Web Analytics

Dosarul delapidării de la ADI Argeş / Fostul consilier local şi economist Ionuţ Popescu nu a plătit prejudiciul de 675.526 lei, la care s-a angajat

de | 20.10.2021 14:28 | Actualitate, Dezvăluiri

În această primăvară, conducerea ADIA – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș – a făcut plângere penală împotriva fostului economist Ionuț Popescu, cel care a făcut accident cu mașina instituției în luna ianuarie, aflat sub influența alcoolului, subiect relatat de Jurnalul de Argeș la acea vreme. Plângerea penală era adresată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și era semnată de președintele ADIA, Cristian Gentea, primarul Piteștiului, cel care a și dispus efectuarea unui audit independent la ADIA. Așa a rezultat suma nejustificată/delapidată în valoare de 675.526 lei. Ionuț Popescu și-a asumat să plătească prejudiciul până la data de 31 septembrie a.c., dar aflăm că nu s-a mai întâmplat așa.

Primarul Cristian Gentea: „S-a angajat să plătească până pe 30 septembrie și, pentru că n-a plătit nimic până acum și a trecut termenul, i-am făcut notificare”

L-am contactat inițial pe președintele ADIA, primarul municipiului Pitești – Cristian Gentea. Acesta ne-a spus că i-a transmis notificare fostului economist Ionuț Popescu, pentru că încă nu a returnat prejudiciul, și că nu știe date suplimentare despre dosar.
„Știu că omul și-a recunoscut vina, s-a angajat să plătească până pe 30 septembrie și, pentru că n-a plătit nimic până acum și a trecut termenul, i-am făcut notificare înainte de expirarea termenului. Dar mai mult nu știu să vă spun despre dosar. Trebuie să vorbiți la ADIA, nu știu dacă a fost chemat el (la Parchet, n.red.), nu știu asta. Ce știu eu este doar că avem hârtie din partea lui în care a fost de acord cu tot prejudiciul, să îl înapoieze și că are un angajament, pe care, din păcate, nu l-a respectat până astăzi, când vorbim”, ne-a declarat primarul Cristian Gentea.

Citește și „Prea cinstiţii” doctori Manu şi Popescu au deturnat banii pentru medicamente în buzunarele constructorilor

Consilierul juridic al ADIA – Alexandra Ciobăcel: „Există o plângere penală depusă pe numele lui. Acțiunea este în desfășurare”

Ulterior, am luat legătura cu consilierul juridic Alexandra Ciobăcel de la ADIA, cea care, alături de primarul Cristian Gentea, a semnat plângerea penală împotriva fostului economist Ionuț Popescu. La prima convorbire telefonică, consilierul juridic Alexandra Ciobăcel a spus că relația cu presa o ține președintele ADIA (primarul Cristian Gentea, n. red.) și că o să vorbească mai întâi cu acesta înainte de a vorbi cu noi. Ulterior, a revenit cu un apel. „Ancheta este în desfășurare. Nu avem ce detalii să vă dăm momentan. Nu cunoaștem detalii referitoare la anchetă”, a spus consilierul juridic al ADIA, Alexandra Ciobăcel. Întrebată cum se poate recupera prejudiciul, aceasta a reluat informația anterioară: „Deci, este o acțiune în desfășurare. Există o plângere penală depusă pe numele lui. Acțiunea este în desfășurare. Noi sperăm să recuperăm acest prejudiciu, evident”.

Citește și Exclusiv. Economistul Ionuţ Popescu de la ADIA a delapidat 675.526 lei. Primarul Gentea i-a făcut plângere penală

Ce nereguli s-au descoperit la ADIA

Reamintim că Ionuț Popescu, fostul economist al ADIA, cel care a fost și consilier local pe vremea fostului primar Cornel Ionică, a avut un accident cu mașina instituției în luna ianuarie a.c. Accidentul s-a produs noaptea, pe DN 73, în sensul giratoriu de la Mărăcineni, care duce spre orașul Mioveni, iar mașina a fost avariată în proporție de 80%. Asociația nu a fost despăgubită de către firma asiguratoare din cauza faptului că autoturismul a fost condus sub influența băuturilor alcoolice, iar Ionuț Popescu a plătit echivalentul în lei al sumei de 8.733 de euro pentru pagubele create în urma accidentului cu Loganul instituției.

„Aflat sub influența băuturilor alcoolice, 0,51mg/l alcool pur în aerul expirat, conform anexei nr. 2 eliberate de Inspectoratul de Poliție Argeș, Serviciul Rutier, numitul Popescu Ionuț şi-a provocat răni grave, ce au determinat spitalizarea sa și un concediu medical de 90 de zile”, se arată în plângerea penală realizată în primăvara aceasta.
Primarul Cristian Gentea a comandat un audit care a scos la lumină mai multe nereguli. De exemplu, s-a aflat că fostul economist avea actele contabile și laptopul departamentului Economic la domiciliu, iar acestea au fost returnate de mama sa. Ionuț Popescu a confirmat că documentele se află la domiciliul său, în vederea arhivării.

Citește și Cruella şi Mata Hari i-au băgat pe doctorii Manu şi Popescu în belea

În februarie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș a fost înștiințată de către Raiffeisen Bank că s-a instituit poprire executorie pe contul asociației, în sumă de 36.401 RON, de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice. „În urma primirii fișei sintetice totale, a rezultat că asociația are de plată către bugetele de stat sume aferente salariilor și către Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 130.279 lei, precum și dobânzi și penalități neinstituite în sumă de 2.416 lei”, se mai arăta în plângerea penală.
Mai mult, cei trei angajați ai ADIA s-au adresat în scris Casei Județene de Pensii Argeș pentru a primi adeverința stagiului de cotizare și așa au aflat că pentru doi dintre ei lipsesc următoarele luni: iunie 2013, martie, aprilie, mai 2018, octombrie 2019, precum și iunie și octombrie 2020.

În urma raportului de audit întocmit pe 15 aprilie a.c. a rezultat și suma nejustificată în valoare de 675.526 lei. În ședința de Consiliu Director din data de 26 aprilie a.c., Ionuț Popescu nu a negat existența acestei sume și a precizat că va prezenta documente justificative în acest sens. Totodată, în cadrul aceleiași ședințe s-a decis efectuarea unei plângeri penale împotriva lui Ionuț Popescu pentru recuperarea pagubei. „La data de 27.04.2021, numitul Popescu Ionuț a încheiat angajament de plată autentificat la Biroul Notarial BNP Angelescu Georgeta Denisa, prin care angajatul și-a asumat ca, până la data de 31.09.2021 să plătească prejudiciul în valoare de 675.526 lei”, mai regăsim în conținutul plângerii penale. S-a decis și cercetarea disciplinară a lui Ionuț Popescu, dar n-a mai avut loc, pentru că acesta a demisionat pe 29 aprilie a.c.

 

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii