Web Analytics

Interviu în exclusivitate / Ne-am întâlnit în centrul Piteştiului cu viceprimăriţa din Viena. Ramona Miletic venise să-şi vadă părinţii

de | 11.11.2021 13:54 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Ce am aflat: în Austria, certificatul verde e obligatoriu la locul de muncă, însă poți lucra dacă ai test negativ făcut o dată la două zile și care, atenție, este gratuit!

Stabilită de 12 ani în capitala Austriei, argeșeanca Ramona Miletic a fost consilier local în ultimii doi ani în districtul vienez Simmering. La începutul lunii decembrie anul trecut, Ramona, o tânără în vârstă de 38 de ani, a fost aleasă viceprimar al districtului vienez, corespondentul sectoarelor din Bucureşti. Tânăra este originară din comuna Ungheni, satul Humele, de care își amintește cu mare drag, iar părinții ei locuiesc în Pitești. De altfel, și Ramona a făcut școala în Pitești și a copilărit în cartierul Războieni. Acum, viceprimărița româncă a Simmeringului a venit să își vadă părinții, la Pitești, și a profitat de vremea frumoasă ca să se plimbe prin orașul de care îi era dor. Iar noi am profitat să o întâlnim și să îi punem câteva întrebări de actualitate la noi în țară: criza Covid și pana generală de curent.

„Austria testează de două luni toată populația, în mod gratuit”

# Cum stau lucrurile în Austria în ceea ce privește criza Covid?
– Tocmai am aflat că și Austria a devenit zonă roșie; Viena și… Simmering sunt și ele zonă roșie, ceea ce nu prea e bine. Dar, deși anul trecut pe vremea asta am avut lockdown, anul acesta nu avem. S-a impus “green pass-ul” în cluburi, în restaurante, la evenimente și în instituții publice, unde se cere efectiv.
# În Austria se cere certificatul verde la locul de muncă?
– Da, la noi s-a luat această măsură la locul de muncă, unde trebuie să demonstrezi că ai trecut prin boală sau ești vaccinat sau dovada că te-ai testat și ești negativ. Se cere testul PCR, care este valabil 48 de ore. Se face o dată la două zile.

# Și cât costă?
– Tocmai asta e! Nu costă nimic! Ni se dă posibilitatea să ne testăm gratuit deja de câteva luni. Au fost și teste rapide și PCR. PCR-ul era valabil înainte 72 de ore, acum doar 48 de ore. Se distribuie teste PCR în toată Viena.

Citește și Sondaj. Cum au resimţit elevii pandemia

„Testele gratuite vin în containere amplasate de către municipalitatea din Viena”

# Cum se procedează, mai exact?
– De exemplu, în Simmering avem câteva containere amplasate de către orașul Viena. În primărie avem niște recipiente unde dăm testele PCR, ni le facem singuri la birou, avem un cod de bare, le punem în punguțe și apoi în acele recipiente. Aceste recipiente se golesc în fiecare zi, de luni până vineri, până în ora 12,00, se duc la laboratoarele de prelucrare, iar rezultatul vine maximum a doua zi, pe telefon. De obicei, vine noaptea.
# V-ați speriat de veștile din România privind incidența îmbolnăvirilor și numărul mare de decese ?
– Da. De fapt, eu, personal, mi-am făcut vaccinul și nu înțeleg reticența oamenilor de a se vaccina. Vorbeam cu o româncă și îmi spunea că se iau decizii politice, dar eu am spus că deciziile se iau pe baza unor experți, a unei echipe de medici care au o anumită expertiză.

# Austriecii sunt altfel?
– Sunt mai disciplinați, poate, dar sunt și austrieci care nu vor să își facă vaccinul. Rata vaccinării în Austria este de 67%.
# Și dacă ai vaccinul, tot faci testul PCR? Am înțeles bine?
– Da, îl facem de două ori pe săptămână, chiar dacă suntem vaccinați. Asta pentru că, chiar dacă ești vaccinat, poţi să iei acest virus și să îl transmiți.

Citește și Un elev piteştean a câştigat aurul la Balcaniada de mate, fără nicio oră de meditaţie dar cu suport total din partea antrenorului său, profesorul de mate

# Cine plătește testele: autoritatea locală, sau Guvernul?
– Sunt două programe. Unul pentru care plătește orașul Viena și un alt program prin care plătește statul.
# Ce se întâmplă în școli? Copiii merg fizic la școală în Austria?
– Da, pentru că și în școli au fost distribuite aceste teste.

„La un moment dat, și spitalele din Austria începuseră să se aglomereze”

# Știu că țineți legătura și interacționați des cu românii de acolo, care vi se adresează pentru diferite probleme. Cum se comportă vizavi de vaccinare, de exemplu: ca austriecii, sau ca românii de acasă?
– Nu putem să generalizăm. Cred că sunt împărțiți. Sunt unii care se comportă ca austriecii și alții care se comportă ca acasă. Am foarte mulți prieteni din cercul meu care s-au vaccinat, dar, dintre cunoștințe, sunt și persoane nevaccinate. Părerile sunt împărțite.
# De ce credeți că se moare atât de mult în România?
– Cred că sunt foarte mulți factori, ca de exemplu factorul personal, adică dacă persoana are comorbidități. Un alt factor poate fi aglomerarea sistemului sanitar, suprasolicitarea personalului din spitale. Până la urmă, și ei sunt oameni, nu pot să lucreze 24 de ore din 24 continuu.

Citește și Personalul medical de serviciu de la Spitalul Ştefăneşti a fost chemat la audieri

# Austria a trecut printr-o situație la fel de gravă?
– Da, ajunsesem la un moment dat nu chiar la situația din România, dar spitalele începuseră să se aglomereze.
# Știu că aveți o legătură strânsă cu comunitatea de români din Viena, ce noutăți aveți?
– Avem un nou ambasador în Austria, dl. Emil Hurezeanu. Ne-am întâlnit la noi, în Simmering, a fost organizată întâlnirea de biserica ortodoxă din Simmering. A fost o comemorare a eroilor, iar dl. ambasador a venit. Am avut discuții generale pe marginea unor proiecte viitoare.

# Cu ce probleme vi se adresează conaționalii noștri?
– Sunt atât de generale nevoile oamenilor, de la solicitări de apartamente, job-uri, până la ajutor în traducerea unor formulare sau doar o informație. Da, mi se adresează mulți români.

Citește și O poveste adevărată / Frate şi soră, rămaşi orfani de două ori. După părinţi, le-au murit de Covid şi bunicii care îi creşteau

„A fost o confuzie. Austria nu se pregătește de o pană generală de curent”

# Și acum o întrebare de… baraj. Este adevărat că guvernul austriac a avertizat populația că va urma o pană generală de curent în toată Europa?
– Nu, nu este adevărat. Cei care produc energia electrică, Wien Energie, au sediul la noi în sector. Și am avut ocazia să îi vizitez. La un moment dat povesteau de acest „blackout”. Se întrebau, de fapt, cum a fost preluată de așa manieră, de presa din România, această poveste! Lucrurile stau cam așa: austriecii au făcut niște investiții în rețeaua de distribuție. Construiesc, fac extindere și, bineînțeles, sunt implicați și bani publici. Este normal să facă, din când în când, comunicate de presă și să spună oamenilor ce au făcut ei cu acești bani. Acum, în ultimul comunicat de presă, au spus că, în cazul în care se întâmplă o pană de curent în Viena, noi suntem asigurați cu energie. Un fel de rezervă, dacă intervine acest blackout. Deci, în caz că se întâmplă vreodată ceva, noi nu avem nicio grijă, noi avem curent electric, pentru că ei pot să susțină toată Viena. Și apoi mergeau mai departe cu povestea, ce poate să facă un om de rând în caz că intervine o asemenea situație. Am fost întrebată pe marginea acestui subiect și mi s-a spus că asta înseamnă că Austria se gândește că va urma acest blackout. Nu, Austria nu se gândește la așa ceva. Este exact cum procedează pompierii, care vin și se asigură că, în caz de incendiu, tu ai tot ce îți trebuie, dar asta nu înseamnă că acea clădire o să ia foc. Sau cum proceda, mi-aduc aminte, protecția civilă, în România, și făcea simulări în caz de cutremur, de inundații… Așa este și cu furnizorul acesta de energie electrică. Ei dau asigurări că, dacă se întâmplă ceva, ei pot face față.

# Deci, de aici toată isteria?
– A fost o confuzie. Este poate vorba despre traducerea acelui comunicat de presă și cum au fost interpretate aceste lucruri. Pur și simplu a fost un comunicat.
# Deci, ne-am liniștit din punctul ăsta de vedere…
– Da, nu e nicio criză pe nicăieri…

Citește și Fostul manager de proiect al spitalului din Mioveni începe o colaborare cu infecţionistul Virgil Musta

 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii