Web Analytics
scris sâmbătă, 11.02.2023

11 Februarie 1945: Sfârșitul Conferintei de la Ialta (Crimeea)

În ziua de 11 Februarie 1945 s-a încheiat Conferința de la Ialta (Crimeea).

11 Februarie 1945: Sfârșitul Conferintei de la Ialta (Crimeea)

Conferința de la Ialta, numită și Conferința din Crimeea a fost întâlnirea din 4-11 februarie 1945 dintre liderii SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică,  în timpul celui de-al doilea război mondial.

Au participat presedintele Statelor Unite, Franklin Roosevelt, prim-ministrul Regatului Unit, Winston Churchill şi Iosif Stalin, liderul URSS. Foto, de la stânga la dreapta: Churchill, Roosevelt, Stalin 

Citește și:

 Acordurile de la Yalta au stabilit noua configuratie politica a lumii pentru urmatorii 45 de ani. Intalnirea a venit după Conferinţa de la Teheran, care a avut loc paisprezece luni mai devreme.

Conferinţa de la Yalta s-a concentrat pe condiţiile de capitulare a Germaniei, atât in plan militar cât şi politic, precum şi pe organizarea Europei după război.

A fost decisa capitularea necondiţionată a Germaniei, impartirea teritoriului său in 4 zone de ocupaţie,a patra zona urmand sa fie ocupata de Franţa, ţara care nu a fost insa invitata la Yalta si Constituirea unui comitet interaliat de supraveghere.

Cei trei au decis ca in toate teritoriile urmau să se desfășoare alegeri libere, iar ordinea să fie redată Europei, după cum se arăta într-o declarație oficială.

Principalele puncte discutate:

1. S-a stabilit drept principală prioritate predarea necondiționată a Germaniei naziste. După război, Germania urma a fi împărțită în patru zone de ocupație. Urma să aibă loc și o divizare a Berlinului în patru sectoare.

2. Stalin a fost de acord ca Franța să preia cea de-a patra zonă de ocupație în Germania și Austria. Franței i se acorda și un loc în Consiliul Aliat de Control.

3. Germania urma să fie supusă unei operațiuni de demilitarizare și denazificare.

4. Crearea unui consiliu aliat de reconstrucție, cu sediul la Moscova.

5. A fost discutat statutul Poloniei, chestiune complicată de faptul că în acel moment Polonia era ocupată de armata sovietică. S-a stabilit reorganizarea guvernului provizoriu polonez care fusese instalat de Armata Roșie prin includerea a diverse grupări politice, prin organizarea de alegeri democratice. Prin aceasta a fost înlăturat, practic, guvernul polonez legitim exilat din 1939 în Occident.

6. Granița estică a Poloniei urma să fie de-la lungul Liniei Curzon, Polonia urmând să fie compensată teritorial în vest cu teritorii importante din Germania de est.

7. Roosevelt a obținut de la Stalin acordul de a participa la Națiunile Unite, după ce s-a convenit ca fiecare din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate să aibă drept de veto.

Citește și:

8. Stalin a fost de acord să participe la războiul împotriva Japoniei în 90 de zile de la înfrângerea Germaniei. Uniunea Sovietică urma să primească, după înfrângerea Japoniei, partea sudică a insulelor Sahalin și Kurile.

 9. Cetățenii Uniunii Sovietice și ai Iugoslaviei urmau să fie repatriați, indiferent dacă ei doreau aceasta sau nu.

Milioane de ruși din Europa au fost forțați să se reîntoarcă în URSS, multi dintre ei fiind aruncati in lagărele de concentrare din Gulag.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Un alcoolic,un om infirm chinuit de dureri si un paranoic au stabilit soarta lumii si a noastra in special.Noi am fost facuti cadou lui Stalin pe coltul unui servetel, care s-a vandut recent la o licitatie.
    Si acum suntem acuzati de tot felul de mizerii si tinuti tot in afara (Schengen) pe motiv ca nu pazim bine(cainii de paza ca si in trecut)granitele Uniunii si lasam emigrantii (pe care tot ei ii cheama) sa intre ilegal.
    Pai daca l-ai prins(ceea ce nu este greu deloc)trimite-l inapoi de unde a venit pentru ca nici ei nu sunt prea gingasi cu emigrantii ilegali.Ce ne retine sa nu o facem?!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...