Web Analytics
scris vineri, 08.03.2024

Gură de oxigen pentru tabăra pădure-parc, lovitură pentru cei cu aria protejată! S-au descoperit actele prin care Primăria Piteşti e proprietară pe 26 ha din miezul Pădurii Trivale

Documentele de la Arhive arată că, încă din 1906, Primăria Pitești a înființat Parcul Trivale cu 26 ha cumpărate de la diverse persoane fizice
„Apreciez fermitatea cu care primarul Gentea a acționat, inclusiv către toți funcționarii primăriei din conducere, care, chemați în ședință, au fost, cumva, luați la rost dacă cineva a știut sau n-a știut vreodată de existența acestor acte”, ne-a declarat consilierul Tiberiu Irimia, principalul artizan al proiectului de pădure-parc
Harta din 1906 cu Parcul Trivalea, exact ce îşi doresc azi primarul Gentea şi consilierul Tiberiu Irimia

La finalul lunii august 2023, în ședința Consiliului Local Pitești a fost votat cu scântei proiectul de transformare a Pădurii Trivale în pădure-parc (160 ha) și arie protejată (175 ha), o parte din consilierii liberali și USR dorind arie protejată. Drept urmare, în octombrie, prefectul Radu Perianu a atacat hotărârea, iar, în februarie a.c., Tribunalul Vâlcea a anulat hotărârea dată de Consiliul Local Pitești. Săptămâna trecută primarul Cristian Gentea a anunțat că în arhivele Primăriei Pitești au fost găsite actele originale de proprietate pentru Parcul Trivale. Acte care atestă că, începând cu anul 1906, Primăria Pitești este proprietara pădurii și a Parcului Trivale pe o suprafață de 26 hectare și 3094 mp.

Gură de oxigen pentru tabăra pădure-parc, lovitură pentru cei cu aria protejată! S-au descoperit actele prin care Primăria Piteşti e proprietară pe 26 ha din miezul Pădurii Trivale

Consilierul Tiberiu Irimia: „Nu s-a mai știut de zeci de ani de aceste acte de proprietate și aici a fost ceva dubios”

Despre acest subiect a făcut referire pe Facebook și consilierul local Tiberiu Irimia, care ne-a vorbit despre cum s-au descoperit actele după atâția ani. „În momentul în care am discutat în Primărie în legătură cu apărarea pe care trebuia să o facem pentru procesul intentat de Prefectură s-a ajuns la concluzia să vedem exact, totuși, ce documente doveditoare în susținerea parcului avem noi în arhivă. Și nu au fost căutate de foarte mult timp. În discuția cu primarul Cristian Gentea și cu viceprimarul Gelu Tofan, s-a luat decizia să se meargă la Arhive și să se caute tot ce are legătură cu Pădurea Trivale și, după căutări amănunțite, au descoperit actele astea vechi, pe care nu le-au mai știut. Părerea mea e că nu s-a mai știut de zeci de ani și aici a fost ceva dubios”, ne-a declarat Tiberiu Irimia.

„Apreciez că primarul Gentea n-a stat nicio secundă pe gânduri să facem public acest lucru”

Consilierul a ținut să-i mulțumească primarului Cristian Gentea. „Apreciez fermitatea cu care primarul a acționat, inclusiv către toți funcționarii primăriei din conducere, care, chemați în ședință, au fost, cumva, luați la rost dacă cineva a știut sau n-a știut vreodată de existența acestor acte. Și apreciez faptul că nicio secundă n-a stat pe gânduri să facem public acest lucru și să știe toată lumea cine este proprietarul real al pădurii. Pentru că noi, în ultimii 30 de ani, tot timpul când cineva aducea în discuție că vrem să investim, să reabilităm pădurea, ni se bloca orice proiect cu argumentul că nu avem proprietate pe pădure. Primăria nu poate să investească nici măcar o bancă în zona respectivă sau refacerea asfaltului, sau tot ce ar fi fost de refăcut în pădure și în parc și am fost extrem de fericiți în momentul în care le-am găsit. Am fost blocați când am văzut actele de proprietate, pentru că niciodată nu au fost luate în discuție”.

Citește și Ce se întâmplă cu referendumul pentru Pădurea Trivale? Mihai Coteț: „Probabil îl vom solicita la alegerile locale”

Citește și De ce nu se poate la fel şi în Trivale? La Călimăneşti, un primar liberal face tot pădure-parc, dar n-a avut nicio opoziţie, cum i se întâmplă lui Gentea cu unii PNL-işti

Ce schimbă existența actelor de proprietate în procesul cu Instituția Prefectului Argeș

L-am întrebat pe Tiberiu Irimia și ce înseamnă această descoperire pentru procesul de la Tribunalul Vâlcea. „Din punctul meu de vedere, vom schimba complet apărarea. Nu poate să mai producă nici un fel de efecte hotărârea Tribunalului, pentru că toată această suprafață de 26 ha și 3094 mp este, de drept, parc în acte. Practic, pădurea este o parte din curtea Primăriei și se poate investi exact în direcția în care a fost în 1906 înființată ca parc. Parcelele sunt cumpărate de la persoane fizice. Când s-a decis crearea parcului, toată zona asta de 27 de hectare s-a făcut prin achiziție de către primărie de la diverse persoane fizice care erau proprietari în zonă, ca să facă suprafața, să poată înființa Parcul Trivale”.
Consilierul Irimia a mai spus că inclusiv aleile pe care le credeau forestiere au fost create, de fapt, ca alei de plimbare din zona platoului pe care se află terenul de fotbal. Din punctul său de vedere, proiectul de reabilitare și de extindere a parcului poate să înceapă foarte repede. „După înscrierea la Cartea Funciară și refacerea cadastrelor se pot începe investițiile de reabilitare și extindere a parcului actual”, a punctat consilierul. Primăria Pitești va face recurs împotriva sentinței date de Tribunalul Vâlcea. „Eu cred că inclusiv la Curtea de Apel, chiar dacă nu se descopereau aceste acte, șansele de câștig ale Primăriei erau maxime”, a mai completat Tiberiu Irimia.

Citește și Lovitură pentru proiectul Pădurea Trivale-parc. Tribunalul Vâlcea anulează hotărârea de la Pitești

Citește și De ce la Piteşti nu se poate, domnilor Coteţ şi Mihăilescu? Ultima oră! La Timişoara, Pădurea Verde se transformă în pădure-parc: nu se va betona sau asfalta niciun metru pătrat – lucrările vor fi minim invazive

Primarul Cristian Gentea: „Prin cumpărări succesive, s-a realizat suprafaţa necesară pentru Parcul Trivale”

În conferința de presă din 29 februarie, primarul Cristian Gentea a spus că va face recurs imediat după ce va fi dată motivarea sentinței de la Tribunalul Vâlcea și a vorbit despre documentele care arată că Primăria Pitești e proprietară pe cele aproape 27 hectare încă din 1906. „Platoul pe care era terenul de sport este al Piteștiului. Pornind de la Direcția Silvică, totul de la Ocolul Silvic este proprietatea noastră. Era vorba de o simplă solicitare în anii ‚90 și terenul ăsta era al nostru de la început. Acum va trebui să mergem în instanță, să facem revendicare în instanță. Parcul de care vorbim, cele 6,5 ha pentru care noi am aplicat pentru acel proiect pe fonduri europene, aveam 8,5 milioane de euro și ne-am oprit cu el pentru că n-am avut proprietatea, acel parc și astăzi noi îl avem în cartea funciară și Ocolul Silvic îl are în amenajamentul silvic. În instanță sunt convins că noi câștigăm 100%, dar ne vor da înapoi fond forestier. Păi, acolo nu e fond forestier? Cum s-au făcut aleile, canalul, partea de la Grotă? Așa s-au făcut, pentru că am toate actele. A fost dată de către stat, apoi, prin cumpărări succesive, s-a realizat suprafața necesară pentru Parcul Trivale”.

Citește și Doctoriţa Roncea de la Spitalul Militar Piteşti a făcut istorie în pandemie: „Te ţineau de mână şi spuneau că nu au aer…”

Citește și Ion Mihăilescu, fost preşedinte al CJ Argeş, nu crede că edilul de la Mioveni va mai reveni în fruntea primăriei: „Ion Georgescu e ca Simona Halep. Odată ce i-a fost pusă pecetea de drogat, drogat rămâne”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *