Web Analytics
scris joi, 02.02.2023

Revoltă! Ministerul Educaţiei vrea desfiinţarea specializării educator-învăţător. „În câteva zile, petiţia a strâns peste 23.000 semnături”

Declară directorul adjunct de la Colegiul Pedagogic Câmpulung, Sebastian Cealîcu (foto)
„Ni se arată, din nou, că învățământul în loc să crească, scade”, completează președinta Consiliului Elevilor din Argeș, Ana Stan

Subiect de controversă și revoltă, după ce a fost stabilit noul proiect al Legii Educației. Ministrul Educației ia decizii cu ușile închise, iar de data asta, prin noua propunere, liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor. Pe scurt, absolvenții de profil pedagogic vor putea preda doar copiilor din creșe sau grădinițe.

Revoltă! Ministerul Educaţiei vrea desfiinţarea specializării educator-învăţător. „În câteva zile, petiţia a strâns peste 23.000 semnături”

Profesorii și elevii liceelor de profil din țară (29 la număr) și-au exprimat nemulțumirea printr-o scrisoare deschisă trimisă forurilor competente. Profesorii de la liceele pedagogice și-au arătat revolta față de noul proiect de lege și susțin că el afectează baza formării dascălilor din România. „Încercări de desființare a profilului pedagogic au mai existat în perioada postedembristă, dar timpul a dovedit că au fost decizii eronate și s-a revenit asupra lor”, au menționat cadrele didactice în scrisoarea deschisă, trimisă către Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și ceilalți factori de decizie.

Citește și Colegiul pedagogic din Câmpulung reacționează după ce s-a propus eliminarea, în noua lege, a specializării educator-învățător

„E o nedreptate pe cale să se facă”

Referitor la acest subiect, am discutat cu directorul adjunct de la Colegiul Pedagogic din Câmpulug, instituție de învățământ care până acum a format 156 de generații de dascăli. Iată ce ne-a declarat Sebastian Cealîcu despre noua măsură de desființare a specializării învățător:
„Faptul că liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea învățător e o nedreptate pe cale să se facă. O vedem ca pe o situație foarte gravă care va afecta sistemul de învățământ. Tocmai de aceea am inițiat câteva acțiuni. Am trimis o scrisoare deschisă către Administrația Prezidențială, către Ministerul Educației, Guvern și Parlament. Singurul răspuns a fost acela că au primit scrisoarea noastră. Nimic mai mult. Am inițiat și o petiție care, în doar câteva zile, a strâns peste 23.000 de semnături. E dovada clară că nici elevii și nici profesorii nu susțin ideea desființării specializării de învățător.

Întreg sistemul de învățământ va fi afectat, iar cel mai dezamăgitor este că elevilor li se va lua șansa de a studia, iar apoi, de a forma, la rândul lor, noi generații. Elevii noștri și-au exprimat și ei părerea, atât prin petiție, căt și în presă și în mediul online. Vă dați seama că nu sunt încântați deloc. Noi am avut o concurență foarte mare la admitere. Au fost doi candidați pe loc, iar la bacalaureat, procentul de promovare la profilul pedagogic a fost de 100%. Facem cu ei pregătire gratuită, înainte de admitere, le oferim tot sprijinul. Iar pe lângă asta, sunt elevi din afara județului care vin să studieze aici. De remarcat e și faptul că ei merg mai departe, adică se înscriu la facultăți cu profil pedagogic, își dau titularizarea. Ceea ce înseamnă că își doresc cu adevărat să profeseze, să urmeze meseria asta. Și atunci, de ce să le luăm șansa asta? În fine, noi așteptăm și sperăm să se rezolve cumva.”

Citește și Absolvenții liceelor pedagogice nu vor mai putea să predea în școli

„Este o schimbare care nu ne aduce niciun beneficiu”

Revolta privind același subiect a apărut și în rândul elevilor. Ana Stan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș, e vocea prin care toți liceenii își exprimă nemulțumirea față de noul proiect care pe 15 februarie va ajunge pe masa Guvernului:

„Ideea sau decizia aceasta, de a desființa specializarea de învățător, se duce într-o direcție deloc benefică. Nu este deloc un beneficiu pentru elevi, iar noi credem că și specializarea de învățător, profilul pedagogic, ar trebui păstrată la fel cum se păstrează și celelalte. Vom ajunge să auzim că se mai desființează și alte profile. Noi, elevii, suntem în dezacord total cu ideea propusă, mai ales că nu e clar susținută. Nu a venit nimeni cu niciun argument clar. Ba, din contră, ni se arată, din nou, că învățământul în loc să crească, scade, cum a scăzut și până acum.
Toți cei din Consiliul de Administrație al Elevilor încurajăm să se semneze petiția. A fi profesor e o meserie demnă, cu multă muncă și mult devotament și tocmai de asta vrem să dispară această idee. Este o schimbare care nu ne aduce niciun beneficiu”,
ne-a transmis Ana Stan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș.

Citește și Câmpulungul de paradă, cu spitalul la… Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...