Web Analytics
scris vineri, 19.04.2024

Exclusiv! În martie, criminalul în serie Iulian Ţigănilă a fost în permisie la casa mamei sale, în Ungheni

Primarul Iulian Miu: „Nu aș putea să spun că toată comuna e speriată, dar un anumit segment este”

Iulian Țigănilă, cunoscutul criminal argeșean care a îngrozit țara în anii ’90, este pe cale să iasă din închisoare. Aceasta este informația care a tot circulat în ultimele luni, chiar dacă el a fost condamnat la detenție pe viață în 2015, după ce a ucis mai multe persoane. Supranumit al doilea Ion Rîmaru al României, criminalul se împrietenea cu victimele, consumau alcool împreună și apoi le lua viața pentru bunurile lor, victimele fiind aruncate în fântâni sau în canale de irigații. A avut și un complice, pe Ion Barbu, originar tot din Ungheni, dar care a murit între timp. Vestea că Iulian Țăgănilă se va întoarce pe ulițele din Ungheni stârnește deja rumoare în comună, unii săteni fiind speriați. Care este atmosfera în localitate, dar și cum se va face reinserția în societate în cazul lui Iulian Țigănilă, în vârstă acum de 61 de ani, ne-a spus primarul Iulian Miu.

Exclusiv! În martie, criminalul în serie Iulian Ţigănilă a fost în permisie la casa mamei sale, în Ungheni

„Un anumit segment de oameni e speriat, nu aș putea să spun că toată comuna e speriată, dar un anumit segment e. Nu am date precise despre eliberarea lui. Se pare că va fi eliberat, i s-a comutat pedeapsa pe viață la 25 de ani. A fost deja într-o permisie, a fost acasă o noapte. În data de 26 martie a fost, de la ora 10, până pe 27 martie, la ora 10, permisie pe care și-a respectat-o, n-a făcut nicio problemă. S-a prezentat la penitenciar chiar dimineață, de la 6”, ne-a povestit primarul Iulian Miu (foto jos). Deținutul a fost în permisie la mama lui, alături de care va și locui ulterior.

„Într-adevăr, oamenii discută tot timpul: «Doamne, dacă o face ceva!». Sunt, totuși, neliniștiți oamenii, să știți”. Primarul ne-a spus că sunt îngrijorați „mai ales cei care se considerau prieteni înainte”.
Primăria va face demersuri pentru reintegrarea lui Iulian Țigănilă. „Pentru reintegrarea în societate ar trebui să-l încadrăm la Legea 416 (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, n.red.), să încercăm să-l reintegrăm, să discutăm cu el”.

Citește și Exclusiv! Rechizitoriul tânărului care l-a omorât pe poliţistul local Condoruş Savaste

Deținutul i-a înduplecat pe judecători să îi dea o pedeapsă mai blândă

Iulian Țigănilă este închis din 2000, adică de 24 de ani, în prezent deţinut în Penitenciarul Rahova. A fost condamnat de mai multe ori la închisoare, fiind recidivist, prima dată la 3 ani pentru ucidere din culpă și 1 an și 6 luni pentru părăsirea locului accidentului, prin sentință definitivă dată de Tribunalul Argeș în 1995, dar a executat 1 an și 6 luni. Apoi a mai fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav (definitivă în 2004) și la 22 de ani închisoare pentru omor calificat (definitivă în 2008), până în 2015, când Tribunalul Arad l-a condamnat definitiv la pedeapsa detenției pe viață.
Primul pas spre eliberare a fost făcut pe 17 noiembrie 2023, când Tribunalul București a admis cererea formulată de condamnat și a înlocuit pedeapsa detenţiunii pe viaţă cu pedeapsa închisorii timp de 25 de ani. Se va calcula tot timpul în care Iulian Țigănilă a fost închis. „Deduce perioada arestării preventive şi perioada executată de la 10.09.2000 la zi”, se arată pe portalul instanței. Pe 18 martie a.c., Curtea de Apel București a respins apelul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, iar decizia a rămas definitivă.
Mai este necesar însă un pas. Surse din sistemul judiciar ne-au explicat că pentru a ieși înainte de termen (25 de ani) trebuie să facă o cerere și aceasta să fie analizată de comisia de eliberare de la penitenciar. Comisia va analiza situația și va da un aviz, pentru că îndeplinirea condițiilor minimale nu garantează și că va primi eliberarea condiționată. Un judecător delegat se va pronunța, iar la prima hotărâre există și cale de atac în instanță. Chiar în mai se va judeca eliberarea condiționată a deținutului, la Judecătoria Sectorului 5 București.

Citește și Familia tânărului mort pe şantierul lui Inquieto va merge la CEDO dacă justiţia de la noi nu face dreptate

Citește și Supliment de valoare pentru Bulevardul „Pardon”. Milioane peste milioane rostogolite-n buget pentru o lucrare (încă) nefinalizată

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...