să intre la guvernare ca să salvăm țara. Fiindcă, de fiecare dată când a fost la guvernare, PSD a însemnat stabilitate și creștere economică.
Cu doamna Alina Gorghiu, omologul de la PNL Argeș, v-ați întâlnit vreodată?
– Am avut câteva întâlniri la începuturile mariajului politic dintre PNL și PSD. Ușa mea a fost deschisă, am avut discuții pe probleme punctuale, cum a fost cea legată de prefectul Perianu.
De atitudinea dlui Perianu?
– Nu, în legătură cu funcția de prefect a dlui Perianu.
„Cei care au fugit la PNL știau că nu vor mai fi candidații noștri”
Ca niciodată, în campania asta, v-ați racolat candidați unii de la alții, ca să nu spun că pe unii i-ați făcut poștă?
– Poate o să vă suprind, dar, raportat la 2020, nu văd mari diferențe. Cel puțin în ceea ce privește PSD Argeș. Plecările de la noi au fost determinate de faptul că mare parte dintre cei în cauză știau că nu vor mai fi candidații noștri, că avem alte opțiuni, așa că și-au ales alt partid. Cam în zona asta s-au jucat plecările din rândul PSD. Au fugit la PNL cei care știau că nu vor mai fi candidați la noi.
Și totuși, migrația asta v-ar putea afecta electoral…
– Fiecare merge unde dorește, suntem o țară liberă. Eu, personal, n-am vorbit cu niciun liberal să vină să candideze din partea PSD. În schimb, am cunoștință că din tabăra cealaltă telefoanele au fost înroșite către primarii PSD Argeș, să treacă la PNL.
A fost o cerere imperativă?
– Nu neapărat. Dar cu vorbe mieroase, cu susur de sirenă, li s-au făcut solicitări și promisiuni. Cunosc atâtea discuții, unii candidații mi le-au spus ei, în cazul altora le-am aflat eu și i-am luat la ture. Dar și aceștia din urmă au fost simpatici, mi-au spus „Fii serios, domnule, pierdeam vremea cu prostiile lor, că oricum n-aveam niciun gând să plec din PSD”.
Câți dintre candidații dv., cărora li s-a făcut oferta de a pleca, au cedat?
– Nici unul. Și le mulțumec că s-au păstrat verticali. Ba chiar un primar a fost foarte simpatic și mi-a zis că le-a răspuns: „Cum să plec, când eu am vechime mai mare decât Mînzînă în PSD?”
„Dl Bălășoiu a fost exclus pentru situația mai mult decât incedentă în care a apărut pe toate mijloacele media din România”
Cum explicați faptul că primarul suspendat de la Mioveni, Ion Georgescu, și deputatul Aurel Bălășoiu de la Rociu au devenit adversari înverșunați ai PSD? Dl deputat Bălășoiu candidează din partea PNL la Primăria Rociu, iar dl Georgescu s-a dezis de PSD, mai mult, sunt semnale că se implică pro-PNL.
– Cei doi au devenit PNL-iști, fiecare cu motivele lui. E dramatic în viață să iei o asemenea decizie și să te înscrii la cel care te-a bălăcărit cel mai mult și să întorci spatele celor care ți-au spus în față și corect poziția lor. Și că, din punct de vedere moral, e bine să te dai de o parte și să realizezi ce greșeli ai săvârșit. Acești oameni huiduiți și bălăcăriți până nu demult merg acum să pupe mâna celui care i-a pus în cea mai proastă lumină la momentul în care greșeala lor a fost săvârșită.
Dacă ați da timpul înapoi, aveți vreun regret față de domnii Bălășoiu și Georgescu?
– Față de cele două persoane nu am niciun regret. La urma urmei, într-o viață de om, indiferent ce greșeli ai făcut la un moment dat, poți să-ți păstrezi acea urmă de demnitate. Dacă o ai, dacă nu..
Dar revenind la excluderea lor din PSD…
– Lucrurile sunt clare, au fost excluși din partid. Unul dintre ei, și mă refer la dl Bălășoiu, pentru situația mai mult decât incedentă în care a apărut pe toate mijloacele media din România. Îar în cazul domnului Ion Georgescu, partidul a acționat conform principiilor pe care și le-a asumat. Nici măcar nu se punea problema, la problemele grave pe care le-au avut cei doi, ca partidul să intervină în favoarea lor. O limită a bunului simț spune că ar fi trebuit ei să se retragă din PSD, nu să-i excludă partidul, dar asta ține de cum își construiește fiecare viața și cum crede el că poate răzbi. Poate fi el o mie de ani primar de acum încolo, modul în care s-a comportat după… spune totul despre el.
Citește și Visuri de la zero. Vrem să refacem căsuţa bunicii de la Sălătrucu!
„Pe dl Georgescu l-am vizitat când era în arest la domiciliu și am constatat că n-a înțeles nimic”
Vă așteptați ca cei doi să disloce ceva voturi, având în vedere că au fost vectori electorali în PSD, unul pe zona de sud, celălalt la Mioveni?
– Totul e posibil în viață, dar și voturile acestea țin de capacitatea oamenilor din zonă, la cei care votează mă refer, de a percepe corect lucrurile, exact așa cum s-au petrecut. Mai ales în Rociu, există o zonă din asta în care subiectul e tabu.
Cu dl Georgescu, de exemplu, ați vorbit după arestarea și inculparea sa de către DNA?
– Da, l-am vizitat când intrase în arest la domiciu și am avut o discuție. În urma căreia am constatat că nu a înțeles absolut nimic. Oricând le stau la dispoziție celor doi, domnilor Georgescu și Bălășoiu, pe ce temă vor și în fața oricui. Lucru pe care l-am făcut întotdeauna în prezența unor martori, mai ales că știam personajele. Ce le-am spus atunci le pot spune și oficial, dacă bineînțeles asta vor.
Domnule președinte, v-a schimbat puterea de când sunteți nr. 1 la PSD Argeș și la Consiliul Județean?
– Puterea te schimbă, n-ai cum să spui că nu te schimbă. Încerc însă să mă păstrez cu picioarele pe pământ. Mai pierzi câteodată controlul, ți se pare că nu știu ce, dar în general m-am condus în viață după ideea că echipa e importantă, omul străbate pe o perioadă scurtă dregătoria respectivă. Eu vin dintr-o zodie norocoasă, în ultimii 35 de ani am avut numai funcții de conducere, începând cu cea de adjnct la Direcția de Muncă și Protecție Socială, la vârsta de 33 de ani, după câteva stagii de specializare în țări europene. Deci, n-am ajuns de pe stradă în politică, nu m-a scos din bască cineva. Apoi, la 37 de ani, am ajuns parlamentar și senator PRM, iar apoi am avut tot parcursul politic și de demnitar care se cunoaște. Deci, am ceva experiență de conducere în relația cu oamenii și știu ce înseamnă să ai putere și cum trebuie să te comporți în relația cu ea.
Citește și Cazul „Voluntarul” devenit abonat la banii Spitalului Vedea
„Merg la Muntele Athos de peste 15 ani, nu de când am devenit președinte de Consiliu Județean”
Mergeți foarte des la Muntele Athos, unii apreciază asta, alții însă fac glume de genul să nu care cumva să rămâneți pe acolo.
– Domnu’ Grigore, mă cunosc cu dv. de peste 30 de ani și știți foarte bine că prima dată am fost pe Muntele Athos împreună, ba chiar în mai multe rânduri, iar asta se întâmpla încă de acum vreo 15 ani. Iar singura fotografie cu mine la Athos a apărut în „Jurnalul de Argeș”, acum un număr considerabil de ani. Îmi aduc bine aminte că eram amândoi la Mănăstirea Vatopedu și așteptam să ne închinăm la brâul Fecioarei Maria.
Deci, nu am început să mă duc la Muntele Athos de când am devenit președinte al Consiului Județean, adică de 3 ani și jumătate. Discuțiile despre pelerinajele mele la Athos au început fix de când am devenit președinte de CJ, deși eu merg cel puțin o dată pe an la Athos, și încă de foarte mult timp. Asta este, expunerea din funcția de președinte de CJ a adus în lumina reflectoarelor și vizitele mele la Athos, care suscită un anume gen de interes. Dar nu mă plâng, înțeleg lucrul acesta, deși întotdeauna am încercat să țin aceste pelerinaje într-o zonă de discreție, modestie și smerenie. Ba chiar un părinte a fost cel care m-a întrebat mirat la un moment dat: „Domnule președinte, nu știam că dv. mergeți la Athos…!” Păi, și ce trebuia să fac, părinte, să ies în piața publică și să vorbesc despre această legătură, care e, în fond, una foarte intimă? Recunosc, am o legătură specială cu anumiți părinți din Muntele Athos. Și acolo unde am putut ajuta, am ajutat. E o lume specială despre care n-aș vrea să comentez mai mult.
Care-i legătura dv. cu arhiepiscopul Calinic?
– Una normală. În principal, instituțională. Eu însă îi recunosc, pe lângă foarte multe calități pe care le are, pe aceea că e un mare român.
Ați avut vreo cumpănă sau vreun moment de îndoială în acest mandat de președinte la CJ?
– Am avut multe momente de îndoială. Oamenii văd numai latura aceasta frumoasă a funcției, legată de vizibilitate, de privilegii, fără să-și pună problema că sunt săptămâni întregi în care întâlnirile cu familia mai că nu există, ca să nu mai vorbesc în campaniile electorale.
Până la urmă, munca și stăruința unui lider sau unui partid e legitimată la alegeri, prin voturi sau prin absența lor.
– Da, e legitimată de alegeri, sigur că da. De cât de mult apreciază omul efortul pe care l-ai făcut pentru un mai bine al lui și ce lucruri rămân în urma ta. Nu am fost adeptul tăiatului de panglici, mi se pare o idee a trecutului, dar am o satisfacție când trec pe lângă un drum sau un alt obiectiv și știu că la el am contribuit eu și echipa mea de la CJ. Mulți critică, însă puțini cunosc. Observ derapaje dramatice la unii oameni de la care ai avea pretenții să știe ce înseamnă administrație și ce înseamnă realizarea și etapele unui proiect. Și eu pot să visez că în 5 ani facem metrou la Pitești sau aeroport în nu știu care loc din județul Argeș.
„De 35 de ani argeşenii votează PSD fiindcă opoziţia nu şi-a găsit niciodată oameni credibili”
De 35 de ani de ani, argeșenii votează PSD la conducerea Consiliului Județean. Ciuma Roșie, cum zic unii. E Argeșul un județ captiv PSD sau există și o altă explicație?
– Oamenii votează PSD fiindcă opoziția nu și-a găsit niciodată oameni credibili să conducă județul Argeș, oameni care să fi demonstrat că au făcut ceva în viață. În fruntea opoziției de la noi s-au preumblat tot felul de lideri, de președinți, veniți de la București sau de aiurea și care n-au prezentat credibilitate. Oamenii au simțit fariseismul și faptul că ideea lor de administrație a fost doar să promită lapte și miere, dar în realitate n-aveau habar de nimic.
Dar au fost și oameni din Argeș la conducerea PNL Argeș, mă refer la Adrian Miuțescu și Iani Popa, și tot a câștigat PSD la Consiliul Județean.
– Mai mulți au fost cei care au venit din afara județului, decât cei din județ. Iar celor din Argeș care au fost la conducerea PNL li s-a dat pe un termen scurt posibilitatea să demonstreze ceva și de aceea n-au reușit, că n-au avut continuitate. La PSD, dimpotrivă, toți președinții au avut continuitate în mandat, fie că vorbim de Filip Georgescu, Constantin Nicolescu sau Șerban Valeca.
„Nu cer şefilor de la Bucureşti vreun folos pentru Mînzînă, ci doar pentru judeţ şi argeşeni”
Știu că sunteți un lider destul de ferm, chiar bateți cu pumnul în masă, în fața liderilor de la București. Chiar Marcel Ciolacu și Paul Stănescu recunoșteau acest lucru la lansarea candidaturii dv. de acum aproape o lună. Nu vă e teamă că ați putea fi schimbat la un moment dat? Unii merg pe ideea să nu deranjeze șefii ca să le fie bine în continuare…
– Am multe povestiri pe tema aceasta, poate o să le depănăm odată. Însă nu, nu sar calul niciodată, am proprietatea termenilor și de fiecare dată cer respect pentru județul Argeș. Nu cer șefilor de la București vreun folos pentru Mînzînă, ci doar pentru Argeș și argeșeni. Dacă am plecat pe drumul acesta, am plecat pentru județul Argeș și acolo unde putem face bine îl vom face, chiar și cu forța. Iar lucrurile la București, în relația cu județele, n-au fost întotdeauna într-un echilibru. Asta încercăm să reparăm acum și trebuie să fiu onest și să recunosc că Marcel Ciolacu a fost foarte corect până acum cu județul Argeș, dovadă investițiile pe care le facem în prezent, în infrastructura rutieră și în toate celelalte.
Citește și Asociere între Primăria Câmpulung şi Landmark Management împotriva deşeurilor
0 Comentarii