Web Analytics

Fostul economist de la ADIA s-a sucit! Popescu nu mai recunoaşte declaraţia notarială prin care se angaja să restituie 675.000 lei

de | 27.05.2022 10:36 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

Exclusiv! Noutăţi în dosarul delapidării de la ADI Argeş
Primarul Cristian Gentea: „Nu mai recunoaște nimic”

Ionuț Popescu, fostul economist la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș (ADIA), implicat în 2021 într-un accident cu Loganul instituției și acuzat ulterior că a delapidat 675.000 lei, nu a mai restituit suma, așa cum se angajase la notar. Mai mult, contestă acum decizia de executare silită.

Informația ne-a fost confirmată de primarul Piteștiului, Cristian Gentea, care este și președinte al ADIA. „Nu, nimic nu și-a respectat”. Întrebat dacă fostul economist a fost executat silit între timp, primarul a spus: „Încă nu, suntem în proces. Nu mai recunoaște nimic, deci nu mai recunoaște că a dat declarație la notar. Oricum, una peste alta, nu a făcut nimic din ce s-a obligat să facă”.

Pe 24 noiembrie 2021, pe numele fostului economist de la ADIA s-a încuviințat executarea silită, după cum se arată și pe portalul instanței. „Încuviinţează executarea silită în baza titlului executoriu reprezentat de declaraţia angajament, autentificată sub nr. 31/27.04.2021 la Biroul Individual Notarial Angelescu Georgeta – Denisa, pentru suma de 675.526 lei şi cheltuieli de executare. Autorizează creditorul să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu”.

Doar că Ionuț Popescu a contestat executarea, informație care reiese de pe portalul Judecătoriei Pitești, unde Ionuț Popescu are calitatea de contestator, iar ADIA și Societatea Profesională de Executori Judecătorești Petroaică și Asociații au calitatea de intimat. Aflăm că Ionuț Popescu a cerut expertiză judiciară. „Prorogă soluția (se prelungește timpul, n. red.) asupra probei cu expertiză judiciară solicitată de contestator, după administrarea celorlalte probe încuviințate”, se arată în ședința din 11 aprilie, pe site-ul Judecătoriei Pitești. De asemenea, s-au încuviințat înscrisuri la dosar atât intimaților, cât și contestatorului. Cauza s-a rejudecat luni, pe 23 mai, când s-a amânat pronunţarea.

Citește și Dosarul delapidării de la ADI Argeş / Fostul consilier local şi economist Ionuţ Popescu nu a plătit prejudiciul de 675.526 lei, la care s-a angajat

Filmul delapidării, prezentat în exclusivitate de Jurnalul de Argeș la acea vreme

Ionuț Popescu, fost consilier local piteștean din partea PSD în mandatul fostului primar Cornel Ionică, a avut un accident grav cu mașina Dacia Logan a instituției, pe care a condus-o sub influența alcoolului, pe 16 ianuarie 2021, în sensul giratoriu de pe raza comunei Mărăcineni. În urma accidentului, autoturismul a fost avariat în proporție de 80%, iar Ionuț Popescu a avut nevoie de spitalizarea și un concediu medical de 90 de zile. Asociația nu a fost despăgubită de către firma asiguratoare din cauza faptului că autoturismul a fost condus sub influența băuturilor alcoolice, iar Ionuț Popescu a plătit echivalentul în lei al sumei de 8.733 de euro pentru pagubele create.

S-a aflat ulterior că Ionuț Popescu ținea laptopul departamentului economic și documentele contabile la domiciliu și că din ele lipsesc declarații și bilanțuri. Laptopul și actele au fost aduse de mama lui Ionuț Popescu la sediul ADI Argeș. În februarie 2021, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș a fost înștiințată prin e-mail trimis de către Raiffeisen Bank că s-a instituit poprire executorie pe contul asociației, în sumă de 36.401 RON, de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP). În urma primirii fișei sintetice totale de la AJFP, a rezultat că asociația are de plată către bugetele de stat sume aferente salariilor și către Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 130.279 lei, precum și dobânzi și penalități în sumă de 2.416 lei. S-a descoperit că lipsesc mai multe declarații și bilanțuri. Mai departe, angajații ADIA s-au adresat Casei de Pensii pentru a primi adeverința stagiului de cotizare și așa au aflat că pentru doi dintre ei lipsesc adeverințele pentru mai multe luni.

Citește și Ionuț Popescu, fostul consilier local şi economist al ADIA, reținut de polițiști

În luna martie 2021, conducerea ADIA, prin noul președinte Cristian Gentea, a comandat un audit financiar-contabil independent, din care a rezultat suma nejustificată/delapidată în valoare de 675.526 lei. Conducerea ADIA i-a făcut plângere penală în vederea recuperării prejudiciului adus asociației.
Prejudiciul a fost adus la cunoștința lui Ionuț Popescu în ședința de Consiliu Director din 26 aprilie 2021, când acesta a spus că va prezenta documente justificative în acest sens, iar pe 27 aprilie s-a angajat la notar să plătească cei 675.526 lei până la finalul lunii septembrie 2021. Pe 29 aprilie 2021, Ionuţ Popescu și-a dat demisia şi cercetarea sa disciplinară care urma să aibă loc în ziua respectivă nu s-a mai realizat.

În noiembrie 2021, Ionuț Popescu a fost reținut pentru 24 de ore într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată, pentru că „și-ar fi însușit sume de bani din gestiunea asociaţiei, atât prin retrageri de numerar, cât şi prin virarea unor sume de bani cu titlul de salarii, mai mari decât drepturile salariale cuvenite lunar, astfel cauzând un prejudiciu estimat la peste 675.000 de lei”, după cum a informat IPJ Argeș. A fost plasat apoi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Citește și Incredibil! Un şef serviciu de la ADIA, băut, a făcut accident cu maşina instituţiei


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Dar cand COTIZA la partid din banii astia si-a respectat obligatiile???? Gentea faci pe nevinovata si tu ……..

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *