Web Analytics
scris joi, 21.03.2024

Fugarii condamnaţi vor plăti costul repatrierii. Proiectul, trimis în Parlament pentru a fi aprobat

Un proiect iniţiat de Ministerul Justiţiei, care prevede că persoanele condamnate la închisoare, care au fugit din ţară vor plăti costul repatrierii, a fost adoptat joi în şedinţa de Guvern şi trimis în Parlament pentru a fi aprobat în procedură de urgenţă, scrie Agerpres.

Fugarii condamnaţi vor plăti costul repatrierii. Proiectul, trimis în Parlament pentru a fi aprobat

Citește și: Accident pe A1. Intervin pompierii


„Este vorba de un proiect de lege adoptat de Guvern în procedură de urgenţă, care presupune un lucru de bun-simţ şi absolut normal într-un stat de drept: dacă ai fugit din ţară şi ai avut bani să eviţi executarea pedepsei în penitenciarele româneşti, atunci când eşti adus de statul român înapoi în sistemul penitenciar, prin punerea în aplicare a mandatului de extrădare, vei scoate bani din buzunar. Se referă strict la persoanele urmărite internaţional şi această iniţiativă îmbunătăţeşte cadrul legislativ existent în domeniul cooperării judiciare internaţionale”, a declarat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, după şedinţa de Guvern.

Citește și: Firme de catering care livrează mâncare la azile, spitale și școli amendate de ANSVSA


Ea a explicat că sunt două situaţii pe care le prevede legea, respectiv când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată şi a doua situaţie – când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, având o condamnare definitivă în instanţă. În primul caz, când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată, cheltuielile care revin statului român vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală. „Practic, aceste cheltuieli din cauza respectivă devin cheltuieli de judecată şi se suportă de inculpat prin hotărârea definitivă de condamnare”.

Citește și: Ministrul Educației, despre desființarea bacului: Discuţia nu trebuie să fie centrată pe a fi sau a nu fi examen. Avem nevoie de o certificare de competenţe


Al doilea caz este cel în care fugarul, care are o condamnare definitivă, se sustrage de la executarea pedepsei şi a fugit din ţară. „În această situaţie, cheltuielile cu aducerea fugarului condamnat definitiv vor fi recuperate printr-o acţiune separată în instanţă civilă, iar titularul acţiunii va fi ministerul care a formulat cheltuielile. Vreau să vă dau cu titlul de exemplu tipurile de cheltuieli care vor fi suportate de fugar în această ipoteză: costul biletelor de avion, cazarea escortei şi cheltuieli de transport, cazarea la sediul autorităţii judiciare străine, cheltuieli generate de aeroport”, a mai spus Gorghiu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *