Web Analytics

Vizită de lucru pe şantierele bisericii / Calinic vrea să salveze Arhiepiscopia de facturile mărite la curent şi grăbeşte finalizarea microhidrocentralei ”Călugăriţa”

de | 22.09.2021 15:10 | Actualitate, Dezvăluiri

La sfârșitul săptămânii trecute, ÎPS Calinic a fost în vizită pe șantierele pe care Arhiepiscopia Argeșului le are deschise. Una dintre opriri a fost la Schitul “Sf. Pantelimon”, acolo unde se construiește o nouă biserică, la cota 1000 de pe Transfăgărășan.

Citește și ÎPS Calinic și Mitropolitul Laurențiu al Ardealului au inaugurat casa omagială „Învăţător Marin D. Branişte” din comuna Suseni

Un schit la cota 1000, în memoria celor care au construit Transfăgărășanul

Noul schit din munții Argeșului, aflat în apropierea barajului Vidraru, a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Schitul a fost înființat la 1 iulie 2012, la dorința și inițiativa ÎPS Arhiepiscop Calinic de a exista un altar de rugăciune la care să fie pomeniți toți cei care au lucrat la realizarea Transfăgărășanului. Lucrările la construcția noii biserici au început în urmă cu doi ani și acum se lucrează la finisaje, precum și la amplasarea unei troițe frumoase la intrare, care să îndrepte pașii pelerinilor spre lăcașul de rugăciune. Asta pentru că Arhiepiscopia Argeşului și Muscelului a început deja demersurile pentru includerea așezământul monahal în circuitul turismului ecumenic.

Citește și Slujbă săvârșită de IPS Calinic la UPIT. La eveniment va participa și principele Nicolae

Prima arhiepiscopie din țară care-și va produce curent electric

O altă lucrare importantă este microhidrocentrala “Călugărița”, aflată tot în inima muntelui. Și aici s-a aflat ierarhul zilele trecute. Microhidrocentrala de pe râul Călugărița a fost scoasă la vânzare de Hidroelectrica în 2015 și cumpărată la licitație de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Prețul plătit de instituția condusă de ÎPS Calinic a fost de 1,7 milioane lei. Arhiepiscopia a decis să facă investiții în ultamodernizarea microhidrocentralei și să o supraetajeze. Lucrările de construcție au început în 19 august 2019, având ca termen de finalizare 19 august 2022. Însă conducerea Arhiepiscopiei a decis să grăbească punerea în funcțiune în condițiile actuale, în care dependența de furnizorii clasici de electricitate mărește considerabil costurile și s-ar putea pune problema achitării facturilor. Iar producerea de energie în regim propriu ar fi soluția acestei probleme care îi îngrijorează nu doar pe mireni, ci, iată, și pe oamenii bisericii.

Citește și Sarmale de post şi sfaturi de sănătate de la ÎPS Calinic

Centru Cultural la Oești și biserică nouă lângă Închisoarea Pitești

Pe șantierul de la Oești, în preocupările arhiepiscopului s-a aflat construirea Centrului Cultural pentru Literatură și Arte “Calinic Argeșeanul”, precum și biserica ce urmează a se ridica lângă fosta Închisoare Pitești și care se va transforma în parohie. Peste tot, ÎPS Calinic a dat indicații ca obiectivele să beneficieze, la finalizare, de mici părculețe și fântâni.

Citește și Ultimele noutăţi despre nunta princiară. ÎPS Calinic va oficia cununia religioasă de la Sinaia a Principelui Nicolae

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii