Web Analytics
scris joi, 17.05.2012

Ziua Europei, la Centrul Europe Direct

Sub egida Zilei de 9 Mai – Ziua Europei, Centrul Europe Direct (proiect finanţat de Consiliul Judeţean Argeş) din cadrul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu a organizat o serie de evenimente prin care a adus mai aproape de cetăţeni conceptul de unitate în diversitate.

Ziua Europei,  la Centrul Europe Direct

Împreună în Europa, la Școala generală din Beleți-Negrești

Începând cu 8 mai 2012, în localitatea Beleţi – Negreşti,  Centrul Europe Direct Argeş a desfăşurat, împreună cu elevii de la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din localitate, activitatea Împreună în Europa. Reliefarea importanţei Zilei Europei a fost realizată prin organizarea unor ateliere de lucru pentru dezvoltarea capacităţii de înţelegere a diversităţii europene, care îmbogăţeşte cultura  societăţii noastre. Tinerii, care au participat la această acţiune, au demonstrat o importantă capacitate creativă şi au realizat, pe echipe, afişe de promovare a ceea ce simbolizează Uniunea Europeană. Cele mai bune şi inovative creaţii au fost premiate de către centrul de informare europeană. Reprezentanţii centrului au diseminat informaţii europene, prezentate şi în broşurile provenite de la Oficiul pentru Publicaţii al Uniunii Europene, în cadrul standului expoziţional organizat în localitate. A fost distribuit gratuit un număr impresionant de materiale informative  cetăţenilor din comunitate.
Cele mai relevante materiale au fost expuse şi în cadrul expoziţiei din holul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş, organizată de Europe Direct Argeş în perioada 7-17  mai 2012, care pun la dispoziţia publicului piteştean informaţii generale cu privire la Uniunea Europeană, agenţii europene, instituţii UE, oportunităţi pentru tineret în ceea ce priveşte educaţia şi cultura, dar şi câteva broşuri atractive pentru copii, cu date succinte despre istoricul, semnele, simbolurile şi instituţiile Uniunii Europene. De asemenea, o parte dintre cărţile aflate la sediul Centrului Europe Direct au fost incluse în cadrul expoziţiei La Pas prin Europa, organizată, în aer liber, de către  Consiliul Judeţean Argeş. La sediul Centrului Europe Direct Argeş, în data de 9 mai 2012, adolescenţii din localitatea Drăganu, judeţul Argeş au putut afla amănunte cu privire la semnificaţia Zilei Europei, dar şi noţiuni despre liderii vizionari care au inspirat crearea Uniunii Europene în care trăim astăzi.

9 Mai, la Liceul I. Cantacuzino

În data de 10 mai 2012, la Liceul I. Cantacuzino din Piteşti, Centrul Europe Direct Argeş a prezentat tripla semnificaţie a Zilei de 9 mai, cu accent pe Ziua Europei, când  ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, rosteşte celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la baza Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, precursoarea Uniunii Europene de astăzi.
S-a vorbit şi despre ziua de 9 mai 1877 când ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamată Independenţa de Stat a României.
Un alt moment de referinţă în istorie îl constituie ziua de 9 mai a anului 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Această zi a fost desemnată Ziua Victoriei şi ziua sfârşitului celui de-al doilea război mondial în Europa.
Celebrarea Zilei de 9 mai este importantă pentru toţi cetăţenii comunităţii europene, în fiecare dintre statele membre al Uniunii Europene organizându-se diverse manifestări şi evenimente prin care scot în relief valorile europene.
Ionela Panait,               
Georgeta-Elena Ştefan-Nicolescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită