Web Analytics
scris vineri, 23.12.2022

Exclusiv. Rechizitoriul poliţiştilor de la Rutieră care l-au lăsat să scape pe şoferul şefului IPJ Argeş

Cei doi agenți trimiși în judecată sunt Emanuel Mihai Croitoru (foto) și Marius Cătălin Grigore
„Ce dracu, suntem colegi, dă-l în gura … la fel aș face și eu…”, a încercat Daniel Dogaru, polițistul picat pe radar gonind cu 145 km/h, să îi înduplece pe agenții de la Rutieră

În ianuarie a.c., agentul de poliție Daniel Dogaru, șoferul comandantului IPJ Argeș, a fost prins gonind cu 145 km/h, în Pitești, de către agenții Emanuel Mihai Croitoru și Marius Cătălin Grigore. Însă polițiștii de la Biroul Rutier nu l-au sancționat după ce agentul le-a cerut să o treacă pe soția sa, pasager în mașină, ca șofer în procesul-verbal. Polițiștii s-au conformat, numai că erau deja urmăriți de către DGA într-un dosar de luare de mită și așa s-a aflat totul. Jurnalul de Argeș a prezentat subiectul în luna mai, iar săptămâna trecută, pe 14 decembrie, cei doi polițiști de la Biroul Rutier au fost trimiși în judecată, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Pitești. Emanuel Croitoru, pentru fals intelectual (două acte materiale) și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Marius Cătălin Grigore, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la fals intelectual.

Exclusiv. Rechizitoriul poliţiştilor de la Rutieră care l-au lăsat să scape pe şoferul şefului IPJ Argeş

DGA îl urmărea din septembrie 2021 pe polițistul-erou Emanuel Croitoru, acum inculpat

Mai întâi, pe 17 septembrie 2021, ofițerii DGA – Serviciul Județean Argeș s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunile de dare și luare mită, întrucât existau informații că agentul principal de poliție Emanuel Croitoru „pretinde și primește bani sau alte foloase în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, practică pe care o utilizează doar cu persoanele pe care le cunoaște”, se arată în rechizitoriu. Pe 27 septembrie 2021, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunile de mai sus. Jurnalul de Argeș a mai scris despre agentul Emanuel Croitoru, care a fost încadrat din sursă externă în 2016 și a fost erou în același an, când, aflat în timpul liber, a ajutat victimele unui accident rutier. Polițistul mai este cunoscut și pentru conflictul pe care l-a avut cu manelistul Dani Mocanu.

Citește și Dani Mocanu cere ca poliţistul Emanuel Croitoru să facă puşcărie

Ce a cerut Emanuel Croitoru pentru a da avertisment într-un alt caz în care s-a depășit viteza

Din rechizitoriu mai aflăm că, în primul trimestru al anului 2021, Emanuel Croitoru a oprit în trafic doi bărbați pentru depășirea vitezei și le-a dat avertisment. Pentru sancțiunea mai ușoară, le-a solicitat „câte o sticlă de whisky, cu o valoare de aproximativ 300 lei/sticlă”, precizează procurorii, și le-a indicat să fie achiziționate de la un distribuitor din București. În luna iunie 2021, Emanuel Croitoru i-a oprit în trafic pe aceiași bărbați, tot pentru depășirea vitezei legale, „ocazie cu care le-a solicitat acestora sume de bani cuprinse între 100 și 150 euro, pentru a nu lua măsurile legale împotriva lor, modul obișnuit de a acționa al agentului de poliție Croitoru Emanuel Mihai fiind acela ca, pentru a nu fi surprins în flagrant, susnumitul nu solicită remiterea sumelor de bani sau a diverselor foloase la momentul efectuării controlului în trafic, ci la o dată ulterioară, prin contactarea telefonică a contravenienților”, mai regăsim în rechizitoriu.

Citește și Ca-n filme! Rechizitoriul cu răfuiala din benzinărie pentru care e acuzat manelistul Dani Mocanu

Prins cu 145 km/h, șoferul comandantului IPJ a spus: „Păi, și vrei să mi-l iei mie?…. păi, care inspector șef.. (…) mă bălăcăre ăla…”

Pe 5 ianuarie 2022, între 18:18 și 18:46, polițiștii rutieri Emanuel Croitoru și Marius Grigore se aflau cu autospeciala de serviciu, dotată cu radar, pe strada Nicolae Dobrin din Pitești, în sona stadionului, și l-au depistat pe Daniel Dogaru, pe care-l cunoșteau, conducând cu 145 km/h, deși viteza maximă admisă pe acel sector de drum era de 50 km/h. Prevederile legale impuneau ca șoferul să fi fost sancționat cu amendă de 1305 lei (9 puncte amenda x 145 lei), suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile și șase puncte penalizare. Însă Daniel Dogaru a insistat să nu fie el cel sancționat, ci soția sa, pasager în mașină, iar polițiștii s-au conformat rugăminților până la urmă.

Inițial, Emanuel Croitoru i-a cerut lui Daniel Dogaru „«să aducă alea, că nu merge» (referindu-se la documentele personale, pentru a-l sanctiona contravențional), întrucât «se vede prea bine» (fiind vorba de înregistrările aparatului radar), iar Dogaru Daniel s-a opus, afirmând: «Hai, mă, nebune, mă ceartă… mă ceartă asta în… Stai așa. Hai, rămâneți… stai să văd pe cine…hai»”. Apoi a intervenit Marius Grigore, care i-a spus „Se vede și pă… filmare, se vede mult mai bine”, iar șoferul a replicat: „Lasă, mă, că ea e nevasta-mea, e același nume, Dogaru, mașina e pă Dogaru” și apoi l-a întrebat: „Păi, și vrei să mi-l iei mie?…. păi, care inspector șef… ce… să nu vadă ăla acolo… mă bălăcăre ăla… că amenda tot io o plătesc”. În continuare, a insistat: „Ce dracu, suntem colegi, dă-l în gura …. la fel aș face și eu… îți dă că e expirat. E expirat, îți dă amendă, îți dă 13 milioane. Numai dacă taci din gură, îți vezi de treabă. Dolofan acolo a fost filat… (…) Na, viața, e greșeala mea. Încă o dată te rog…ia-i-l, mă, neveste-mi! Sunteți nebuni… Se apucă G. să vorbească… ce să… e nevasta-mea”.

Procurorii spun că prin omisiunea inculpaților de a-l sancționa contravențional pe șofer, deși erau obligați prin fișa postului, „au fost prejudiciate bunul mers și prestigiul instituției pentru care lucrau cei doi agenți de poliție (Ministerul Afacerilor Interne-IPJ Argeș)”, obținându-se un folos necuvenit pentru Daniel Dogaru, pentru că nu i-a fost dată amendă, nu i s-a suspendat permisul și nu i-au fost aplicate cele șase puncte penalizare. „Apoi, pentru a acoperi această omisiune, săvârșită cu știință de cei doi polițiști rutieri”, Emanuel Croitoru a întocmit procesul-verbal prin care a atestat, „contrar adevărului”, că soția șoferului, care i-a pus la dispoziție documentele de identitate și permisul de conducere expirat din 2014, a fost depistată conducând cu 145 km/ h pe strada Nicolae Dobrin cu permisul expirat, dar și dovada, alt act prin care a atestat același lucru. La întocmirea dovezii, Emanuel Croitoru a fost ajutat de Marius Grigore, care a completat olograf mențiunile din cuprins, „la solicitarea inculpatului Croitoru”. Dovada a fost semnată de Emanuel Croitoru, numele acestuia fiind trecut și în dreptul mențiunii „agent constatator” de pe dovada și procesul-verbal.

Citește și Şeful IPJ Argeş nu are noroc la şoferi. Şi actualul şofer al comandantului Marian Badea a avut probleme penale

Rugămințile prietenului din copilărie și posibilele repercusiuni neoficiale

Cum s-au petrecut lucrurile din spusele lui Emanuel Croitoru. Agentul Marius Grigore a efectuat semnalul de oprire al autoturismului, iar Emanuel Croitoru a acționat semnalele acustice și luminoase ale autospecialei. Șoferul suprins a oprit mai departe de mașina poliției, iar Marius Grigore s-a deplasat către el, în timp ce Emanuel Croitoru a rămas în mașină, să verifice imaginile de pe radar. Conform inculpatului Emanuel Croitoru, ulterior, colegul său și șoferul au venit la mașina de poliție și șoferul „a întrebat ce să facă, spunând că nu poate să rămână fără permis pentru că se face de râs la inspectorul-șef, al cărui șofer era, ce-i spune, cum s-a întâmplat, și că a mai fost un caz asemănător la Biroul Rutier, cu polițistul Dobrița, care ar fi oprit un contraveninent, pe nume Dolofan; în aceste condiții, Dogaru Daniel i-a propus lui Croitoru Emanuel să sancționeze pe altcineva, respectiv pe soția lui, care avea permisul expirat și insista să nu i se rețină permisul de conducere, întrucât s-ar face de râs la inspectorul-șef”, descriu procurorii.
Daniel Dogaru a venit cu ideea ca soția să fie sancționată în locul său, „întrucât aceasta putea să se dispenseze de permisul de conducere mai ușor”. Inculpatul Emanuel Croitoru a recunoscut că a sancționat-o pe soția șoferului și că i-a cerut colegului său să întocmească dovada înlocuitoare a permisului de conducere, dovadă pe care el a semnat-o. Acesta „a motivat că a acționat în modul descris mai sus din cauza unui cumul de factori, respectiv a rugăminților lui Dogaru Daniel, a faptului că îl cunoștea din copilărie pe acesta și din cauza posibilelor repercusiuni neoficiale ce puteau fi luate împotriva sa în urma sancționării lui Dogaru Daniel”.

Citește și Şoferul şefului IPJ Argeş a dat în radar cu 140 de km/oră, apoi le-a cerut colegilor de la Rutieră să falsifice procesul-verbal

Agentul Marius Grigore a susținut că, atunci când a scris actul, „nu a constatat că e vorba despre o femeie care a fost sancționată, în locul unui bărbat”

Iată cum a povestit și celălalt agent. După ce l-a oprit, Daniel Dogaru a venit către Marius Grigore și i-a spus că el a condus. Marius Grigore îl cunoștea din vedere ca fiind șoferul inspectorului-șef al IPJ Argeș. Acesta „ar fi insistat vehement să nu-l sancționeze, fiind intimidat de acesta, care spunea că nu se poate duce la inspectorul-șef să spună că i-au reținut ei, de la Biroul Rutier din Pitești, permisul de conducere. Tot Dogaru Daniel a fost cel care a venit cu ideea de a o sancționa pe soția sa în locul lui (…). Grigore Marius Cătălin a precizat că i-a spus lui Dogaru Daniel că nu face așa ceva, apoi s-a îndepărtat de autospecială, rămânând să vorbească Croitoru Emanuel și Dogaru Daniel”, regăsim în rechizitoriu. După aceea, Emanuel Croitoru s-a urcat în mașină și a început să scrie procesul-verbal, apoi s-a urcat și el în autospecială, după care șefa de tură i-a sunat să se prezinte la un accident rutier. Întrucât au mai procedat la fel și în alte dăți, „la cererea lui Croitoru Emanuel”, Marius Grigore a întocmit, pe baza procesului-verbal întocmit de colegul său, dovada privind reținerea permisului de conducere care aparținea soției șoferului, în care a consemnat că aceasta a condus, dar „fără a realiza că este altă persoană decât cea care a condus autovehiculul, din cauza presiunii ofițerului de serviciu care insista să meargă la accident”, a susținut inculpatul.

Marius Grigore a mai precizat că, atunci când șoferul a insistat să o sancționeze pe soția lui în locul său, „el a refuzat acest lucru, spunându-i chiar de 3-4 ori că refuză”, iar dovada de reținere a permisului de conducere a femeii a întocmit-o copiind ce era în proces, „fără a avea intenția de a face mențiuni false în cuprinsul acestei dovezi”. Citind procesul-verbal întocmit de colegul său, inculpatul a susținut că „nu a constatat că e vorba despre o femeie care a fost sancționată, în locul unui bărbat”, tot colegul său fiind trecut ca agent constatator pe dovadă. Marius Grigore a mai explicat că „întrucât dovada este o anexă a procesului-verbal, această dovadă trebuia întocmită tot de cel care întocmea procesul-verbal sau în numele acestuia, iar între el și Croitoru Emanuel existând o practică în sensul ca Grigore Cătălin să îl ajute pe Croitoru Emanuel la întocmirea dovezilor”.
Cei doi polițiști nu au antecedente penale. În timpul audierii, Emanuel Croitoru a recunoscut faptele reținute în sarcina sa, iar Marius Grigore a recunoscut parțial săvârșirea lor. Inculpatul Emanuel Croitoru a fost sub control judiciar și nu a mai avut voie să desfășoare activități rutiere. Măsura a tot fost prelungită succesiv până în septembrie, când instanța a admis plângerea formulată de inculpat și i-a revocat măsura preventivă.

Citește și Ema Pendiuc a spus în instanţă că turcul care i-a dat bani să-şi ia apartament de la Vişoiu îi era iubit şi urma să se mărite cu el

Soţia şoferului prins nu a precizat cine a avut iniţiativa falsului

Și soția lui Daniel Dogaru a recunoscut că el a condus mașina, fiind oprit pentru că a depșit viteza regulamentară. Emanuel Croitoru, pe care îl cunoșteau dinainte, i-a spus „că nu are ce să îi facă, întrucât a fost înregistrat de aparatul radar și că urmează să îi ia permisul”. Martora a arătat că s-a discutat despre reținerea permisului ei de conducere, „fără a putea preciza cine a avut inițiativa, Dogaru Daniel sau Croitorul Emanuel Mihai”, iar în urma discuției i-a înmânat permisul său de conducere lui Emanuel Croitoru, iar acesta a întocmit procesul-verbal prin care a sancționat-o contravențional și i-a reținut permisul.

Citește și Marian Badea a fost împuternicit la comanda Inspectoratului Județean de Poliție Argeș

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...