21 noi zimbri urmează să fie eliberați în munții Făgăraș

de | 12.08.2021 10:24 | Actualitate, Cultura, Home

Populația de zimbri liberi din Munții Făgăraș crește începând cu acest weekend cu 21 noi zimbri. Aceștia vor fi eliberați în două zone de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș, Lerești și Pecineagu-Rucăr, județul Argeș.

Zilele acestea, Conservation Carpathia se bucură că pentru al doilea an de reintroducere a zimbrilor, reușește să elibereze 21 de zimbri care au poposit în ultimele luni din Germania, Marea Britanie, Suedia și Vânători Neamț, în zonele de reintroducere Lerești și Pecineagu-Rucăr. Aceștia vor forma două turme noi după ce în mai 2020 prima turmă de zimbri a fost eliberată în zona de reintroducere Pecineagu, județul Argeș.

 

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Alina Gorghiu, despre dezvăluirile privind greșeala din trecutul lui Florin Cîțu: „Câți nu au făcut asta în tinerețe?”

 

 

 

 

 

 

 

Zimbri liberi vor fi monitorizați în permanență de rangerii fundației care le vor analiza gradul de adaptabilitate la noua situație și vor preveni eventualele apropieri de zonele locuite.

Activitatea de monitorizare a zimbrilor presupune urmărirea lor zilnică cu ajutorul colarelor care emit puncte GPS și le stochează automat în baza noastră de date. Localizarea în teren se realizează cu ajutorul dispozitivelor de urmărire cu unde radio. Rangerii noștri colectează date cu privire la comportamentul lor, prin observare directă, înregistrarea urmelor, aprecierea stării de sănătate, interacțiunea cu celelalte animale din faună, impactul asupra habitatului, interacțiunea cu omul sau apropierea de comunitățile locale.” a declarat Călin Șerban, asistent manager faună sălbatică Conservation Carpathia.

Populația de zimbri din Munții Făgăraș crește

În ultimele luni, cele două zone de reintroducere a zimbrului s-au bucurat de tot mai multe exemplare de zimbru. În prezent avem două grupuri, unul cu 9 exemplare în țarcul pentru aclimatizare Pecineagu-Rucăr și unul cu 12 exemplare în zona Leresti, pregătiți pentru a fi eliberați.

În fiecare an de implementare a proiectului vom suplimenta cu mici grupuri de zimbri, iar pentru aceasta identificarea zimbrilor potriviți și preluarea acestora este una din preocupările noastre permanente. Toți zimbrii care vin, parcurg o perioadă de aclimatizare înainte de a fi eliberați, perioadă în care se realizează și coeziunea grupului” a declarat Adrian Aldea, manager faună sălbatică Conservation Carpathia.

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat de specialiștii Romsilva, este nevoie de circa 100 de exemplare pentru acest lucru. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, în procesul de reintroducere sunt propuse trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din grupuri diferite.

Oportunități pentru oameni

Zimbrii dispăruseră din țara noastră acum peste 200 de ani, însă eforturi considerabile realizate în ultimii ani i-au readus acasă. Ei sunt importanți pentru biodiversitate, creând oportunități pentru alte specii. Fiind animale blajine, se pot observa de la o distanță confortabilă și astfel pot contribui la dezvoltarea comunităților ca un obiectiv turistic în sine.

Cred cu tărie că o comunitate dezvoltată durabil este una care crește în armonie cu natura care o definește. Suntem mândri și bucuroși de venirea zimbrului în zona noastră, acesta este un pas spre întoarcerea la o natură sănătoasă. Această acțiune are un real potențial turistic, oferindu-ne astfel cadrul pentru declararea comunei Lerești în Stațiune Turistică de Interes Național. Există deja o serie de exemple în România, de zone care s-au transformat în obiective turistice importante doar prin prezența acestei specii emblemă în țara noastră”, a declarat Marian Toader, primar Lerești, județul Argeș.

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Programul „vacanța la mare sub umbrela cursurilor de formare”

 

 

 

 

 

 

Toate aceste acțiuni însă nu ar putea avea loc fără sprijinul și susținerea autorităților locale din Rucăr, Lerești și Nucșoara, autorităților regionale relevante Agenția pentru Protecția Mediului Argeș și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș și, nu în ultimul rând, gestionarilor fondurilor cinegetice învecinate.

Despre proiectul LIFE Carpathia

Această acțiune a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108). Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care deopotrivă să creeze beneficii comunităților locale din zona Munților Făgăraș.

Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociația Ocolul Silvic Carpathia, Asociația de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraș Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș – Basarab I și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) și al Fundației Arcadia prin programul Endangered Landscapes Programme (www.endangeredlandscapes.org). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.

Despre Fundația Conservation Carpathia

Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate.

Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

 

Sursa: https://www.carpathia.org/ro.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Se închide secția ATI a Spitalului Orășenesc Mioveni
Se închide secția ATI a Spitalului Orășenesc Mioveni

În vreme ce cazurile Covid-19 cresc alarmant în România, numărul locurilor disponibile la ATI, se înjumătățesc, în Argeș. În plus, secția ATI a Spitalului Orășenesc din Mioveni urmează să se închidă peste câteva zile. Potrivit primarului Ion Georgescu, se pare că la...

UE – ajutor umanitar mondial: 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022
UE – ajutor umanitar mondial: 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022

Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar de 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022. Citește și: Încurcate sunt căile popii de la Crucişoara! Avem plângerea făcută la Arhiepiscopie / Popa Hari a mutat morţii din cavou fără ştirea rudelor...

Se reduce prețul la energie și la gaze
Se reduce prețul la energie și la gaze

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri pentru facturi prin OUG. El a declarat că la consumatori se va percepe un preț de 0,68 bani/kw oră la factura de curent electric. "Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul...