Web Analytics
scris vineri, 03.06.2022

Expoziții inedite pot fi vizitate la Muzeul Golești: Muzeul Copilăriei și Diorama Ferioviară cu Depoul Pitești

Cei care vor călca pragul Muzeului Golești au ocazia să viziteze două expoziții inedite. Deschise chiar de 1 Iunie, Muzeul Copilăriei și Diorama feroviară care conține și o reconstituire a Depoului Pitești, pot fi vizitate pe parcursul întregii luni.

Expoziții inedite pot fi vizitate la Muzeul Golești: Muzeul Copilăriei și Diorama Ferioviară cu Depoul Pitești

Inginerul Cristian Dumitru a dezvoltat o pasiune pentru jucăriile vechi românești. În 30 de ani a strâns o colecție de aproximativ 15.000 de jucării. La Muzeul Golești, pot fi văzute câteva sute dintre ele. Colecția lui Cristian Dumitru cuprinde jucării care au luminat copilăria românilor  din 1900 până în 2000. Această colecție cu jucăriile din copilăria celor care astăzi sunt părinți sau bunici au avut un succes uriaș în toată țara.

Citește și: Expoziție de jucării din 1930-1990 la Muzeul Golești

“Tuturor le stârnesc amintirea aceste jucării minunate. Vă mărturisesc că mie mi-au dat lacrimile când am văzut anumite jucării de aici și am recunoscut cu ce m-am jucat în copilărie. Astăzi copiii folosesc mai mult cu telefoanele, tabletele și mai puțin jucăriile”, a declarat Iustin DEJANU, manager Muzeul Golești.

“Bineînțeles că aici nu am putut veni cu 15.000 de jucării, dar am venit cu o selecție de jucării ale copilăriei românești. Ceea ce încerc eu să fac de 30 de ani, un muzeu al jucăriilor românești, de fapt va fi un muzeu al copilăriei românești. Acum, dacă ai bani, este foarte ușor să găsești și să cumperi de pe internet tot felul de jucării. Eu am vrut să cumpăr însă doar jucării care au veselit copiii din România, care au suflet și care au povestea lor în România. Am început să adun jucării din anii 80. Sunt jucării de prin 1900 până prin anii 2000. Deci sunt aproximativ 100 de ani de jucării românești”, spune Cristian DUMITRU, de la Muzeul Jucăriilor.

Citește și: Eveniment de excepție la Muzeul Golești! Prezentare de modă marca Robert Ciobanu

“În prezent are expoziții în mai multe județe din țară, dar acest Muzeu al Copilăriei a prins foarte bine în București, mai ales expoziția cea mare de la Muzeul de Istorie” –   Andrei CEMORTAN, Ministerul Culturii.

“Îi felicit pe organizatori pentru idee. Nostalgia aceasta ne cuprinde pe noi toți, cei care am trăit acea perioadă. Sunt curios ce cred copiii de astăzi care vizitează expoziția. Unii spun că în acea perioadă am avut o copilărie nefericită. Eu spun cu voce tare că am avut o copilărie excepțională. Trăiam fiecare clipă, fiecare moment. Astăzi trăim alte vremuri, dar ne mai întoarcem, iată, în trecut, prin grija dumneavoastră, dar cu speranța că viitorul va fi mai bun”, a afirmat Ion MÎNZÎNĂ, președintele Consiliului Județean Argeș.

Citește și: Ziua Națională a Medicului Veterinar a fost marcată la Muzeul Golești. Ce mesaj a transmis directorul DSVSA Argeș

Cealaltă expoziție, diorama feroviară, a stârnit adevărat pasiuni printre cei mici, dar și printre adulți. Extrem de realistă, vie, este opera unui piteștean: Dumitru Ioana. Acesta a recunoscut că diorama nu este finalizată, în ciuda dimensiunii sale, dorind să o extindă. Partea cea mai interesantă este o reconstituire a Depoului CFR Pitești.“Fac totul din pasiune. Cel mai mult mă mândresc cu această machetă, o reconstituire a Depoului Pitești. Din informațiile pe care le-am găsit, Depoul Pitești a fost realizat în jur de 1870, dar din păcate nu am găsit nicio poză în arhivă cu depoul nostru. Am încercat să îl reconstruim după zidurile exterioare. Partea de sus a fost modificată în totalitate după ce au sosit noi modele de locomotive și au montat și poduri rulante de întreținere”, spune Dumitru IOANA, creator dioramă feroviară.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *