Web Analytics

Dosar la DNA cu fântâna muzicală a lui Pendiuc

de | 9.06.2016 14:56 | Dezvăluiri

# Structura Centrală Anticorupţie confirmă începerea urmăririi penale in rem # Fântâna a costat 1 milion de euro, în vreme ce la Craiova au făcut-o cu doar 300.000 euro

În urmă cu opt ani, în mai 2008, primarul Tudor Pendiuc inaugura cu mult fast fântâna muzicală din centrul Piteștiului, realizată de firmele Zeus și Selca, două companii „abonate” în ultimii 15 ani la lucrări majore pe bani publici. Nu puțini au fost cei care s-au arătat revoltați de costurile umflate ale fântânii cântătoare, în valoare de 1 milion de euro, mai mulți specialiști spunând la vremea respectivă că o asemenea fântână nu are cum să coste în mod normal mai mult de 300.000 de euro. Au apărut în mod firesc suspiciuni cum că o parte din banii publici ar fi intrat în anumite buzunare.

DNA a început acum cinci ani să ceară documentele

Iar suspiciunile au atras și atenția procurorilor anticorupție, care la începutul lui 2011 au cerut documente privind această investiție faraonică, la pachet cu suplimentarea mare și suspectă a costurilor pentru etapa a treia de modernizare a centrului Piteștiului, realizată tot de Zeus și Selca.
Și, de scurt timp, DNA a început urmărirea penală in rem privind costurile uriașe pentru fântâna cântătoare și pentru pavelele din centru. Informația ne-a fost confirmată de către Biroul de presă al DNA, structura centrală, care ne-a precizat: „Pe rolul D.N.A. – Serviciul Teritorial Pitești se află în lucru un dosar penal care are ca obiect aspectele menţionate în cererea dvs., în acest moment fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă („in rem”)”.

Suplimentări bătătoare la ochi, explicații jenante din partea proiectantului

Referitor la suplimentarea cheltuielilor pentru etapa a treia a modernizării Piteștiului, acestea au fost bătătoare la ochi. În noiembrie 2007, Consiliul Local Pitești aproba suplimentarea cu 6 miliarde lei vechi (fără TVA) a lucrărilor din cauza unei erori foarte „ciudate”, ca să nu spunem altfel. La respectiva ședință de Consiliu Local, viceprimarul Cornel Ionică a spus că proiectanții lucrării – Arxtudio București – au omis (fără intenție!) să prevadă „patul” de material pe care urma să fie fixate pavelele. Pe de altă parte, cei de la Arxtudio au oferit atunci explicații jenante, motivând că au crezut că pavelele vor fi așezate pe vechiul „pat”. Până la urmă s-a ajuns la suplimentarea lucrărilor cu aproximativ 6 miliarde de lei vechi (fără TVA)! Bani din buzunarul contribuabililor, și nu din cel al proiectantului care ar fi fost de vină.

Și Dosarul Autobuzelor a pornit din aceeași ședință de Consiliu Local

Și mai tare a fost ședința de Consiliu Local Pitești prin care s-a aprobat, în 12 februarie 2008, suplimentarea costurilor etapei a III-a a modernizării Piteștiului cu 37,9 miliarde lei vechi (tot fără TVA) pentru realizarea fântânii cântătoare. Ca o ironie a sorții, la aceeași ședință de Consiliu Local din 12 februarie 2008 s-a aprobat și contractul de asociere între Publitrans și CNCD-Girexim, contract ce pe primarul Pendiuc l-a costat un răsunător dosar la DNA și un proces în care este judecat pentru luare de mită. Eficiență maximă pentru Consiliul Local Pitești legat de ședința din 12 februarie 2008: două hotărâri, două dosare la DNA!

Primarul Pendiuc spunea în 2008 că fântâna cântătoare „va favoriza creșterea calității aerului în acea zonă”

Iată cum justifica în februarie 2008 Tudor Pendiuc necesitatea realizării fântânii cântătoare: „în timpul execuției lucrărilor, urmare a unor analize amănunțite, datorate unor propuneri venite atât din partea cetățenilor, cât și din partea unor specialiști, a apărut necesitatea realizării unor lucrări suplimentare la această investiție (n.red. – a treia etapă de modernizare a centrului Piteștiului). În vederea îmbunătățirii microclimatului urban, a înfrumusețării și protejării peisajului, s-a propus realizarea unei fântâni cu un debit mare de apă, care va favoriza creșterea calității aerului în acea zonă. Pentru creșterea atracției acestui obiectiv, noua fântână arteziană va fi realizată sub forma unui ansamblu de sunet, lumini și joc de apă”. Și Pendiuc a fost persuasiv: pe 12 februarie 2008, consilierii locali au aprobat suplimentarea lucrărilor cu 3.797.915,34 lei, fără TVA!

Fântâna muzicală de la Craiova, de trei ori mai ieftină!

Că fântâna muzicală de la Pitești a avut un preț foarte umflat o dovedește o lucrare similară, ba chiar și mai spectaculoasă, dintr-un oraș și mai mare din sudul țării. Este vorba de fântâna muzicală din centrul municipiului Craiova, care a fost inaugurată în anul 2007 și a fost prima fântână muzicală din România. Fântâna arteziană a costat doar 1,5 milioane de lei, de trei ori mai puțin decât „surata” din Pitești!
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii