Web Analytics

Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiul cosmic, prezent la Muzeul Județean Argeș

de | 30.06.2021 16:49 | Actualitate

Astăzi, 30 iunie 2021, Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură aflată în coordonarea Consiliului Județean Argeș, a organizat un dublu eveniment de excepție: deschiderea expoziției intitulată generic „40 de ani de la primul zbor în spațiu al unui român – Dumitru Prunariu” și conferința susținută chiar de excelența sa general (r) ing. Dumitru Dorin Prunariu.

La eveniment, conducerea Consiliului Județean Argeș a fost reprezentată de vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu. De asemenea, au participat elevi, profesori, oameni de știință, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media.

Prima parte a evenimentului a constat în deschiderea vernisajului expoziției foto-documentare, care cuprinde o serie de fotografii în care sunt surprinse diversele etape de pregătire pentru zborul Misiunii Intercosmos din 1981, la care a participat și un cosmonaut român, în persoana lui Dumitru Prunariu. Câteva dintre fotografii sunt instantanee excepționale realizate în modulul de zbor, surprinzând activitățile științifice sau în regim de odihnă ale cosmonauților.

”S-au împlinit 40 de ani de la zborul cosmic. Vă felicit că ați reușit să organizați această expoziție cu imagini inedite, unele unice, din perioada pregătirii pentru zborul cosmic și a zborului cosmic propriu-zis. Mă bucur mult că promovați astfel de activități pentru că scopul lor principal este nu numai de a informa, ci și de a atrage tinerii spre un domeniu de activitate foarte performant. Desigur, nu toți vor ajunge să zboare în spațiul cosmic, dar tinzând spre domeniul științific, vor ajunge undeva sus. Unii vor ajunge să se ocupe de partea științifică, de industrie, pentru că România are perspective frumoase în acest domeniu”, a declarat Dumitru Prunariu.

 

Citește și Publitrans Pitești: Se modifică programul de funcţionare al chioşcurilor de vânzare bilete şi abonamente

 

”Este o vizită eveniment pentru că nu puțină lume a avut șansa sau norocul de a se întâlni față în față cu un astronaut. E un privilegiu pentru noi, iar lucrul acesta ne face să ne simțim mândri. Să sperăm că, în viitor, călătoriile românilor spre spațiul cosmic să nu rămână ceva unic, ci să evolueze așa cum ne dorim cu toții. Îi doresc sănătate domnului Prunariu și familiei și să sperăm că experiența domniei sale va fi pusă în practică și de discipolii dumnealui. Vă mulțumim pentru vizită și vă urăm succes pe mai departe!”, a transmis vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu.

În a doua parte a evenimentului, Dumitru Prunariu a povestit celor prezenți întreaga aventură spațială, oferind detalii inedite despre cum a ajuns să fie selecționat pentru a deveni cosmonaut, precum și despre parcursul de-a lungul anilor în acest domeniu.

Vizita în județul Argeș a cosmonautului Dumitru Prunariu coincide și cu Ziua Internațională a Asteroidului marcată în fiecare an în data de 30 iunie.

Expoziția „40 de ani de la primul zbor în spațiu al unui român, Dumitru Prunariu” poate fi vizitată la Muzeul Județean Argeș, de luni până duminică, între orele 9.00-19.00.

Consiliul Județean Argeș susține dezvoltarea acestui domeniu științific, alocând Muzeului Județean Argeș, în ultimii ani, fonduri pentru amenajarea unui planetariu ultramodern, precum și pentru achiziția unor instrumente performante pentru observații astronomice.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii