Web Analytics
scris miercuri, 21.09.2022

21 septembrie 1939. A fost asasinat de legionari prim ministrul piteștean Armand Călinescu

Născut la 4 iunie 1893, la Pitești, prim-ministrul Armand Călinescu a fost omorât, la 21 septembrie 1939, în apropierea casei sale din București, din ordinul lui Horia Sima, conducătorul mișcării legionare. Avea doar 46 de ani.

21 septembrie 1939. A fost asasinat de legionari prim ministrul piteștean Armand Călinescu

Citește și: Lecţia de istorie. Iubirile Reginei Maria

A fost, practic, un act de răzbunare al membrilor Gărzii de Fier, împotriva cărora, cu un an înainte, Armand Călinescu adoptase măsuri dure, care au decapitat mișcarea legionară. A doua zi după asasinat, poliția a înconjurat casa conspirativă în care erau ascunși ucigașii, i-a capturat, i-a transportat la locul atentatului și i-a împușcat demonstrativ, iar cadavrele lor au fost lăsate în stradă mai mult timp.

O tentativă de asasinare mai fusese și la 13 februarie 1939, când un dispozitiv exploziv a fost amplasat sub podul peste râul Dâmbovița, pe traseul urmat de demnitar, planul fiind însă dejucat la acea dată. Armand Călinescu a fost unul dintre liderii Partidului Național Țărănesc și, în timpul dictaturii regale carliste, a ocupat funcția de premier din martie 1939. I-a succedat la conducerea guvernului, câteva zile, generalul Gheorghe Argeşanu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *