Web Analytics
scris joi, 05.10.2023

De ce nu se poate la fel şi în Trivale? La Călimăneşti, un primar liberal face tot pădure-parc, dar n-a avut nicio opoziţie, cum i se întâmplă lui Gentea cu unii PNL-işti

Florinel Constantinescu: „După părerea mea și din câte cunosc eu, pădurile arii protejate se fac în Parcurile Naționale”

Peste 20 de hectare din stațiunea Călimănești – Căciulata, situată pe Valea Oltului, în județul Vâlcea, urmează să fie transformate într-o pădure-parc, cu fonduri europene. Stațiunea a primit, anul trecut, cu titlu gratuit, un teren cu pădure din domeniul public al statului, aflat în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Pădurea-parc va face parte, astfel, dintr-un traseu ce va porni din oraș, va continua cu aleea de cură balneară și va ajunge până în zona turistică, la Căciulata, prin Parcul Izvoarelor, iar de aici până la Mănăstirea Cozia și, mai departe, spre Defileul Oltului. Contractul pentru proiectare a fost semnat săptămâna trecută.

De ce nu se poate la fel şi în Trivale? La Călimăneşti, un primar liberal face tot pădure-parc, dar n-a avut nicio opoziţie, cum i se întâmplă lui Gentea cu unii PNL-işti

„Am primit adresă de la minister, care ne-a amenințat că nu avem voie să distrugem pădurea statului sau să facem cu ea cine știe ce”

Vă aducem în atenție acest subiect, stimați cititori, menționând, totodată, că demersurile pentru proiectul pădurii-parc au fost realizate fără incidente de către un primar liberal (aflat la al treilea mandat), Florinel Constantinescu, spre deosebire de ce s-a întâmplat la Pitești, unde chiar unii liberali nu sunt de acord cu „Trivale – pădure-parc”, inițiativă promovată în Consiliul Local, ci pledează pentru conceptul de pădure – arie protejată”. Ca să rezumăm, la Călimănești un primar liberal face o pădure-parc, idee bine primită, iar la Pitești un primar pesedist face tot pădure-parc, dar ideea e contestată. Ce să mai înțeleagă lumea?! Pentru lămuriri, noi am vorbit chiar cu primarul Florinel Constantinescu.

D-le primar, ați întâmpinat greutăți când ați inițiat demersurile pentru pădure-parc? V-a învinuit cineva, așa cum se întâmplă acum la Pitești, că vreți să faceți afaceri, să împărțiți pădurea la prieteni sau nu știm cui?

– Domnule, oamenii gândesc diferit. Când am plecat cu această gândire, s-a scris, de exemplu, într-un ziar local și am primit adresă de la Ministerul Pădurii – era dl ministru Pană, sau cam așa ceva – care ne-a amenințat că nu avem voie să distrugem pădurea statului sau să facem cu ea cine știe ce.

Dar opoziție politică ați avut? Proteste cu pancarte sub geamuri, ca la Primăria Pitești?

– Nu, nu, Doamne ferește! Nu am avut așa ceva, pentru că suntem o stațiune balneară și, până la urmă, parcurile sau spațiile verzi sunt binevenite. A fost o gândire a noastră, a celor care conduc Primăria. Este o chestiune legală, prin Codul Silvic creată; am respectat procedurile. Prima dată, ca să dea hotărârea de guvern, trebuia să fie făcută inițierea de către Consiliul Județean și Prefectură. Între timp, s-a schimbat legea, iar ministerul de resort trebuia să facă inițiativa. Am întâmpinat, deci, și noi destule probleme, dar n-a fost opoziție. Oricum, sunt niște constrângeri legale foarte clare.

Citește și După cort de nunţi în Pădurea Trivale, patronul de la Rehoma vrea să construiască şi complex de agrement

Citește și Primarul de Buzău a trecut exact prin ce trece primarul Gentea la Piteşti: „Pădurea-parc e singura şansă de a salva Trivalea”

„Probabil că la Pitești nu s-a comunicat destul de bine dacă nu s-au înțeles aceste lucruri”

La Pitești, în cazul Pădurii Trivale, a fost și este o întreagă polemică: de ce pădure-parc și nu pădure arie protejată?

– Și noi avem arie protejată, că avem Parcul Cozia, care e pe teritoriu… Dar noi nu facem pădure-parc acolo.

Ce e de preferat, d-le primar, între cele două concepte?

– Până la urmă, fiecare e cu strategia lui de dezvoltare. Ariile protejate, de obicei, se înscriu și în Carta UNESCO. În ariile protejate nu ai voie să faci anumite lucrări, pe când în pădurea-parc îți dă voie să faci. Sigur că nu poți face un parc de distracție în pădurea-parc, dar sunt diferențe foarte clare prevăzute de lege. După părerea mea și din câte cunosc eu – că, normal, dacă m-a interesat, am și studiat – pădurile arii protejate se fac în Parcurile Naționale. E cu totul altceva! Este, de asemenea, foarte clar și la pădurea-parc faptul că dacă îi schimbi destinația sau dacă nu realizezi toate procedurile timp de doi ani, trebuie s-o predai înapoi statului. Deci nu sunt lucrurile așa, la cum vrem noi. Sunt constrângeri legale și trebuie să te supui lor. Nu poți lua o pădure de la stat și apoi s-o înstrăinezi, să faci tu ce vrei în ea. Probabil că la Pitești nu s-a comunicat destul de bine dacă nu s-au înțeles aceste lucruri.

Citește și Ultima bombă! Direcţia Silvică Argeş a pierdut cele 32,8 ha din Pădurea Trivale, cumpărate de mai mulţi investitori evrei

Citește și Curtea de Apel Bucureşti a hotărât! Cantonul Silvic „Valea Plopilor” din Pădurea Trivale a rămas în proprietatea lui Nicolae Ivănescu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *