Web Analytics
scris miercuri, 17.01.2024

5 minute de interviu cu prezentatorul emisiunii „5 minute de istorie”. Adrian Cioroianu, la Piteşti, despre Eminescu: „Poezia a scris-o de plăcere, dar publicistica a scris-o ca să trăiască”

Luni, 15 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, istoricul Adrian Cioroianu (57 de ani), fost ambasador al României la UNESCO, fost ministru de Externe în Cabinetul Tăriceanu, manager al Bibliotecii Naționale, scriitor și publicist apreciat, și-a prezentat, în fața unei săli arhipline, cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută anul trecut la Editura „Curtea Veche Publishing”. Înainte de începerea evenimentului propriu-zis, chiar în sala de conferințe, l-am abordat pe prezentatorul emisiunii de la TVR „5 minute de istorie” cu… 5 minute de interviu, timp în care am discutat despre presă, despre Eminescu, dar și despre politică. Așadar…

5 minute de interviu cu prezentatorul emisiunii „5 minute de istorie”. Adrian Cioroianu, la Piteşti, despre Eminescu: „Poezia a scris-o de plăcere, dar publicistica a scris-o ca să trăiască”

Candidează la președinție? „Nu știu, nu m-am gândit la acest lucru niciodată”

D-le profesor, ați ocupat funcții politice înalte, ați fost, printre altele, și ministru de Externe, și ambasador la UNESCO. Dacă vi s-ar propune să candidați pentru funcția de președinte al României, ați accepta?

– (Râde) Domnule, stați puțin… Nu știu, nu m-am gândit la acest lucru niciodată. Nici nu mi s-a propus. Când mi s-o propune, reflectez. Acum n-are rost să vindem pielea ursului din pădure. Cine știe ce va fi în viitor, nu știu…

Mihai Eminescu a fost și un gazetar apreciat. Prin prisma gazetăriei, el a atacat foarte mult Partidul Național Liberal (dl Cioroianu a devenit membru PNL în 2002 – n.a.)…

– Ca orice gazetar. În anumite lucruri a avut dreptate, în alte lucruri n-a avut dreptate. E un gazetar care nu poate fi desprins de spiritul timpului său. Multe dintre idei astăzi sună bizar; atunci poate erau normale, dar astăzi timpul, într-un fel, ne judecă pe toți. Eminescu rămâne în opinia mea genial pentru poezia lui. În privința publicisticii, trebuie să acceptăm că o bună parte din publicistica lui a fost făcută și ca să trăiască acel om. Adică poezia a scris-o de plăcere, dar publicistica a scris-o ca să trăiască,… partizan, cum e și normal, că el ținea cu conservatorii, cum se știe. Era deseori foarte subiectiv la adresa adversarilor politici. În unele cazuri istoria îi dă dreptate, în altele nu. A făcut-o ca o meserie, pentru a-și câștiga un ban.

Citește și Drama scriitorilor, dezvăluită de Adrian Cioroianu: „Nici Cărtărescu nu poate trăi din scris!”

„Ideea de ziar nu mai există; ziarul pe care-l citeam noi dimineața…”

Despre presa de astăzi din România ce părere aveți?

– E într-o mare schimbare. Uite, simplul fapt că noi vorbim în fața unui telefon arată că meseria de jurnalist s-a schimbat. Ideea de ziar nu mai există; ziarul pe care-l citeam noi dimineața… Acum deschidem laptop-ul și vedem podcast-uri. Și cred că asta îi marchează pe toți cei care au fost ziariștiși și care vor mai fi jurnaliști. Am înțeles că și studenții de la Facultatea de Jurnalism mai curând sunt interesați de video decât de redacții ca atare, în care să se întâlneacă, să scrie, să…

„Jurnalul de Argeș” va împlini în curând 30 de ani de presă scrisă…

– Da, vă înțeleg perfect. Și eu îmi aduc aminte de perioada în care scriam la cotidianul lui Rațiu sau la „Dilema”, când ne duceam de două ori pe săptămână la redacție și ne întâlneam cu toții. În fine, alte epoci…

Citește și Jos labele politice murdare de pe protestul fermierilor și al transportatorilor. Polițiștii de penitenciare iau în calcul să iasă în stradă

Citește și Doamnă primar Lasconi, aveţi „respectul” nostru. Puteţi să-l luaţi cu lămâie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *