Web Analytics
scris luni, 20.03.2023

DGA. Reuniunea Comitetului Director al GlobE, la București

În perioada 20-21 martie 2023, are loc la București, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cea de-a IV-a reuniune a Comitetului Director al Global OperationalNetwork of Anti-Corruption Law EnforcementAuthorities (GlobE). Organizat pentru prima dată în România, evenimentul reunește 38 de reprezentanți din 15 state ale lumii. 
Citește și: Argeș. A intrat cu mașina, dimineața, într-un cap de pod. A fost nevoie de ambulanță

DGA. Reuniunea Comitetului Director al GlobE, la București

La deschiderea evenimentului au luat parte domnul chestor general de poliție Bogdan DESPESCU, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doamna Monica Erika DANCIU, procuror șef adjunct al Direcției NaționaleAnticorupție, domnul chestor-șef de poliție Liviu VASILESCU, director general al Direcției Generale Anticorupție, doamna Elisabeta DAVID, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și domnul Andrei FURDUI, director al Direcției de Prevenire a Criminalității din Ministerul Justiției, Mohammad SHERVIN MAJLESSI, șeful Secției Sprijin Convenție  – Departamentul Infracțiuni de Corupție și Economice – UNODC, precum și membrii Comitetului Director al GlobE. 

Citește și: În scandalul cu remorca de tir de la „Muntenia”, primarul Gentea caută soluţii

GlobE își desfășoară activitatea sub umbrela ONU și UNODC (Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate), fiind un instrument informal de cooperare între statele membre, oferă un cadru rapid și eficient pentru facilitarea cooperării transnaționale în combaterea corupției și consolidarea schimbului de idei și bune practici între autoritățile de aplicare a legii în domeniul anticorupție, asigurând în același timp sinergia cu platformele internaționale de cooperare în acest domeniu. 

Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este membru cu drepturi depline al GlobEdin iunie 2021, participând la activitățile acestei Rețele încă din fazele incipiente, doamna comisar-șef de poliție Manuela Elena POPESCU, director general adjunct al DGA este membră a Comitetului Director.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție este membru al GlobE.

Rețeaua GlobE a fost lansată oficial la data de 3 iunie 2021, sub auspiciile Biroului ONU pentru Droguri şiCriminalitate, în contextul sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU împotriva corupției. Autoritățile de aplicare a legii anticorupție din statele membre ale ONU și statele părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției (UNCAC) au solicitat aderarea la rețea prin misiunile permanente.

Din Comitetul Director fac parte reprezentanți din următoarele 15 state, respectiv Spania – președinte, Regatul Arabiei Saudite – vicepreședinte, Chile, China, Mauritius, România, Mexic, Maroc, Nigeria, Macedonia de Nord, Republica Coreea, Rusia, Palestina, S.U.A. și Zimbabwe.

În prezent, 140 autorități din 78 de țări au aderat la rețea, iar documentul de bază al Rețelei este reprezentat de Carta rețelei GlobE, adoptată cu ocazia primei reuniuni a rețelei și diseminată în cadrul celei de-a noua sesiuni a Conferinței statelor părți la UNCAC din decembrie 2021.

Până în prezent, reuniuni ale Comitetului Director s-au desfășurat în Arabia Saudită, Austria și Spania

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *