Web Analytics
scris joi, 18.01.2024

Familii din Câmpulung (1880-1950), expoziție foto la Vila „Florica”

O interesantă expoziție de fotografie este deschisă la Vila „Florica” din Ștefănești, Argeș, până la finele lunii aprilie. Vernisajul a avut loc luni, 15 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la Muzeul Național „Brătianu”.

Familii din Câmpulung (1880-1950), expoziție foto la Vila „Florica”


Citește și: Dan Puric și „Nevoia de cultură înaltă”, la Filarmonica Pitești

Expoziția de fotografie „Familii din Câmpulung (1880-1950)” – autor, fotografii și documentație, Adrian Săvoiu – își propune să le prezinte vizitatorilor istorii de acum o sută și mai bine de ani, pornind de la colecția de fotografii a d-lui Săvoiu.

Ștergând uitarea de pe vechi imagini, expoziția dorește să reconstituie o lume dispărută și să îi dea viață sub ochii noștri. Vitrinele prezintă, în sinteză, viața a cinci familii muscelene, axându-se pe unul dintre membrii fiecăreia, în jurul căruia a fost construită o „poveste” – după cum ne explică jurnalistul Constantin Pașol (Radio România).

Cine sunt, așadar, aceștia? Unul dintre ei este scriitorul Mihai Moșandrei, cel mai bun prieten al lui Ion Barbu, care a trăit retras la Câmpulung până la vârsta patriarhilor. Zâmbindu-ne galeș, dincolo de timp, asemenea Giocondei, o vom întâlni într-o vitrină pe învățătoarea Elena Rotaru – Miss Muscel 1929, una dintre cele mai frumoase fete din Câmpulungul interbelic, participantă la marele concurs Miss România 1929.


Citește și: 5 minute de interviu cu prezentatorul emisiunii „5 minute de istorie”. Adrian Cioroianu, la Piteşti, despre Eminescu: „Poezia a scris-o de plăcere, dar publicistica a scris-o ca să trăiască”

Îi vom mai putea cunoaște pe profesorul Benone Săvoiu – autorul primei teze de licență despre Mateiu I. Caragiale, pe poetul Dimitrie Nanu – descendent dintr-o veche familie musceleană, laureat în 1937 al Premiului Național pentru Poezie, ori pe ofițerul de artilerie Octavian Isbășescu – combatant în Al Doilea Război Mondial – care, împreună cu soția sa, Marioara, par desprinși dintr-un film de epocă.

Această lume diversă răzbate din clişeele unor fotografi renumiţi din Câmpulung, fie că se numesc Cecilia Cavallar sau Emilie R. Speek, fie Ion Munteanu, Eduard Constantinescu sau Constantin Dobrescu. Alte imagini poartă marca unor ateliere fotografice de prestigiu din București: E. Pesky, Franz Mandy și Julietta”, anunță instituția gazdă pe pagina sa de socializare.


Expoziția de la Muzeul Național „Brătianu” este deschisă până la 29 aprilie.

Fotografiile aparțin domnului profesor Adrian Săvoiu (n. 1954, Câmpulung), absolvent, în 1978, al Universității din București, Facultatea de Litere, specializarea română-latină.
A avut colaborări pe teme de istorie literară la Radio România, Radio Muscel FM, în reviste și ziare: Viața românească, Manuscriptum, Jurnalul literar, Memoria, Limbă și literatură română, Ficțiunea OPTm, Evenimentul Muscelean ș.a.

A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel. A îngrijit ediții ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. A publicat mai multe albume cu fotografii-document: Chipuri de odinioară din Muscel (coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din județele Argeș și Muscel. Anul 1893 și Prin Câmpulung și pe muscelele lui. Fotografii de Nicolae Th. Ștefănescu (coautor).


A scris diverse alte volume: Discursul oratoric românesc, 77 de conferințe radiofonice, Magazinul de bric-à-brac literar, Antologia fabulei românești, Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie, Fabule și vorbe cu tâlc (în colaborare), Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri, Scrisori din Câmpulung etc.

Cercetările în domeniul literar şi experienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru toate clasele de liceu, în alcătuirea de antologii, ghiduri şi auxiliare didactice. A fost implicat în reforma învăţământului profesional şi tehnic din România.
În anul 2011, i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpulung
”, se mai arată pe pagina de Facebook a Muzeului „Brătianu”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *