Web Analytics

Filmul „Experimentul Pitești” va fi proiectat la Teatrul Național din București

de | 18.02.2022 08:39 | Actualitate, Cultură

Filmul artistic independent despre Experimentul Pitești, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag (34 de ani), va putea fi vizionat în avanpremieră în Sala Mare a TNB pe data de 9 martie 2022, in memoriam Ion Caramitru.

Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de de 3 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen, potrivit Radio România Cultural.

Citește și:Lucia Hossu-Longin a făcut 6 filme documentare despre „Experimentul Piteşti”

Impresionat de subiectul, dar și de miza artistică a filmului, precum și de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono.  Data de 9 martie 2022 pentru avanpremieră nu este deloc întâmplătoare, ci marchează un omagiu adus actorului Ion Caramitru.

Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urmă unei documentări de arhivă amănunțite, care s-a desfășurat pe parcursul a peste 3 ani.

foto: Radio România Cultural

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole