Web Analytics

După ce le-a luat spaţiile verzi piteştenilor, Primăria vrea să le ia şi priveliştile de la ferestrele blocurilor

de | 28.10.2015 21:50 | Dezvăluiri

# O parte dintre pasajele rutiere supraterane pe care municipalitatea vrea să le facă cu fonduri europene ar urma să treacă chiar prin fața blocurilor, locatarii alegându-se numai cu umbră și priveliște zero # Construcția viitoarelor pasaje va dura doi-trei ani și va crea un haos fără precedent în Pitești

Săptămâna trecută, în sala mare a Primăriei Piteşti a avut loc o şedinţă de Consiliu Local în care au fost prezentate nu mai puţin de 11 proiecte de anvergură pentru oraş, proiecte pentru care se doreşte finanţarea din fonduri europene cu zeci de milioane de euro pentru perioada 2016-2020. La prima vedere, totul părea numai lapte și miere, numai că pe parcurs ședința a degenerat.

Orașul va fi sufocat de betoane

Toate conflictele au pornit de la cele cinci pasaje rutiere pe care municipalitatea vrea să le realizeze cu bani de la U.E. Ideea unei descongestionări a traficului rutier din Pitești nu este deloc rea, însă modul în care ea se dorește pusă în practică are mai multe ”bube”. Prima problemă: ca și cum nu ar fi fost suficient hulitul proiect de reabilitare urbană, în urma finalizării pasajelor rutiere orașul va fi practic sufocat de betoane, ca să nu mai punem la socoteală traficul dat peste cap de lucrările ce vor dura câțiva ani.
Pasajele rutiere ce ar urma să fie făcute în Pitești sunt: Craiovei-Târgu din Vale, Lânăriei, Calea București -I.C. Brătianu (pasaj subteran), Strada Negru Vodă-Calea Bascov (pasaj subteran) și Armand Călinescu-Dumbravei-Smeurei.

Locatarii vor vedea numai panouri antifonice când vor ieși la balcoane

Dacă în ceea ce privește cele două pasaje subterane sunt probleme de disconfort urban, problemele sunt cu celelalte trei pasaje, care ar urma să treacă prin fața a zeci și zeci de blocuri, locatarii alegându-se numai cu umbră și priveliște zero. Ceea ce nu e deloc în regulă. Viceprimarul Cornel Ionică și proiectanții au încercat să mușamalizeze această mare problemă, spunând printre altele că pasajele vor avea pe laterale panouri antifonice transparente, fără să se refere la disconfortul uriaș ce îl vor crea pentru mii și mii de piteșteni. Numai că aici au avut reacție foarte critică doi consilieri locali liberali, și i-am numit aici pe Mihai Tudor și Tiberiu Avramescu.
În momentul în care vicele Ionică a spus că lucrările vor costa municipalitatea doar 2%, restul fiind finanțat de U.E., Mihai Tudor a contraatacat argumentat: ”Dar cât vor costa sănătatea piteștenilor aceste lucrări ce vor dura câțiva ani. Ce facem cu circulația cât se lucrează? Faceți 10-15 pasaje, dar s-ar putea să blocheze circulația.” Cornel Ionică a răspuns pe lângă subiect aici: ”Conform statisticilor, suntem la un nivel de 41-44% din motorizarea U.E.” Ce legătură are motorizarea U.E. cu realitățile din Pitești, domnule viceprimar? După ce că și așa străzile și spațiile sunt înghesuite, să mai pui peste ele și niște pasaje uriașe sună de-a dreptul aberant. În plus, după cum spunea – și are dreptate – consilierul Tiberiu Avramescu, în niciun oraș din Europa nu sunt pasaje supraterane. Tot Avramescu a spus că atunci când oamenii vor ieși la balcoane vor vedea doar panouri antifonice.

Contre în Consiliul Local. Avramescu către Ionică: „Pot să am altă viziune?”. Cornel Ionică: „Nu pot să vă las să spuneți orice”

Între Tiberiu Avramescu și viceprimarul Cornel Ionică a existat un schimb dur de replici, al doilea om al Piteștiului încercând în mai multe rânduri să îi închidă gura consilierului local liberal. ”Am transformat orașul într-unul de betoane”, a spus Avramescu, moment în care Cornel Ionică a replicat: ”Nu l-am transformat în betoane.” Din păcate, realitatea îl contrazice pe viceprimar, Piteștiul fiind la ora actuală un oraș-beton doar la propriu, un oraș-dezastru din punct de vedere urbanistic.
Ionică a încercat să-l oprească pe Avramescu de la comentarii, moment în care acesta din urmă a replicat: ”Pot să am altă viziune?”. Iar viceprimarul, foarte iritat, a răspuns: ”Nu pot să vă las să spuneți orice.”
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii