Web Analytics

21 Aprilie 753 î.Hr.: Conform legendei, este întemeiată Roma

de | 21.04.2024 12:03 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

În ziua de 21 Aprilie 753 î.Hr, conform legendei, a fost întemeiată Roma. 

 Romulus şi Remus, fondatorii tradiţionali ai Romei,  sunt în  în mitologia romană cei doi fii ai preotesei Rhea Silvia și ai zeului războiului, Marte. Potrivit legendei povestite  de  Plutarh si Livius, Romulus a fost  primul rege al Romei.

Romulus l-ar fi ucis pe Remus într-o dispută asupra amplasarii viitorului oraş, pe care Romulus avea să-l numească după numele său, Roma.

Potrivit legendei raportate de Titus Livius, Procas, regele Albei Longa, avea doi fii: Numitor și Amulius. La moartea tatălui lor, moștenirea a fost împărțită în mod egal: cel mai mare, Numitor, a obținut tronul, iar Amulius, cel mai tânăr, a primit bogățiile și banii părintești.

Decepționat de această împărțeală, Amulius l-a detronat pe fratele său și l-a ucis pe fiul lui Numitor, Lausus. Pentru a fi sigur că descendența lui Numitor dispare, a făcut-o pe nepoata sa, Rhea Silvia (fiica lui Numitor), o vestală, al cărei sacerdoțiu o obliga să rămână fecioară pe tot timpul vieții sale.

Cu toate acestea, zeul Marte s-a îndrăgostit nebunește de fată, care a născut doi gemeni, pe Romulus și Remus. Amulius a dispus zidirea vestalei și i-a condamnat pe sugari să fie aruncați în Tibru. Însă copiii au fost abandonați pe un teren mlăștinos, pe malul fluviului, de către servitorul însărcinat cu executarea sentinței.

În continuare, păstorul Faustulus, martor al acestei minuni, i-a adăpostit pe gemeni și i-a crescut, alături de soția sa, Acca Larentia.

Aceasta ar fi fost o prostituată pe care păstorii din împrejurimi o porecleau lupa, în latină „lupoaică” sau „prostituată”. Legenda lupoaicei care alăptează gemenii și-ar avea originea din această poreclă.

Citește și:

Deveniți adulți, Romulus și Remus au hotărât să fondeze un oraș. Nereușind să hotărască cine dintre ei îi va da numele noului oraș, ei s-au încredințat augurilor. Remus a fost primul care a văzut șase vulturi zburând pe cer. Îndată după aceea, Romulus a văzut doisprezece vulturi. Remus avea, prin urmare, primatul, în timp ce Romulus avea numărul cel mai mare. De aceea Romulus a fost desemnat în final.

În timp ce trasa pomœrium, brazda sacră ce delimita orașul, ridicând plugul pentru rezervarea porților, fratele său, Remus, pentru a-și bate joc de slăbiciunea noului oraș, a trecut cu un pas acest zid de apărare simbolic. Îndată Romulus l-a ucis, gândindu-se la zicala Insociabile regnum (în română: „Puterea nu se împarte”) care marchează astfel, în mod simbolic, intransigența trufașă a Romei în fața oricărei incursiuni răuvoitoare.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *