Web Analytics
scris miercuri, 08.05.2024

Spirometrii gratuite în țară, în acest weekend. Luptă împotriva astmului

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie oferă spirometrii gratuite, timp de două zile, în Sun Plaza din Bucureşti şi în Iulius Mall din Timişoara. Programul spirometriilor gratuite este sâmbătă, 11 mai şi duminică, 12 mai, între orele 10:00 – 22:00, în ambele centre comerciale, transmit organizatorii într-un comunicat remis de Agerpress.

Spirometrii gratuite în țară, în acest weekend. Luptă împotriva astmului

7 Mai, Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului

Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marţi a lunii mai, în scopul conştientizării şi educaţiei în legătură cu astmul bronşic. Tema din acest an este „Educaţia despre astm responsabilizează!”.

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice şi afectează peste 315 de milioane de persoane din întreaga lume, provocând aproximativ 346.000 de decese anual.

Specialiștii mai transmit că, în România, sunt aproximativ un milion de persoane care suferă de astm şi care fac aproximativ 200.000 exacerbări (crize) severe în fiecare an.

Citește și O baterie produsă de chinezi, viitorul mașinilor electrice. Funcționează pe bază de apă

Astmul este o boală a căilor respiratorii care transportă aer către plămâni. Poate apărea încă din copilărie sau la orice altă vârstă şi nu este o boală contagioasă. Din cauza bolii, căile respiratorii ajung să se îngusteze şi să se umple cu mucus, lucru care face respiraţia dificilă şi duce la episoade de tuse. Atunci când astmul este tratat corespunzător, căile respiratorii sunt curate, iar aerul circulă normal, explică specialiștii.

Citește și Schimbare radicală la cardul de sănătate. Anunţul ministrului Digitalizării

„Atunci când alegi un slogan precum ‘Educaţia despre astm responsabilizează!’ te gândeşti la drumul lung pe care trebuie să-l parcurgă un medic sau un pacient pentru informare şi educare reciprocă. Este, de fapt, drumul pe care-l parcurge bolnavul adesea din lipsă de educaţie, de complianţă la un tratament adecvat, de la criza intermitentă de sufocare, la criza severă cu internare în urgenţă sau în servicii de terapie intensivă. Sigur că şi asediul factorilor de risc a crescut şi acest fapt nu a fost fără consecinţe, dacă ne gândim nu doar la ţigara tradiţională, dar şi la poluare, ţigară electronică etc. Poate că pe aceste zone de factori de risc, educaţia trebuie extinsă şi beneficiile nu se vor lăsa aşteptate, constând, în principal, în diminuarea presiunii pe serviciile de sănătate, dar şi al cheltuielilor alocate acestor categorii de pacienţi.” – spune prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, preşedintele viitor al Societăţii Române de Pneumologie (2024-2026), într-un comunicat transmis Agerpress.

Foto descriptiv, sursă Descoperă.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *