Elveţienii legalizează prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex

de | 27.09.2021 08:23 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

 

Elveţienii s-au pronunţat prin referendum, duminică, în proporţie de 64%, în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, potrvit unui sondaj la ieşirea de la urne efectuat de institutul gfs.bern, un rezultat prin care Elveţia se aliniază astfel majorităţii ţărilor din Occident, informează news.ro.

Cuplurile de acelaşi sex pot, deja, să încheie un pact civil, însă noul text prevede că ele pot să adopte copii.

Citește și: Calinic vrea să salveze Arhiepiscopia de facturile mărite la curent şi grăbeşte finalizarea microhidrocentralei ”Călugăriţa”

Aceste prime estimări depăşesc previziuni de dinainte de scrutin, care îi crediatau cu un avans confortabil pe susţinătorii uniunilor între persoane de acelaţi sex.

Un sondaj realizat de către Institutul gfs.bern în perioada 1-9 septembrie, credita tabăra “da” cu 55%, iar tabăra “nu” cu 27%. O anchetă anterioară, efectuată în perioada 2-16 august, prezenta o diferenţă mai mare, de 55% la 20%.

Potrivit acestui sondaj, anumite grupuri religuoase şi membri ai Partidului Uniunea Democratică de Centru (UDC;, populist, de dreapta), cel mai mare în Elveţia, erau principalii opozanţi, însă existau grupuri de susţinători ai mariajului homosexual inclusiv în rândul acestora.

În prezent, în Elveţia, se pot căsătorii doar o femei şi un bărbat.

Aproximativ 700 de cupluri de acelaşi sex înregistrează un parteneriat civil, care prezintă diferenţe, din punct de vedere juridic, faţă de o căsătorie, mai ales în privinţa obţinerii cetăţeniei, adopţiei şi accesului la procreere asistată medical.

Parlamentul elveţian a adoptat în decembrie, după o procedură care a durat mai mulţi ani, un proiect de lege care autotizează căsătoria cuplurilor de acelaşi sex, la fel ca în alte state europene.

Însă medii conservatoare au anunţat imediat că lansează un refrendum, în cadrul sistemului democraţiei directe din această ţară.

Citește și: Film de groază la parohia Mavrodolu. Aşa-zisul preot Iulian îl vesteşte pe Antichrist

O modificare a legislaţiei va permite cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească civil. Aceste căsătorii sunt egale cu cele ale cuplurilor heterosexuale, atât în plan instituţional, cât şi juridic.

Soţul străin al unei elveţience sau soţia străină a unui elveţian vor putea, de exemplu să recurgă la o procedură de naturalizare simplificată, iar cuplurile de acelaşi sex, vor putea să adopte în comun copii.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii