Web Analytics

Argeşeancă în China, în vremuri de pandemie

de | 30.04.2020 13:20 | Actualitate

# „Fiecare persoană infectată cu COVID-19 sau suspectă poate fi detectată la intrarea în orice clădire sau restaurant pentru că are un cod de bare roșu”, ne-a spus Irina Diacenco, stabilită de 4 ani la Shanghai

Originară din Ştefăneşti şi stabilită în China, la Shanghai, de aproape patru ani, argeşeanca Irina Diacenco a povestit pentru Jurnalul de Argeş experienţele şi restricţiile trăite pe perioada pandemiei de coronavirus. Absolventă a Facultăţii în Managementul turismului internațional în Scoția, la Aberdeen, Irina a terminat primul master, Antropologie socială și culturală, în Belgia, la Leuven.
„După terminarea masterului, m-am mutat în China, în Nanning, provincia autonomă Guangxi. Am lucrat timp de un an că profesoară de turism la Facultatea Guangxi Teachers’ Education University, după care m-am mutat în Shanghai. Am început al doilea master, în Teorie politică, și m-am apucat de cursuri intensive de limba chineză”, spune Irina.
Legat de restricțiile la Shanghai şi de cazurile de acolo, Irina Diaconeco ne-a declarat că „în Shanghai au fost în jur de 400 de cazuri. De la sfârșitul lunii ianuarie până la jumătatea lunii martie s-au înregistrat cazuri noi în fiecare zi. Autoritățile au interzis adunările publice, Anul Nou Chinezesc nu s-a mai sărbătorit la temple, vacanța de o săptămână a fost prelungită cu 10 zile. De la începutul pandemiei au recomandat purtarea măștilor și au închis toate companiile, școlile, universitățile și localurile ce nu sunt esențiale supraviețuirii. Au rămas deschise doar spitalele, farmaciile și supermarketurile. De asemenea, pentru a evita răspândirea virusului, au interzis intrarea vehiculelor în oraș, au anulat călătoriile de tren cu sosire la Shanghai și a zborurilor de sosire pentru o perioadă de o lună”.

Oamenii, verificaţi la ieşirea din blocuri

Restricţiile au fost unele foarte stricte în toate zonele de blocuri din Shanghai. „În fiecare zonă de blocuri există câteva porți de intrare unde stau de obicei paznicii. În perioada critică paznicii și câțiva voluntari care locuiesc în zonă țineau evidența persoanelor care ieșeau și intrau. Luau temperatura la intrare și ieșire, verificau dacă oamenii poartă măștile și la început scriam pe listă când ieșeam afară din zona blocurilor. De obicei, oamenii comandau mâncare de la restaurante, dar și de la supermarket direct acasă. Regulile s-au schimbat însă și paznicii nu au lăsat persoanele ce locuiau în afara comunității în interiorul zonei respective. Prin urmare, toate produsele comandate online ajungeau la una dintre porțile de intrare și erau plasate acolo până când cei care le-au comandat ajungeau să le ia”, povesteşte Irina.
La momentul de față, Irina Diacenco este în semestrul doi al ultimului an de master în Teorie politică. În mod normal ar fi trebuit să înceapă semestrul pe 17 februarie, însă nu a început nici până acum. Nu se știe exact când se vor deschide facultățile. La începutul lunii aprilie au început cursurile online, dar cei care au de făcut prezentări legate de teza de masterat așteaptă informații. Şcolile şi liceele s-au redeschis la Shanghai pe 28 aprilie.
Până în ianuarie a.c., Irina a avut mai multe joburi part-time, predând engleză în școli particulare de weekend, și, de asemenea, multe meditații acasă la copii. „Din păcate, de atunci nu am mai avut ore și m-am descurcat din economii și banii de bursă primiți de la facultate. Pe toată perioada masterului am fost implicată în două voluntariate. La unul dintre ONG-uri, Shanghai Sunrise, eram recrutorul de voluntari și aveam întâlniri săptămânale. Toată activitatea acestui ONG a fost oprită în totalitate până săptămâna trecută”, ne-a declarat Irina Diacenco.

A stat în casă o lună şi jumătate

Irina a stat acasă o lună și jumătate. Ieșea doar de două ori pe zi să îşi scoată cățelul la plimbare, și a mai ieșit de două ori să se întâlnească cu prieteni la plimbare.
Legat de taxiuri, Irina spune că „şoferul și clientul trebuia să poarte mască, mașina trebuia să aibă cel puțin 2 geamuri deschise, pentru a fi aerisită constant. M-a amuzat cât de creativi au fost unii taximetriști. Au izolat partea din față a mașinii unde se află scaunul șoferului cu celofan gros lipit cu scotch sau fixat cu bețe de bambus de podea și tavan”.
Pe Irina a impresionat-o faptul că oamenii au respectat regulile. „Toți purtau măști și păstrau distanța recomandată. În prima lună străzile au fost pustii, aveam impresia că sunt singura persoană care își scoate cățelul la plimbare. Oamenii de aici au fost responsabili și nu au criticat sau disputat măsurile de siguranță implementate. Fiecare persoană infectată cu COVID-19 sau suspectă poate fi detectată la intrarea în orice clădire sau restaurant pentru că are un cod de bare roșu generat automat prin intermediul unei aplicații. Cei care nu sunt bolnavi sau suspecți au un cod verde. De la începutul pandemiei până acum m-am simțit totalmente în siguranță și am avut încredere în autoritățile din Shanghai și în felul în care au gestionat situația”.
Viața a revenit la normal în Shanghai şi, după cum spune Irina Diacenco, „aproape toți oamenii s-au întors la serviciu, orașul este la fel de aglomerat și zgomotos că în lunile de dinainte de COVID-19. Odată cu venirea primăverii și încălzirii climei, toate parcurile și terasele vibrează cu energie pozitivă, oameni zâmbitori, căței la plimbare, copii pe role, sportivi. Apreciem libertatea de a ne întâlni prietenii, de a ieși afară, de a ne bucura de soare, de ploaie, de companie, de animale, ne bucurăm în fiecare clipă de naturalețea unei existente neconstrânse. Și totuși, majoritatea oamenilor încă poartă măști”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii