Web Analytics

Visul dirijorului Gomoiu: înfiinţarea unei filarmonici la Piteşti! (II)

de | 12.08.2021 12:47 | Cultură, Actualitate

Corul Filarmonicii a funcționat trei ani și a avut șapte dirijori

Repetițiile la cor au început înainte de repetițiile orchestrei, pentru prima stagiune a Filarmonicii. Eram în birou, era a treia repetiție (toate seara, de la 18.00), când am fost chemat de solistul Marius Bălan la sala „Ars Nova”. În hol, zeci de coriști vociferau. „Dl. Gomoiu a greșit!”, repetau câțiva. Am discutat cu maestrul Gomoiu. „Sunt sabotat!”, mi-a zis, având de partea sa pe cei mai buni, Andra, Diana, Marius, Radu, Ilie. S-a încins o dispută la care nu îmi venea să cred că pot participa. Ne apropiam de primul concert al stagiunii, iar disputele erau pe față. Cinci (pentru dl. Gomoiu) contra 30, alții neutri. Mă interesa să mergem mai departe, fără scandaluri (oho, să nu apară în presă!). Marius a înregistrat, pe un reportofon minuscul, toată discuția. Reieșea că dl. Gomoiu greșise la o notă, deci… nu e bun de dirijor! Probabil a greșit o măsură, nu a citit bine partitura…

Am discutat cu dl. Gomoiu până la 1 noaptea, mi-a explicat ce se întâmplase. Dar nici eu nu puteam să nu țin cont de părerea majorității. Îmi doream formarea unui cor academic, în stare să cânte, pe note, cu orchestra. Oficial, dl. Gomoiu era dirijorul unui cor de amatori. Și am decis. A doua zi, dl. Gomoiu își dădea demisia. L-am numit imediat dirijor de cor, în disperare de cauză, pe dirijorul orchestrei, Tiberiu Oprea. Curând mi-am dat seama că nu avea timp să se ocupe și de orchestră, și de cor. Așa că l-am numit dirijor al corului pe proaspătul consultant artistic Silviu Deaconescu. Sever, acesta și-a luat sarcinile în serios. Silviu penaliza orice întârziere, orice greșeală, chiar pe sine s-a penalizat. Corul i-a cerut demisia, pe motiv de… exigență! Dar cum formezi un cor academic? Așa se face că în cei trei ani de existență ai corului Filarmonicii Pitești au fost mai mulți dirijori: Gh. Gomoiu, Tiberiu Oprea, Silviu Deaconescu, Magdalena Ioan, Alexandru Ionescu, Mihai Iancu, Cristian Sandu și, din nou, Silviu Deaconescu. Silviu, cel mai mult, ceilalți au fost pentru o lună-două. Așa că Silviu a contribuit, pe linia lui, la punerea bazelor instituției.

Citește și Visul dirijorului Gomoiu: înfiinţarea unei filarmonici la Piteşti! (I)

Felicia Filip și concertul cu cei 200 de coriști ai Filarmonicii Pitești

Corul a contribuit din plin la succesul Filarmonicii Pitești, deși avea concerte mai rare. Totul a culminat în 2010, când Silviu a avut ideea de a crea ad-hoc un „cluster corus”, cu toate corurile din județ. A fost ceva impresionant, 200 de coriști în spatele orchestrei, solistă fiind Felicia Filip. Era sfârșit de stagiune, în 2010. Peste câteva zile, vine Guvernul cu austeritatea. Prima discuție la Primărie, desființarea, „piteștenii și-au făcut pofta de filarmonică”!!! Insist. Bine, se reduc posturile la jumătate. Și s-au redus, în frunte cu corul și soliștii concertiști Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma. Trebuia salvată orchestra! Nu se poate Filarmonică fără orchestră, corul părea un lux…

Să te chinui trei ani să formezi un cor academic și apoi să-l desființezi e… fără comentarii. Atâtea destine sfărâmate, mulți au ajuns șomeri, câțiva au plecat la muncă necalificată în străinătate. Vă imaginați cât de greu mi-a fost să-l anunț pe uriașul violinist Alexandru Tomescu că îl dau afară?! Totul pentru a putea merge mai departe cu orchestra, și ea decimată (tăiat harpa, tăiat tuba etc.), ca și administrativul. După concedierea colectivă, au urmat… demisiile, salariile se tăiaseră cu 40% (2010), aveam bucureșteni cărora nu le ajungea salariul nici să facă naveta la Pitești. Rănile de atunci mă dor și acum. Am căzut, dar am reușit, atunci, să pun totul pe roate și am mers mai departe, fără ca publicul să își dea seama.

Dar m-am îndepărtat de subiect, dl. Gomoiu. Recunoscându-i meritele, am rămas, personal, nu instituțional, alături de dl. Gomoiu, atunci când a adus o orchestră din Germania (de câteva ori) și am colaborat la Festivalul „Kiriac”. Ne știam atât de bine, încât, într-un an, i-am zis că nu mai sprijin Festivalul „Kiriac” pe care îl organiza dacă nu invită și corul din Topoloveni (condus de… nașul său, preotul Ion Ionescu, al cărui nume îl poartă Casa de Cultură Topoloveni).
Păcat că destinul l-a răpit prea devreme și pe neașteptate dintre noi.
Țin să subliniez (pentru cei care nu cunosc culisele): dl. Gomoiu face parte din istoria Filarmonicii Pitești!

Jean Dumitraşcu

Citește și Argeşeancă în China, în vremuri de pandemie

Citește și Obiective turistice inedite de pe teritoriul judeţului Argeş

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii